Seat Cordoba - hałas w skrzyni biegów - Pomocy!

06 Paź 2008, 09:41

Witam,

W seacie cordoba 1.6 [rocznik 1998] podczas jazdy z slysze wyrazny halas (brzmi jak "przekladnia pracujaca na sucho") wystepuje on podczas przyspieszania badz hamowania na biegu, na "luzie" pracuje ok... podczas jazdy jezeli wyreguluje pedal gazu do stanu "nie przyspieszaj, nie zwalniaj" to halas ustepuje. auto 2 miesiace temu bylo na przegladzie, wymieniany byl olej, filtry etc. biegi wskakuja lekko wiec nie sadze zeby w skrzyni nie bylo oleju...

Jezeli ktokolwiek spotkal sie z z czyms podobnym prosze o informacje co moze byc przyczyna
pawelec.p

06 Paź 2008, 17:59

Jezeli ten hałas można nazwać szumem,to można zasugerować,że to łożyska.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Paź 2008, 19:25

Jeżeli masz skrzynię w ktorej rozrusznik jest za silnikiem,pod kolektorem ssącym to mają one za słabe stożkowe łożysko o ile dobrze pamiętam to ma ono nr 311405625F wymiary 29x50,2x14,7.Teraz możesz wymienić to łożysko a poźniej skrzyni nie opłaca się naprawiać.
andrzej_124
Stały forumowicz

06 Paź 2008, 23:48

dzieki serdeczne za pomoc, pozdrawiam!
pawelec.p

10 Lut 2011, 02:51

witam
mam identyczny problem w seacie arosa 1.7 SDI '99
hałasuje głównie 4 bieg (3 i 5 hałasują o wiele słabiej). Objawia się to tym, że gdy puszczę pedał gazu, tak że samochód hamuje skrzynią, wydobywa się z niej dźwięk, jakby się zacierała. Uzupełnienie oleju nie przyniosło efektu, aczkolwiek są dni, kiedy skrzynia hałasuje mniej - prawie wcale.
Mechanik nie wiedział co jest przyczyną i zasugerował wymianę skrzyni biegów.
Czy zmiana łożyska, o którym mowa powyżej przyniosło efekt? Proszę o rady.
albert_all
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

25 Lip 2011, 10:12

mam ten sam problem w seacie cordoba 1.6 vivo '98....ciekaw jestem czy to było to łożysko...ale widzę, że autor postu chyba już nie poda rozwiązania problemu.
michalw
Obserwowany

Auto: Seat Cordoba Vivo 1.6