Seat Arona Full Led 110KM na pierwszy samochód

21 Sie 2021, 21:26

Hej!

Jestem świeżo upieczonym (ale nie najmłodszym :D) kierowcą. Chciałbym podpytać, czy Seat Arona w wersji Full Led z pakietem bezpieczeństwa vision plus nada się na pierwszy samochód? Dobrze czuję się za kierownicą, samochód będę użytkował praktycznie codziennie na dojazdy do biura. Zdecydowałem się na Aronę, gdyż bardzo mi się podoba, uważam, że jest zwrotna i dobrze powinna odnajdywać się w mieście.
Dostałem dobre warunki leasingowe w związku z prowadzoną działalnością, więc nie nadwyrężam budżetu. Chodzi mi bardziej o kwestie praktyczne, czy posiadacze polecają Aronę oraz, czy uważają, że jest tzw. beginner friendly, czyli dobrym samochodem dla początkującego kierowcy :)

Dzięki za Wasze odpowiedzi! :ok:

Pozdrawiam
tenkjusomacz
Nowicjusz

22 Sie 2021, 10:24

To ma być nowe auto z salonu czy używane? To takie niewielkie auto typu Crossover chociaż ostatnio spotkałem gdzieś opis "miejski SUV" ale pewnie piła to ktoś kto tego auta nie widział na żywo.

Moim zdaniem jak na pierwsze auto, samochód jest dobry tym bardziej że Ci się podoba. Pomijam inne kwestie typowo techniczne. Plusem jest na pewno trochę wyższa pozycja za kierownicą co ułatwia parkowanie, masz lepszą widoczność. Wyższy prześwit przy parkowaniu na krawężnikach też się przydaje no i najczęściej profil opony też będzie wyższy co zminimalizuje ryzyko jej uszkodzenia przy takich manewrach i dziurach które czasem możemy spotkać na miejskich drogach.

Światła ledowe to bardzo fajna sprawa ostatnio porównywałem sobie oświetlenie drogi i uważam że jak mamy taką możliwość to lepiej brać auto w nie wyposażone.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Sie 2021, 13:23

czyli dobrym samochodem dla początkującego kierowcy

Wiesz jakie jest najlepsze auto dla świeżego kierowcy? Takie, którego nie szkoda rozbić/porysować. IMO nowe auto w leasingu średnio ten warunek spełnia. Nie mówię nawet o wartości ale o warunkach ewentualnej naprawy :naughty: Poszukałbym czegoś po gwarancji (może być np. jakaś 3-4 letnia poleasingówka) na fv i wziął to w leasing
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Sie 2021, 22:09

franccc napisał(a):Wiesz jakie jest najlepsze auto dla świeżego kierowcy? Takie, którego nie szkoda rozbić/porysować.

Tak, śmieszne jest to stwierdzenie jakby każdy po zdaniu prawka rozbijał się na prawo i lewo. Każde nowsze auto będzie dobre jako te 1, to nie czasy, że auta nie mają w standardzie żadnych wspomagaczy i cofa się na lusterka, bez czujników i innych cudów. :happy:
Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak powstają aluminiowe felgi?
    Koła należą do najbardziej obciążonych i nieustannie narażonych na uszkodzenia, a zarazem najważniejszych dla bezpieczeństwa elementów samochodu. Poniżej wyjasniamy, jak powstają lekkie i niezwykle wytrzymałe, aluminiowe ...
    Lexus UX z najwyższymi wynikami w testach zderzeniowych
    Amerykański ośrodek badawczy Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) sprawdził poziom bezpieczeństwa nowego Lexusa UX. Konstrukcja crossovera i zainstalowane w nim systemy bezpieczeństwa okazały się tak skuteczne, że ...