Seat Cordoba 1,9 SdI 1999 - szarpanie

30 Paź 2007, 00:05

Witam , od jakiegoś cxasu mam poważny problem z moim seatem... otóż jakieś 6 miesięcy temu zautko zaczęła mi deliatnie szarpać,. generalnie działo się to raczej nie zimnym silniku, jak już się rozpędziłam to było ok. Generalnie w momencie szarpniecia auto tak jakby gasło , a dokładniej zapala się kontorlka od świec żarowych i za chwilę wszystko wraca do normy. nawet już się do tego przyzwyczaiłam ,ale ostatnio po prostu już nie daje rady. auto wariuje , bco chwila zapala sie kontrolka , nie wazne czy na liczniku mam 120 , czy 30 km / h. W miedzy czasie auto odstawialm do mechanika kilka razy - podobno najlepszy w miescie... ale niestety nic to nie dawalo ,,, no moze lekikie uspokojenie... ale za kilka dni znowu szarpanie sie pojawialo... auto bylo podlaczane do komputera kilka razy i zadnych bledow. chlopcy wymienili jakieś głowiczki pompy wtryskowej , zmienili jej parametry (twierdzili ,ze byla leko podrasowana) no ale niestety ni c z tego.. Mechanicy upieraja sie ze to wina pompy i jedyne wyjscie to jej regenracja :/ Może ktoś miał taką awarię i jest w stanie mi pomóc... jeśli tak to z gory dziękuję :)
pauladurst
Nowicjusz

• 30 Paź 2007, 00:33

Może to być wina kostki pod stacyjką.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

30 Paź 2007, 00:40

Lub alarmu
    andrzej_124
    Stały forumowicz

30 Paź 2007, 01:12

Skoro po tym,jak autko ci szarpnie,zapali się kontrolka od świec,zgasnie i autko jedzie dalej,to moga to być przyczyny jak opisywali koledzy.Można nawet większą uwagę poświęcić stacyjce.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

31 Paź 2007, 02:04

Prawdopodobnie do wymiany jest czujnik temperatury silnika.
    denwer
    Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

31 Paź 2007, 19:53

Witam mam ibize 1,9sdi 1998 (czyli dokladnie ten sam silnik i bardzo podobny problem).
    Mam podobny problem. byłem u mechanika podłączył pod kompa i zero błedów. opisałem problem i na wolnych obrotach otworzył maskę i zaczął ruszać wiązką kabli (u mnie przed taka smieszna okrągła kostką, idzie tam napewno kabel z pradem do swiec i kilka innych). w zależności od tego jak ruszył to silnik chodził dobrze lub źle (tak jak w benzynie jak niedaje iskry jedna ze świec).
    Mechanik stwierdził że to kable i że naprawa polega na wymianie kostki z kablami, ale popsikal czywms na poprawe przewodności i poskutkowało.

Co do migającej kontolki to rowniez była, ale to był drugi problem zanim do niego pojechałe (do mechanika) to sprawdzilem swiatla z tylu poza przepalonymi stopami stopami prepalona była zarowka os wsteczego i przeciwmgielny. czyli dwa rozne problemy i dwa rozne rozwiazania.

jednak to było jakiś czas temu terz wydaje mi sie ze koszmar powraca. odpisz jesli uda Ci się rozwiazać twoj problem
    Pozdrawiam
    d-koksik
    Nowicjusz

03 Lis 2007, 00:39

wlasnie jutro moja cordoba jedzie do elektyrka :) jak tylko czegoś sie dowiem to odrazu napisze :) mam nadzieje, ze ten cos wymysli bo jestem juz kilka stówek do tyłu a problem jak był tak jest... a nawet i gorzej :/
    pauladurst
    Nowicjusz

15 Gru 2007, 00:07

Witam, mam rowniez seata 1,9 sdi z 1999 roku i tez mialem takie szarpanie, falowanie obrotow (migającą kontrolkę od świeć żarowych) no i wkońcu auto całkiem mi stanęło okazało się że padła pompa wtryskowa czyli jedna z najdroższych części w dieslu. Sprawdź na Vagu co masz za błędy i wszystko będzie jasne. U mnie na Vagu pokazało "nastawnik dawki paliwa".
    macomac
    Nowicjusz