Ściąganie Laguna II

19 Sie 2011, 19:36

Witam,
Posiadam Laguna II z 2001 r. byłem ostatnio na wymianie tulejek wahaczy z obydwu stron oraz lewego sworznia. Po wymianie auto zaczęło ściagac w prawo. Wybrałem sie na ustawienie zbieżności elektronicznie nie na plycie. ustawienia dokonano na aluminiowych felgach 17" ktore obecnie posiadam lecz po ustawieniu auto zaczeło sciagac do lewej i to o wiele mocniej. Aby jechac prosto kierownica musi byc skrecona ok 40 stopni. Wynikło równiez zły kont kół lecz z kazdym podniesiem zmieniał sie. moze maja uszkodzony sprzet?
Dodam że wiekszość elementów zawieszenia (końcówki drążka, stabilizatory itd były wymieniane) gdzie może lezec przyczyna tego sciagania oraz tego ze zmieniły sie strony?
pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz;]
malesio
Obserwowany

Auto: Renault Laguna II 1,9 dCi

19 Sie 2011, 22:29

malesio napisał(a): gdzie może lezec przyczyna tego sciagania oraz tego ze zmieniły sie strony?

Zamień miejscami cale kpl koła na przedniej osi tzn.z lewej na prawą str.i vice versa.Nie patrz ze sa kierunkowe.Na probe mozesz to zrobic bez obaw...Przejedz si ę wtedy i zobacz co bedzie się działo....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Sie 2011, 17:55

Byłem dzis u mechanika który kiedys zajmował sie moim autem. Popatrzył i stwierdził ze kat nachylenia koła nie moze wpływac na sciaganie lecz pokazał ze ktos wczesniej musiał wyjac i ustawic inaczej kierownice. Mam nadzieje ze na tym skonczy sie ta nieprzyjemna przygoda. Dziekuje za pomoc
malesio
Obserwowany

Auto: Renault Laguna II 1,9 dCi

21 Sie 2011, 18:02

malesio napisał(a):Byłem dzis u mechanika który kiedys zajmował sie moim autem. Popatrzył i stwierdził ze kat nachylenia koła nie moze wpływac na sciaganie lecz pokazał ze ktos wczesniej musiał wyjac i ustawic inaczej kierownice. Mam nadzieje ze na tym skonczy sie ta nieprzyjemna przygoda. Dziekuje za pomoc

wątpie w to :lol:
tak jak kolega Migi60 napisał sproboj przezucic koła :wink:

tak jak kolega
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kierowco, uważaj na dzieci!
    Część uczniów jeszcze w tym tygodniu chodzi do szkół, a w piątek będzie zakończenie roku szkolnego. Dla kierowców oznacza to konieczność zachowania wzmożonej czujności. Co roku najwięcej wypadków ...