SEAT CORDOBA - Ucieka woda ze zbiorniczka wyrównawczego

17 Lut 2010, 20:31

Witam miałem awarie termostatu wymieniłem na nowy razem z plastikiem na którym sie termostat opiera, nalałem wode troszczeke ponad maxi teraz zrobiłem 35km zeby sprawdzic czy jest ok podniosłem maske i woda jest ponizej minimum, weże sa twarde i gorace a jak odkrece wode to paruje i wylatuje jak by sie gotowała a temperatura wody na desce rozdzielczej jest w normie dokładnie w połowie skali, Prosze o pomoc
J_O_K_E_R
Nowicjusz

Miejscowość: LEGNICA
  • 17 Lut 2010, 20:43

J_O_K_E_R napisał(a): jak odkrece wode to paruje i wylatuje jak by sie gotowała a temperatura wody na desce rozdzielczej jest w normie dokładnie w połowie skali, Prosze o pomoc

Bo trzeba odkręcać bardzo powoli i stopniowo.
    J_O_K_E_R napisał(a): nalałem wode troszczeke ponad maxi teraz zrobiłem 35km zeby sprawdzic czy jest ok podniosłem maske i woda jest ponizej minimum,

Widocznie odpowietrzył się dokładnie układ i ubyło przez to płynu - bo po wymianie termostatu napewno nie pozbyłeś się calego powietrza z układu.
    Dolej płynu i obserwuj czy nadal go nie ubywa bo może byc jeszcze jakiś wyciek z układu.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

17 Lut 2010, 20:47

Jeśli ten "nowy" termostat jest sprawny to trzeba odpowietrzyć układ.Odkręć korek od zbiorniczka,uzupełnij płyn i odpal silnik.Niech tak popracuje na otwartym zbiorniczku,aż się nagrzeje i termostat puści płyn na chłodnicę.Teoretycznie powinien się sam odpowietrzyć,ale czasami trzeba mu trochę pomóc.
    woj4
    Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

17 Lut 2010, 22:49

Dzieki Panowie ;) mam nadzieje ze to pomoze :) bo juz sie bałem ze jakas nowa wada wyskoczyła poza termostatem, pozdrawiam ;)
    J_O_K_E_R
    Nowicjusz

Miejscowość: LEGNICA