Seat altea (1.6 benzyna) czy scenic II (1.6 benzyna)

12 Lut 2017, 03:19

Witam,
zastanawiam się nad zakupem auta używanego do 18tys. zł, wybrałem dwie sztuki stojące w komisie, seata altee z 2004 roku z silnikiem 1.6 105KM w benzynie i renault scenic II z 2006 roku z silnikiem 1.6 110KM w benzynie. Są praktycznie w tej samej cenie (16 tys. zł) i oba posiadają podobny przebieg około 160 tys. km.
Co byście doradzili, co będzie mniej awaryjne i tańsze w utrzymaniu?
mikidx
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna

12 Lut 2017, 07:30

O ile dobrze sie orientuje to Seat powstal na bazie VW Golf V a Renault na bazie Megane II.Silniki w obydwu modelach polecane.Ktore auto ja bym wybral? Seata,wiem z autopsji,ze do Renault sa drogie czesci,zreszta Golf V to wzorzec w klasie,bardzo dobre auta.Altea cieszy sie b.dobra opinia na Scenici uzytkownicy tez nie narzekaja,z silnikami benzynowymi oczywiscie.Bierz to auto,ktore jest w lepszej kondycji technicznej,oby okazalo sie,ze jednak tym autem bedzie Seat,mysle patrzac na bazy obydwu modeli,ze Seat bedzie lepszym wyborem,chociaz Megane II to tez udany model.Obydwu silnikom niczego nie mozna zarzucic,obydwa bardzo dobre i polecane.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

12 Lut 2017, 09:52

PhantomASA1 napisał(a):Seata,wiem z autopsji,ze do Renault sa drogie czesci,zreszta Golf V to wzorzec w klasie,bardzo dobre auta.

co jest drogiego w Renault na tle Seata i jaki z Golfa wzorzec pod względem silnikowym? :sly:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Lut 2017, 10:26

Mity, mity, mity... Ostatnio kłóciłem się przy piwku z jednym osobnikiem, że do mojej Meganki są cholernie drogie amortyzatory, tak drogie, że do Golfa on sobie kupi kilka zestawów... Wchodzę, sprawdzam ceny, KYB (więc dobre) sztuka 180 zł - gdzie tu drożyzna? Może podług tego, że do Golfa na allegro kupisz sztukę za 50 zł? Made in Garaż Chińczyka? Akurat wymieniałem w Golfie 3 na KYB i sztuka 140 zł... Ło panie ale drogo - a komfort nie do porównania.

W Golfie 5 do polecenia jest tylko 1.6 MPI, który jest silnikiem zaprezentowanym już w Golfie 3 i nie nadaje się do takiej krowy jak Golf 5. Do tego jest chyba jakiś TDI, ale oznaczeń nie znam a w niektórych panewki wystrzeliwały bokiem.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Picanto - samochód do miasta
    W Polsce do Kia Picanto należy nieco ponad 9 proc. rynku. Produkowany od 2003 roku, mały "Koreańczyk" doczekał się trzech generacji. Najnowszą wprowadzono w 2017 roku. Pod maską Picanto może się znaleźć jeden z dwóch ...