Seat Arosa 1.0 - problem z szybą

03 Maj 2021, 16:43

Witam, posiadam Seata Arose 1.0 rocznik 2003 wersja po lifcie. Problem tego typu że nie domyka mi się szyba w lewych drzwiach, schodzi na dół do połowy i koniec. Rozebrałem tapicerkę, popatrzyłem czy na prowadnicach nic nie blokuje, czy z linką wszystko dobrze. Okazało się że tak, wiec jakieś typy? Coś może być najprędzej z krańcówką?
kamilhereda
Nowicjusz

04 Maj 2021, 09:12

Próbowałeś jej pomóc ręką dociskając ją przy otwieraniu? Nie schodzi wtedy niżej?

Najczęściej w przypadkach takich jak opisujesz wystarczy odpowiednio przesmarować uszczelki i sprawdzić czy szyba gdzieś się nie zaciera nie kleszczy oraz czy równo siedzi w prowadnicy (tu czasem wystarczy że lekko jest krzywo i już będzie źle chodziła).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Maj 2021, 09:25

Problemów może być wiele, od słabego silniczka przez uszkodzoną linkę aż do regulacji szyby.
Do tej połowy szyba idzie lekko czy powoli z oporem?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Maj 2021, 17:44

Próbowałem jej pomoc przy otwieraniu i nie chce schodzić niżej. Jednakże zapomniałem wspomnieć że wyczuwalny jest luz gdy zejdzie już do połowy. Jutro spróbuje przesmarować prowadnice i jeszcze raz dokładnie zobaczyć czy nigdzie się nie blokuje.
kamilhereda
Nowicjusz

04 Maj 2021, 18:07

Zdejmij silniczek, opuść na dół i wtedy złóż i spróbuj
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2UR-GSE
    Powody do dumy mają również inżynierowie odpowiedzialni za stworzenie jednostki V8 2UR-GSE. To wolnossący motor, który jest sercem sportowych Lexusów z ostatnich lat. Dzisiaj jednostkę znajdziemy pod ...
    Nagroda Auto Świat Moto Awards 2019 - Audi e-tron
    W drugiej edycji plebiscytu Moto Awards, zorganizowanego przez redakcję tygodnika "Auto Świat", Audi e-tron – w pełni elektryczny SUV spod znaku czterech pierścieni – zajął pierwsze miejsce w kategorii "Wyznaczają ...