Scoda Octavia GLX TD

26 Maj 2010, 09:32

Witam wczoraj kupiłem Skodę musze powiedzieć że jak na razie świetnie się spisuje ma dobre przyspieszenie oraz prędkość maksymalną jechałem nią już 180 po autostradzie ale dało rade jeszcze tylko mam pytanie bo pierwszy raz jeżdżę dieslem i nie wiem jak to jest z obrotami czy jak jeżdżę po mieście czy można nią szybko ruszać tak do 3-4 tys obrotów czy diesle tego nie lubią??

[ Dodano: Sro Maj 26, 2010 10:48 ]
i jak ktoś zmieniał przedni gril na masce to niech powie jak to się robi żeby nic nie uszkodzić:)
marian23
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

29 Maj 2010, 22:32

oczywiscie na rozgrzanym silniku dieslowi nic sie nie stanie jeśli będzie "kręcony" do 3-4 tys. obrotów (jeśli nie będzie to nagminnie praktykowane). Warto jednak wspomnieć, że diesel ma do siebie to, że najlepszy moment obrotowy - a co za tym idzie najlepsze przyspieszenie ma około 2 - 2,5 tys. obrotów. Dla tego nie warto tak żyłować silnika... Czyli prosto mowiac: 2,3 tys. obrotów, pedał do "dechy" i w tym momencie mamy najlepiej wykorzystaną moc silnika.

pozdrawiam. (również mam octavię i uważam je to jeden z najlepszych samochodów na świecie w swojej klasie) ;]
w moich żyłach płynie benzyna, zamiast serca świszczy turbina!
moto_maniak
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorze

01 Cze 2010, 15:23

Witam w niedziele mój nowy nabytek doznał drobnej usterki lecz uciążliwej w czasie jazdy nagle zegary opadły po jakimś czasie znów wróciły do normy lecz dzisiaj już prawie w ogóle się nie podnoszą praktycznie cały czas musze jeździć na wyczucie bez zegarów czy znacie jakiegoś elektryka z Wrocławia który mi to naprawi w miarę przyzwoitej cenie??

[ Dodano: Sob Cze 12, 2010 21:57 ]
Witam mam jeszcze jeden problemik jak pada deszcz to woda z rynienek ścieka przez takie małe dziurki które doprowadzają wodę do koła zapasowego a tak nie powinno być czy wiecie gdzie prawidłowo powinna ściekać ta woda z rynienek ??
marian23
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto szukać taniego ubezpieczenia OC?
    Galopujące stopy procentowe, a wraz z nimi drastycznie rosnące koszty życia sprawiają, że szukamy oszczędności na wielu polach. Czy ubezpieczenie samochodu powinno być jednym z nich, czy niekoniecznie? Sprawdźmy! Czy tanie ...
    Lexus LM - czy to będzie flagowa limuzyna czy crossover?
    Lexus zarejestrował w amerykańskim urzędzie patentowym znaki towarowe LM 350 i LM 300h. Liczby w tych oznaczeniach pozwalają łatwo odgadnąć, że dotyczą one pojazdu w wersji z napędem konwencjonalnym i hybrydowym, natomiast ...