Seat Cordoba 1,8 gaz 1995 rok

24 Maj 2010, 21:20

Witam

Od pewnego czasu obserwuję problem w uruchomieniu z rana silnika falują mi obroty po chwili to ustaję a czasami jest ciężko by wogóle odpalił zauważyłem że problem jest tym większy jak kable WN stykają się. Czy to będzie przeskakująca iskra między nimi? Czy to oznacza wymianę kabli?

Chciałem zapytać co ile km lub co jaki czas powinno się zmieniać kable WN co sezon? co dwa? Oraz kiedy powinno się zmieniać kopułkę w którą wpinamy kable WN i ten "palec" co jest w niej i się obraca?

Pozdrawiam
nathiel
Początkujący

24 Maj 2010, 22:39

Witam standardowo wymiana kabli jest co 75-80 tyś km przy benzynie .
Przy gazie natomiast co 40 tyś
Zaleca się wymiane calego kąpletu czyli kable,kopułka,palec rozdzielacza. Zaleca się również wymiane świec co 35 -45 tyś km ,są wyjatki takie jak tz.platynówki one żyją troche dłużej :grin:
azpawel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brzeg

25 Maj 2010, 17:30

Witam

A czy można przeczyścić kopułkę i palec z tej sadzy? Czy to wydłuży jej żywotność?
Mam świece NGK BUR6ET przejechałem 15 tysięcy km i widzę już zużycie ich jak wykręcę i mimo iż mam gaz mam czekać aż przejadę na nich 35-45 tysięcy km? nie jest zalecane jakoś wcześniej ? Mając 15 tysięcy i widoczne zużycie ile mogę na nich jeszcze przejechać?

Pozdrawiam
nathiel
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjny crossover Lexus LF-NX
    Na tegorocznym Frankfurckim Salonie Motoryzacyjnym miała miejsce światowa premiera nowego modelu koncepcyjnego Lexusa – średniej wielkości crossovera LF-NX. Wraz z tym modelem marka Lexus sonduje możliwość wejścia ze ...