Scenic, Picasso? 1.9 DCI vs 2.0 HDI

28 Sie 2011, 22:18

Witajcie.

Mam dość duży dylemat. Po głębszej selekcji pozostały dwa modele aut, którymi jestem zainteresowany.

Citroen Xsara Picasso (2002, 2.0 HDI) oraz Renault Scenic (2001, 1.9 DCI)

Prawdę mówiąc, wizualnie Picasso bardziej wpada mi w gusta, jest nieco większy, bagażnik pojemniejszy (co również jest plusem ponieważ mamy małe dziecko).

Scenic również ma sporo miejsca, więc tutaj jest 1:1

Druga kwestia ekonomiczność. Z opinii 1.9 DCI powinien spalać ~5.5 trasa, ~6; 6.5 miasto
Xsara 2.0 HDI z wyliczeń znajomego (użytkownik tego auta) bierze na trasie ~6.5 a w mieście ~7.5

Prosiłbym jeszcze o małą kwestię jeśli chodzi o zużycie paliwa w Scenic`u 1.6 V16 (benzyna oczywiście)
Czy jest spora różnica w sensie ekonomicznym pomiędzy 1.9 DCI (Diesel) a 1.6 V16 (benzyna) ?

Usłyszałem opinię, że V16 z rocznika 2001-2002 biorą nawet 5L i są EKO lecz bardzo zastanawia mnie ten fakt.

Tak więc będę wdzięczny za informacje a także za ogólne opinie i poglądy nt. tych dwóch aut.
squesh
Nowicjusz

28 Sie 2011, 23:15

Co do Xsary Picasso częstą przypadłością jest padający moduł komfortu BSI. Albo to się zimne luty zrobią, lub zawilgotnieje, albo zgnije wtyczka :evil: . Jest wiele tanich zamienników, i przyzwoitych używek. Duży procent usterek do walące się czujniki, co do silnika 2.0 HDI jest to bardzo trwała jednostka PSA, na osprzęcie BOSCHA, usterki czysto mechaniczne zdarzają się stosunkowo rzadko.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

29 Sie 2011, 07:26

Scenik też nie jest wolny od wad i ma ich chyba więcej ,osobiście polecam Picasso w 2.0 HDI ,będziesz zadowolony z jego funkcjonalności i jak na 90km zbiera się dobrze ,problem jest że trudno trafić na dobry ,nie bity egzemplarz ale to chyba z każdym modelem tak jest.Patrz na stan auta i silnika nie sugeruj się przebiegiem bo i tak większość ma cofany.Scenic i Picasso w dislu będą spalać podobnie
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...