Seat Cordoba - kupno

05 Lip 2015, 21:55

Witam wszystkich serdecznie na tym forum. Trafiłem tu przypadkowo, i mam nadzieję szczęśliwie :). Bardzo prosiłbym o poradę dotycząca kupna seat cordoba z tych dwóch linków poniżej:
1) [link do oferty na Olx wygasł]
Pierwszy link jest od auto-komisu z Torunia. Tak jak w info, właścicielem był tylko pierwszy właściciel . Auto z salonu. Faktury facet posiada na naprawy itp...{przynajmniej tak powiedział} Martwi mnie przebieg: 250000 km. Z tego co mi facet z auto komisu mówił ,przebieg jest oryginalny i udokomentowany.. Czy warto kupić takie auto z takim przebiegiem? Jaka jest wasza opinia?

2) [link do oferty na Olx wygasł]
Drugi link , to auto z Płocka. Drugi właściciel . Auto prywatne. Przebieg 160 000 km. I tu martwi mnie za mały przebieg do lat auta.... Z tego co właściel mi mówił , wszystko jest udokumentowane, i przebieg można sprawdzić... Do zrobienia jest tylko wymiana szczęk tylnych w aucie...

Nie wiem dlaczego seat cordoba od razu jak zobaczyłem te auto, wpadły mi w oko!. Czy warto kupić te auta? Jak jest z częściami do tych aut? Tanie czy drogie? Bardzo prosiłbym o opinie dotyczące tych aut co linki do nich zamieściłem.. Jak wygląda awaryjność tych aut(seat cordoba)? Pozdrawiam serdecznie.
piotrino
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 1997
Auto: opel astra

06 Lip 2015, 08:03

Cordoba to po prostu Ibiza z doklejonym kufrem (jak na miejskiego sedana imponującym - prawie 500 litrów), łatwiej jednak znaleźć zadbany egzemplarz, bo młodzi wybierają raczej inne auta :wink:
Auto trwałe i bardzo proste w budowie (wiele rzeczy można zrobić przy nim samemu), jak to w przypadku aut z grupy VAG tamtego okresu części tanie i powszechnie dostępne (to bliźniacza konstrukcja z Polo i Fabią), dobrze się prowadzi (twarde zawieszenie pracuje cicho, ale w mieście na dziurach wypadają plomby), wnętrze wykonane raczej z twardych i nieprzyjemnych w dotyku plastików (na plus - brak trzeszczenia na nierównościach), ale trudno oczekiwać po miejskim sedanie popularnej marki czegoś więcej. Benzyniaki sporo palą (1.4 16v 75KM według wskazań producenta potrafi łyknąć 8.5l./100km w mieście, ale jeżdżąc rozsądnie można bez problemu zbić to do 8l.), ale za to dobrze znoszą LPG. Jeśli akceptujesz wygląd tego auta to jak najbardziej jest to pozycja godna zainteresowania.
Nie wiem dokładnie czy cenowo te dwie Cordoby są ok (gdyby to były Ibizy napisałbym, że są za tanie), ale:
- w przypadku pierwszej bądź ostrożny - to w końcu auto komisowe (denerwuje mnie jak już w ogłoszeniu robi się wałek z rocznikiem), przebiegiem bym się nie martwił - widziałem Ibizy z tym silnikiem, które miały ponad 300 tys. km i nic się z nimi nie działo, ważny jest stan auta,
- w przypadku drugiej - 7 litrów gazu to ona może pali w trasie :D Nie zaszkodzi obejrzeć.
Silnik powinien pracować bardzo cicho (to bardzo "kulturalna" jednostka), nie powinno być żadnych zgrzytów/skrzypów z zawieszenia, kierownica powinna pracować lekko, biegi powinny wchodzić bez najmniejszego oporu - tak to przynajmniej wygląda w zdrowej Ibizie/Cordobie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

06 Lip 2015, 08:40

A gdzie będzie auto użytkowane? Może lepiej zainwestować w Octavie? :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

06 Lip 2015, 19:47

łysy30 napisał(a):- w przypadku pierwszej bądź ostrożny - to w końcu auto komisowe (denerwuje mnie jak już w ogłoszeniu robi się wałek z rocznikiem), przebiegiem bym się nie martwił - widziałem Ibizy z tym silnikiem, które miały ponad 300 tys. km i nic się z nimi nie działo, ważny jest stan auta,

