Seat Cordoba 95 Głośno z tyłu

25 Wrz 2007, 06:59

Witam

Ostatnio walnąłem moim sprzętem traskę - 1300 km i zauważyłem ,że zrobiło się strasznie głośno z tyłu auta .
Nie wiem czym jest to spowodowane - opony maja dobre cisnienia , tlumik raczej nie marudzi ...
Zastanawiałem się czy to aby nie łożyska :roll: , tylko nie wiem jak sprawdzić czy są już do wymiany.
Podpowiedzcie jakis sposób, co może spowodować ten hałas , i jak się sprawdza łożyska ?

Pozdr . :wink:
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
turbojajko
Początkujący
Awatar użytkownika

• 25 Wrz 2007, 08:24

:D Witaj! W "moich czasach" brało się lewarek, lub - jak wolisz - podnośnik, kuper w górę i bez ręcznego kręciło energicznie jednym kołem i potem drugim. Jeśli padły/o łożyska/o, to usłyszysz obrotowy chrobot...i ręka do kieszeni po kaskę :wink: Jak wychodzi Ci spalanie?Może na priv napisz!
    ...czy wypada tak napadać...?
    kardio
    Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

26 Wrz 2007, 07:55

Kurcze ja chyba fixuje :?
    Rozebrałem łożyska w lewym tyle i nic sie nie dzieje , co prawda troszke luzne jest ,ale po dokreceniu jest cisza .
    Tylko ,że jak sie jedzie jest znowu glośno :lol: przynajmniej dla mnie , jak mnie znajomy przewiozl z tylu bylo juz ok :D

Doczytałem sie jeszcze jednego sposobu na sprawdzanie łożysk.
    Rozpędzasz sie do ok 120km/h i wrzucasz luz i robisz nasłuch :lol: . Potem jak juz leci na luzie - delikatnie kierownicą w lewo i prawo - jak buczy raz tu i raz tu to wiadomo ,ze to lożyka :roll:
    Co sądzicie o tym sposobie ?
    wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
    turbojajko
    Początkujący
    Awatar użytkownika

26 Wrz 2007, 13:34

:D Na sprawdzanie tego i owego każdy sposób jest dobry... :roll:
    ...czy wypada tak napadać...?
    kardio
    Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corona 1957 rok
      Pierwsza Corona pojawiła się na rynku w 1957 roku. Początkowo Corona była oferowana z litrowym silnikiem o mocy 33 KM. W 1959 roku został on zastąpiony nowym 45-konnym silnikiem o tej samej pojemności. Kompaktowy samochód ...
      Nowe VW Transportery T6 dla Policji
      Volkswagen Samochody Użytkowe, na zamówienie Komendy Wojewódzkiej Policji w Poznaniu, w procedurze przetargu publicznego, na początku grudnia dostarczył Policji flotę 100 Transporterów T6 z silnikiem ...