Seat arosa 1.7 sdi stracił 2/3 mocy

25 Lip 2009, 21:23

Od 3 tygodni walczę oto z takim problemem, otóż ni stąd ni zowąd auto straciło większość mocy ;( dosłownie pokonywanie wzniesienia na ostatnim biegu jest związane z redukcją przełożenia. Jak również bardzo zmienił się odgłos silnika na bardzo metaliczny, dosłownie jakby pracował tam HDI a nie SDI.Czasami także jest problem z uruchomieniem, rekord to pół godziny krecenia rozrusznikiem..... Filtr paliwa czysty, tłumniki czyste, katalizator już też... i odziwo po tym zabiegu autko na chwile odzyskało ducha, lecz po przejechaniu 3 km wróciła chaotyczna praca i zginęła moc ;( po podłączeniu do komputera wyrzuca błąd bodajże 550 <zły początek wtrysku> jednak pasek rozrządu nie przeskoczył..ani nikt go ostatnio nie wymieniał.. czy to ostatnie chwile pompy paliwowej ?? czy może tylko regulator w pompie odpowiadający za początek wtrysku umarł ??
fobos
Nowicjusz

Miejscowość: chodaki
  • 25 Lip 2009, 21:32

Raczej złe ustawienie kąta wtrysku...
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

26 Lip 2009, 11:41

raczej mało prawdopodobne bo jakby regulator poczatku wtrysku padł to auto by nie dpalało, czy sprawdzałes jaki jest poczatej wtrysku?
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

26 Lip 2009, 12:14

Nie sprawdzałem ponieważ nie wiem jak to zrobić, a co do "nie dopalania" to póki nie wypruliśmy zatkanego katalizatora kopcił niemiłosiernie :neutral:
    fobos
    Nowicjusz

26 Lip 2009, 19:05

a zaslep zawór EGR i zobacz jaka bedzie reakcja
    mlody861
    Zaawansowany

27 Lip 2009, 02:31

katalizator bez powodu się nie zapchał
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda Civic - kompaktowy hatchback do miasta
      Podstawowa pięciodrzwiowa Honda Civic dostępna jest z dwoma silnikami benzynowymi VTEC Turbo: jednolitrową jednostką o mocy 129 KM i 1,5-litrowym silnikiem wytwarzającym 182 KM . W przypadku obu motorów auto można ...
      Toyota S-FR Racing Concept
      Rok po premierze S-FR Toyota pokazała na Tokyo Auto Salon 2016 jego wyczynową wersję – S-FR Racing Concept. Model powstał w japońskim studiu Toyota Gazoo Racing, które opracowało do niego bogaty pakiet aerodynamiczny, ...

27 Lip 2009, 10:31

mlody861 napisał(a):a zaslep zawór EGR i zobacz jaka bedzie reakcja

A w którym miejscu moge go dokładnie znaleźc??
    fobos
    Nowicjusz

28 Lip 2009, 17:20

zawór jast na kolektorze ssacym taki metalowy grzybek i dochodzi do niego jeden cienki wezyk podcisnieniowy
    mlody861
    Zaawansowany

29 Lip 2009, 15:23

Dzis w chwili czasu zabrałem sie za EGR. Na poczatek zciagłem wezyk podciśnieniowy i uruchomiłem silnik...i o dziwo.. usterka zgineła :) dla pewności wezyk zaslepiłem by nie zasysał powietrza i było wszystko pieknie póki silnik nie osiagnął wyzszej temperatury...:( znowu to samo. :sad:
    fobos
    Nowicjusz

30 Lip 2009, 17:36

ja bym spróbował ustawic kat wytrysku gdyz temperatura znaczaco wpłwa na prace silnika i na dodatek mowisz ze jest błąd poczatku wtrysku.
    mlody861
    Zaawansowany

30 Lip 2009, 21:19

Niestety z ta temperaturą to tak nie do końca bo ten mały sukces udał sie gdy auto postało pare dni nie odpalane, a dzis rano mimo, że było zimne usterka nie ustąpiła.
    fobos
    Nowicjusz