Seat cordoba-usterki

03 Cze 2011, 12:26

Witam jestem od niedawno posiadaczem seata cordoby lecz znalazłem w nim parę usterek które mnie drażnią lecz nie chce zakładać nowych tematów więc napiszę tutaj wszystko co mnie niepokoi i byłbym wdzięczny jeżeli ktoś by wiedział jak to naprawic.
1.Prędkościomierz raz wskazuje a raz nie, pomaga jak klepnę w deskę ale nie zawsze nieraz sam się naprawi. (I mam pytanie czy to może być związane z tym że ktoś majstrował przy przebiegu?)
2.Hamulec ręczny słabo trzyma trzeba go wręcz pionowo postawić żeby złapał, czy można jakoś naciągnąć linkę?
3.Kontrolki od poziomu lpg źle wskazują.
4.Skrzypi kierownica podczas skręcania(głos jest taki jakby się coś ocierało ale prze paczyłem wszystkie łączenia i jest wszystko ok pamiętam mój kuzyn miał tak w golfie II i III)
limak3004
Nowicjusz

Miejscowość: sieradz
  • 04 Cze 2011, 16:16

ad 1. - wyjmij licznik i dociśnij wtyczki i linkę - wszystko co jest z tyłu
    ad 2. - tak - w każdym aucie się da - ściągnij sobie książkę ,,sam naprawiam seat ...''
    ad 3. - to normalne - naucz się jeździć na licznik dzienny ...
    ad 4. - skrzypi w kabinie ?? psiknij wd-40 ...
    silvo44
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
    Prawo jazdy: 01 09 1983
    Auto: TOYOT YARIS III
    Silnik: 1,0
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2011

04 Cze 2011, 22:30

Tak skrzypi w kabinie
    limak3004
    Nowicjusz

09 Cze 2011, 19:10

co do predkosciamierza to zalezy od roku ale ty pewnie masz na linke ktora jest slabo wsadzona ktos cos kombinowal z przebiegiem pewnie tez ile go masz i ktory to rok??
    co do wskaznika gazu to w butli pewnie masz wode dlatego zle wskazuje zreszta to norma
    co do recznego linke jak najbedziej da sie podciagnac jezeli tylko ktos wczesniej tego nie zrobil inaczej nie ma juz szczek hamulcowych
    a co do kierownicy to sprawdz cala kolumne ruszaj i jednoczesnie nasluchuj gdzie to konkretnie skrzypi
    Kochaj i szanuj swoje auto a wzamian sie odwdzieczy:)
    kamilszczak00
    Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

09 Cze 2011, 20:21

Wszystko naprawiłem tylko zostało mi to skrzypienie ale nie mogę dojść od czego to jest;/
    limak3004
    Nowicjusz

20 Cze 2011, 15:03

Jednak licznik dalej się zawiesza wyjąłem go i tam jest tylko jedna wtyczka więc ją wyczyściłem i docisnąłem ale to nie pomogło co jeszcze może być?
    limak3004
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Megane - kompaktowy hatchback do miasta
      Najbardziej ekonomiczny silnik zapewniający przyzwoite osiągi to 1,6 dCi o mocy 130 KM i średnim spalaniu na poziomie 4 l/100 km . Odmiana ta została wyceniona na od 88 tys. zł i nie występuje z automatyczną skrzynią biegów. ...

20 Cze 2011, 22:31

To już wina licznika lub samej linki, innej możliwości nie ma. Ale wydaje mi się, ze to licznik.
    kamilszczak00
    Początkujący

21 Cze 2011, 12:34

A czy jest szansa żebym sam to naprawił czy lepiej tego nie tykać?
    limak3004
    Nowicjusz

21 Cze 2011, 16:42

jezeli to stara cordoba to wymien sobie licznik na uzywke i tyle mozesz tez zmienic linke na nowa wtedy bedziesz wiedzial na czym stoisz i ze masz pewne
    kamilszczak00
    Początkujący

21 Cze 2011, 23:05

kamilszczak00 napisał(a): mozesz tez zmienic linke na nowa

A nie lepiej zacząc jesnak od linki... :?: :?: Moze odkręc przy liczniku lub skrzyni biegów i wlej do środka trochę oleju...np:od wspomagania...
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2014

24 Cze 2011, 19:28

Ale przecież pisałem że nie ma tam żadnej linki jest tylko jedna kość z kablami którą wyczyściłem.
    limak3004
    Nowicjusz

24 Cze 2011, 20:41

limak3004 napisał(a):Ale przecież pisałem że nie ma tam żadnej linki jest tylko jedna kość z kablami którą wyczyściłem.

No ok ..... napisz kiedy Ci się wiesza prędkościomierz - to znaczy np. jedziesz 60 km/h i nagle wskazówka spada na dół , czy nie chce się podnieść po zatrzymaniu ? Dalsze pytanie - jak się zawiesi to licznik przebytych kilometrów nabija dystans czy też stoi w miejscu ? Pytam bo widzisz.....obserwując , kojarząc to i owo można zawęzić miejsce uszkodzenia . Pamiętam że miałem podobne zgłoszenie problemu . Jak było gorąco , gostek się zatrzymał , to po ruszeniu jak nie walnął w deche to nie miał prędkości . Jaka przyczyna ? Ano bardzo prozaiczna . Dopiero co zakupił auto . Wyczyszczone , nasmarowane jakimś preparatem . Decha , licznik jakby tłuste , świecące , prawie jak nowe . Od tych zabiegów ( tak podejrzewałem) na wskazówce prędkościomierza i na tym bolczyku co ustala jej pozycje zerową , osadził się jakiś klejący syf . Wskazówka po prostu się kleiła :mrgreen:
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi

24 Cze 2011, 22:07

Wskazówka zawiesza się nagle jadę np 60 i ona nagle spada na 0. kiedy wskazówka się zawiesi kilometry NIE nabijają
    limak3004
    Nowicjusz

25 Cze 2011, 12:47

A gdzie znajduje sie ten czujnik prędkości?
    limak3004
    Nowicjusz