Seat Cordoba 1996 - rozrusznik i stacyjka

10 Lis 2013, 14:16

Witam. Mam problem z elektryką w starym seacie. Rozrusznik nie kręci, kontrolki świecą jednostajnie. Czy przyczyna to kostka, ewentualnie jak ją wymienić amatorsko?

Pozdrawiam.
fines
Obserwowany

Auto: Seat Cordoba

11 Lis 2013, 11:56

Znasz się na elektryce samochodowej? Jak tak, to zacznij od zmostkowania stacyjki na kostce przy stacyjce.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lis 2013, 14:31

Dzięki za odpowiedź. Na elektryce znam się słabo. Wszyscy elektrycy w moim mieście świętują, doradź może jak odpalić mój własny samochód bez sprawnej kostki lub przygiętej płetwy(nie wiem która z tych rzeczy nawaliła). Nie mam ściągacza ani klucza nasadowego 24 żeby cokolwiek zrobić samemu.
Pozdrawiam.
fines
Obserwowany

Auto: Seat Cordoba

11 Lis 2013, 21:25

Jeżeli umiesz się dostać do kostki stacyjki, to żeby uruchomić silnik, musiasz tą kostkę rozpiąć i od strony instalacji ( nie od strony stacyjki ) w tej kostce trzeba połączyć ze sobą wszystkie przewody. ALE tylko jeden na chwilę - ten od rozrusznika. I właśnie jego musisz znaleść, bo ja niestety nie wiem, jaki to kolor przewodu. Chyba, że masz miernik, to na tej kostce szukaj przewodu ( zazwyczaj jest koloru czerwonego ), na którym jest cały czas 12V. Do niego przykładaj po kolei resztę przewodów. Na jednym z nich jest rozrusznik - jak go połączysz z tym, co ma 12V to rozrusznik ci zakręci. A potem to ten jeden na bok, resztę łączysz ze sobą i ten jeden na chwilę aż silnik zaskoczy. Potem go odkładasz. Po połączeniu tych wszystkich przewodów powinny zaświecić ci się wszystki te kontrolki, kóre zaświecają się po przekręceniu kluczyka w stacyjce.
Muszisz jednak pamiętać, że kluczyk w stacyjce, mimo, że nim nie odpalasz auta musi być przekręceny - blokada kierownicy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nissan zapowiedział powrót marki Datsun
    W marcu 2012 roku Nissan zapowiedział powrót marki Datsun, która będzie firmowała nowoczesne, niezawodne i dostępne produkty dla optymistycznych i rozwojowych klientów na rynkach o dużym potencjale wzrostu. ...