Scenic vs Xsara Picasso

19 Wrz 2010, 11:46

Witam mam do wydania 14 tysięcy na rodzinnego Vana. Oglądałem i jeździłem różnymi samochodami. Teraz Finał Scenic czy Xsara.
Z zewnątrz podoba mi się Scenic,natomiast środek ładniejsza i ciekawsza ma Xsara-(wyświetlacz na środku,gałka skrzyni biegów wyżej). Teraz chodzi jeszcze o silnik Xsare -wszyscy mi polecają bezproblemowy 2.0 HDI. A Scenic mechanicy i handlarze mówili ze coś tam cały czas się psuje pompo-wtryskiwaczami i innym cholerstwem. Możecie napisać jakieś wady,zalety tych dwóch aut ?? Albo które byście wybrali. Dziękuje.
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów

19 Wrz 2010, 14:03

Silnik picasso HDI jak i scenica DCI jest na tej samej technologi common rail. W scenicu masz jeszcze DTI który jest na zwykłej pompie wtryskowej.
Co do opinii to silnik DCI 102KM ma jak najbardziej dobre opinie dopiero w nowszym modelu 120KM jest kiepski.
Czy HDI czy DCI musisz lać dobrą rope.

Jeśli Ci się oba samochody podobają to radziłbym kupić tego w lepszym stanie. Oba są dobre choć ja bym był bardziej za Renault.
Pozdrawiam.
Smoke
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Rzeszowa

19 Wrz 2010, 20:12

ja jestem za scenikiem ,byłem po parę sztuk z klientami i jest Ok ,były w tym też i benzyniaki .

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Uploaded with

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Wrz 2010, 21:14

Pokazałeś na zdjęciach megane ;) Ta mi się w ogóle nie podoba. W xsarze myślę czy można się przyzwyczaić do tego że prędkościomierz jest zboku, minusem chyba jest to że nie ma obrotomierza :( Pierwszy raz bede jeździł dieslem i nie wiem jak bez obrotomierz go się kręci :)
Jenczu
Początkujący

20 Wrz 2010, 17:58

Kolega pokazał Ci scenica tylko wersje przed liftingiem.
Co do picasso to jest obrotomierz .
Co do "kręcenia" w zupełności do 3tys obr wystarczy.
Smoke
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Rzeszowa

20 Wrz 2010, 20:08

A dziękuje smoke, wyjaśniłeś mi wszytko :)
Jenczu
Początkujący