Seat Cordoba [2005 - Sedan] 1.4 TDI

15 Sie 2023, 16:45

Hej hej, otóż mam problem z elektryką w Seat Cordoba [2005 - Sedan] 1.4 TDI.

Samochód działał normalnie, tzn - działały światła awaryjne, kierunkowskazy, wycieraczki oraz światło w aucie i w bagażniku, ale nagle te rzeczy przestały działać. Wszystkie bezpieczniki i przekaźniki są sprawne, bo sprawdzałem i mają napięcie, tak samo bezpieczniki w akumulatorze. Tak samo brak podświetlenia całego kokpitu, mam na myśli prędkość, ile jest paliwa, obroty silnika.

Wiem że przed tym spalił mi się bezpiecznik [Podgrzewanie Tylnej Szyby], tzn. roztopił się po prostu.

Dodatkowo: Światła Pozycyjne, Mijania, Stopu i Drogowe działają normalnie. Silnik odpala.

Ktoś mógłby powiedzieć gdzie tkwi problem?
Ostatnio edytowany przez kamszociklol, 15 Sie 2023, 22:07, edytowano w sumie 1 raz
kamszociklol
Nowicjusz

• 15 Sie 2023, 20:05

a silnik odpala ?
    toyman40
    Stały forumowicz

15 Sie 2023, 22:04

silnik odpala.
    kamszociklol
    Nowicjusz

16 Sie 2023, 11:36

kamszociklol napisał(a): przed tym spalił mi się bezpiecznik [Podgrzewanie Tylnej Szyby], tzn. roztopił się po prostu.
    Pewnikiem było włączone podgrzewanie tej szyby . W obecnych warunkach jest to niezrozumiałe . Chyba że uszkodzeniu uległ moduł centralnej elektryki i załączył. Rozumiem że chodzi tutaj o bezpiecznik nr 47. Co do reszty niedziałających elementów to klakson pewnie też nie działa jak i światła przednie przeciwmgielne o ile są. Co jeszcze ?
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

16 Sie 2023, 12:14

właśnie nie pamiętam żebym uruchamiał podgrzewanie tylnej szyby, tylko czasami jak mi parowało, ale było wtedy jakieś 10-15 stopni w nocy. I tak, jest to bezpiecznik numer 47. Klakson nie działa, przeciwmgielne też i to chyba wszystko + te rzeczy, które napisałem wyżej.
    kamszociklol
    Nowicjusz

16 Sie 2023, 13:26

Więc tak . Wszystko co nie działa jest sterowane / załączane przez moduł centralnej elektryki .( nie mylić z modułem komfortu) Na początek odłączyć na parę minut akumulator . Po ponownym podłączeniu sprawdzić czy wszystko wróciło do normy . Nie, to niewykluczone że jest jednak spalony któryś bezpiecznik zasilający owy moduł . Również można przeprowadzić komputerową diagnostykę . Zobaczyć jakie błędy się tam zapisały , przejrzeć bloki pomiarowe jak i przeprowadzić testy załączania obwodów . Oczywiście odpowiednim programem . Słów parę na temat ogrzewanej tylnej szyby . Też jest sterowana poprzez moduł centralnej elektryki . Ogrzewanie włączasz przyciskiem . Jeżeli owym przyciskiem nie wyłączysz to ogrzewanie z automatu powinno się samo wyłączyć po 20 minutach . Czas ten ustawia się w zakładce ,, adaptacje " w programie diagnostycznym . 20 minut to wartość domyślna ustawiona przez fabrykę. Dostępne regulacje to od 1min do 173 minut.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Motor Show 2012 / relacja
      Wydarzenie zrealizowano w nowej formule łącząc wystawę motoryzacyjną z bogatym programem wydarzeń towarzyszących. Poznańskie wydarzenie obfitowało w premierowe pokazy samochodów, a furorę robiły stoiska na których ...

16 Sie 2023, 17:10

:shock: problem rozwiązany, niestety nie wiem co mechanik zrobił, bo powiedział mi że "TAJEMNICA" XD ale coś grzebał nad kierownicą. I tak tak wiem, już nigdy tam nie oddam auta. Ale tak to jest jak się kręci biznes na czarno i nawet się nie wydaje paragonów 8)
    kamszociklol
    Nowicjusz