Dzięki za informacje, wskazówki... Jeśli mam być szczery, to pierwszy link ten z autokomisu widzi mi się najbardziej...Ale mam obawy, silnik wygląda jak nowy(widocznie był myty), w środku czysto jak ch...a... Ale to w końcu autokomis, tu trochę mam obawy....
piotrino
Nowicjusz

06 Lip 2015, 19:48

Koniu napisał(a):A gdzie będzie auto użytkowane? Może lepiej zainwestować w Octavie? :)
To ma być auto rodzinne, tanie, ekonomiczne.. Wyjazdy w miasto i od czasu do czasu w teren....
piotrino
Nowicjusz

06 Lip 2015, 20:16

Hmm no to jak rodzinne to lepiej coś większego :) Toledo, jesli Seat. :)
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen T5 4MOTION
    Napędzane na wszystkie koła Volkswageny T5 - Transporter, Caravelle, Multivan i California cieszą się coraz większą popularnością. Dla 4MOTION z 6-biegową przekładnią manualną do wyboru są silniki TDI o mocy 103 kW/140 KM ...

06 Lip 2015, 20:23

Koniu napisał(a):Hmm no to jak rodzinne to lepiej coś większego :) Toledo, jesli Seat. :)
Niestety uparłem się na cordobę :)
piotrino
Nowicjusz

07 Lip 2015, 08:34

No ja komisowego auta bym osobiście nie kupił, ale wiele osób kupuje i są zadowoleni. Mycie silnika zazwyczaj oznacza chęć ukrycia wycieków, ale laicy będą się zachwycać jakie to zadbane auto. To, że środek został wyczyszczony to raczej zaleta, a nie wada, chociaż dla mnie ważniejsze jest to, by auto było sprawne mechaniczne, środek można doprowadzić do ładu samemu bez pomocy mechanika.
Innej Cordoby nie ma w okolicy?
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Lip 2015, 08:40

Ta pierwsza Cordoba miała coś z przodem (patrz na szpary na pierwszym zdjęciu)
Koniu
Forumowicz VIP

07 Lip 2015, 11:41

Koniu napisał(a):Ta pierwsza Cordoba miała coś z przodem (patrz na szpary na pierwszym zdjęciu)
dzięki za "bystre oko" Nie zauważyłem tego...Zresztą na samochodach mało się znam
piotrino
Nowicjusz

07 Lip 2015, 11:42

łysy30 napisał(a):Innej Cordoby nie ma w okolicy?

Szukam cordoby w cenie do 10000 w kuj-pomorskim... Rzeczywiście może te auto z komisu odpuszczę sobie.... ale mało jest ofert z cordobą...

P.S Ewentualnie na takiego Seata bym się zdecydował: [link do oferty na Olx wygasł] Co sądzicie o cenie i ogólnie o tym aucie...
piotrino
Nowicjusz

08 Lip 2015, 08:37

piotrino napisał(a):P.S Ewentualnie na takiego Seata bym się zdecydował: [link do oferty na Olx wygasł] Co sądzicie o cenie i ogólnie o tym aucie...

Zdecydowanie za tania ta Ibiza. Swoją z 2006 roku sprzedałem rok temu za prawie 16 tys. zł. Według mnie to oferta od kryptohandlarza, gaz pewnie też wrzucony po taniości, żeby uatrakcyjnić ofertę. Ogólnie za tą kasę to raczej tylko pierwszy rocznik z 1.2.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Lip 2015, 08:44

Tył (klapa, zderzak) w innym odcieniu. Widać to na trzech zdjęciach. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

08 Lip 2015, 08:54

Koniu napisał(a):Tył (klapa, zderzak) w innym odcieniu. Widać to na trzech zdjęciach. :ok:

Faktycznie, nawet ja to widzę :mrgreen:
No to już wiadomo skąd taka cena.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lip 2015, 02:10

Dzięki za oddzew:) Proszę o szczerość, czy na moim miejscu byście się połasili na tą Ibizę, mimo ze tyl byl lakierowany? Rocznikowo auto jest ok, i cena... Ewentualnie bym się targował......... Jakie jest wasze zdanie na ten temat...Pozdrawiam
piotrino
Nowicjusz