Seat Exeo vs mondeo mk4 lpg

22 Lut 2015, 22:53

Wcześniej szukałem auta do 18000zł ale sytuacja się nie ci zmieniła i mam do dyspozycji 40000zł(36000zł na auto resszta na instalacje +jakieś wymiany)I zmieniły się również preferencję co do auta m.in. rocznik co najmniej 2009 i ~150km Przeglądam oferty i na razie w oko wpadły mi te dwa auta:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Który byście wybrali i czemu? auto ma się dogadywać z lpg. Chyba że macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje.
Codziennie 100km do zrobienia rocznie 25000km. Rocznik od 2009, moc ok150km. Użytkowanie 60% trasa, 40% miasto. Chciałbym aby w aucie dało się normalnie rozmawiać przy prędkości 150km/h. Podróżowanie w 3 osoby (dość duże chopy:D), ale w fieście mk6 też dawaliśmy radę. Od auta wymagam bezawaryjności i żeby współgrało z lpg. Szukam samochodu w okolicach 100km od wołomina.
Ostatnio edytowany przez robert456 22 Lut 2015, 23:11, edytowano w sumie 2 razy
robert456
Nowicjusz

Auto: ford fiesta

22 Lut 2015, 23:00

Oprócz lipnego zawieszenia i wątpliwej urody Exeo to dobre auto (nie ze wszystkimi silnikami). 1.8t jest ok, jednak to już stara konstrukcja - Audi a4 b7 czyli b6
Mondeo dobre auto ale na pewno nie to z linka (za tanie). Mnóstwo przestrzeni w środku, dobre silniki, fajne prowadzenie. Dużo aut po flotach
Aby jednak móc coś doradzić popraw temat https://www.forumsamochodowe.pl/wazne-zanim-napiszesz-nowy-temat-przeczytaj-ten-wazne-vt72479.htm , bo jak na razie zero szczegółów
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Lut 2015, 23:27

Podobno benzyna Mondeo nie lubi LPG.

Skoro wątpliwa uroda, to wychodzi na to, że wygląd A4 B7 również jest wątpliwy.
j0zek

22 Lut 2015, 23:39

j0zek napisał(a):Podobno benzyna Mondeo nie lubi LPG.

No dokładnie niezbyt lubi się mondeo z LPG chyba, że 2,5T ale budżet za mały na to.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

22 Lut 2015, 23:57

Pytałem najpierw na forum u gazowników co się nada pod gaz. I został polecony exeo i ten dziwny wygląd jakos mi pasuje zakladajac ten temat chciałbym abyscie ocenili te auta patrząc na całokształt. Tak jak mike napisał. A co myślicie o ww exeo z allegro na co zwrócić uwagę? I jaka cena byłaby odpowiednia za mondeo bo mysle że jak jest serwisowany do konca w aso, maly przebieg i pierwszy właściciel to bym się o jego stan nie obawial. Bardziej boje się tego exeo :)
robert456
Nowicjusz

Auto: ford fiesta

23 Lut 2015, 00:06

Wygląd zdecydowanie na plus dla exeo . Mondeo jak pospolity kredens , w środku to samo .
michał80
Nowicjusz

Auto: Scirocco
Paliwo: Benzyna

23 Lut 2015, 00:17

Generalnie z Exeo jest tak, jak napisałem w moim pierwszym poście. To po prostu zrebrandowane Audi. Najbardziej bałbym się o ceny wahaczy. Sprawa z nimi wygląda tak, że niby są wytrzymałe, ale jak przyjdzie wymieniać to szykuj portfel - oczywiście, jeśli mówimy o dobrych częściach. Reszta to klasowy średniak. Silnik świetnie znany mechanikom. Uwaga na sprzęgło z dwumasowym kołem.
j0zek napisał(a):Skoro wątpliwa uroda, to wychodzi na to, że wygląd A4 B7 również jest wątpliwy
wygląd to kwestia gustu :roll: ale b7 wygląda chyba gorzej
Ostatnio edytowany przez mike, 23 Lut 2015, 20:00, edytowano w sumie 1 raz
Powód: literówka
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

23 Lut 2015, 07:25

Jeśli chcesz dobre auto i żeby wspólgrało z gazem to zobacz na Honde Accord 2.0 lub 2.4, tylko rocznik będzie niższy i trzeba pamiętać o regulacji zaworów co 30-40k km
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

23 Lut 2015, 19:25

1,8T trzeba dobrze zagazować, bo lekkie odchyły w podawaniu mieszanki mogą spowodować szybkie przegrzanie się głowicy i wypalenie uszczelki. Taka typowa przypadłość tego silnika.

michał80 napisał(a):Wygląd zdecydowanie na plus dla exeo . Mondeo jak pospolity kredens , w środku to samo .

dziękujemy za fachową poradę odnośnie Twojego gustu, ale poza stronniczością do VAGa masz coś do dodania? Bo jakoś o tym, że Mondeo jest zdecydowanie tańszy w utrzymaniu nie napisałeś.

Ja dorzucę do propozycji Mazdę 6 2,0 benzyna :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

23 Lut 2015, 19:56

Dzida a może nie każdy klepie biedę i awaryjnosć oraz koszta utrzymania są dla niego drugo a nawet trzecio planowe . Ty całe swoje "doradzanie" zawsze opierasz na doradzaniu pod kątem takiego trochę cebulactwa, byle tanio i byle co.
Mi osobiście się też za bardzo fordy nie podobają i choćby rzeczywiście były solidne (ale tak nie jest) to i tak bym nie kupił bo musiałbym codziennie rano wstawać i się męczyć patrząc na niego.

ps Proszę chłopcze mi też nie wyjeżdżaj z tekstem, że jestem stronniczy bo moja kobieta jeździ skodą . Dorośnij
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998

23 Lut 2015, 20:02

Magda93 napisał(a):Ty całe swoje "doradzanie" zawsze opierasz na doradzaniu pod kątem takiego trochę cebulactwa, byle tanio i byle co

lepsze to niż doradzanie po wyglądzie ;) kolejny przykład Twojej fachowości... Modneo mk4 nie jest solidne.. drugi popis :lol: :lol: :lol:
chyba autor wie co mu się podoba, a my tu doradzamy pod względem eksploatacyjnym ale tego nie zrozumiesz co dałeś/aś parę razy przykład.

btw:
Cebula w motoryzacji to VAG akurat ;) Kup paska i się nim zachwycaj co ranek i nie pisz durnot, bo stronniczość pokazałeś/aś już wiele razy...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Lut 2015, 20:10

dzida napisał(a):Cebula w motoryzacji to VAG akurat

Dzida proszę nie zapędzaj się aż tak bardzo bo tym tekstem możesz obrazić kogoś innego, np. mnie bo ja jeżdżę VAG-iem i jakoś cebulakiem nie jestem bo akurat go nie wywyższam nad inne marki :( Choć wiem o co chodzi więc się nie obrażę ale inni mogą to źle zrozumieć i poczuć się urażeni tak na marginesie.
Ale ja wolałbym forda z tych dwóch bo przynajmniej coś sobą reprezentuje :ok:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Lut 2015, 20:14

Może źle to ująłem - chodziło właśnie o zachwalanie takie jak pokazała Magda nie widząc własnych głupot/durnot odnośnie motoryzacji, że Mondeo mk4 to nie jest solidne auto i że się nie podoba z wyglądu ;)
Cebulak kupi VAGa, bo będzie mu go zazdrościł sąsiad cebulak - to jest kwintesencja tego, a nie samych samochodów.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Lut 2015, 20:18

dzida napisał(a):Cebulak kupi VAGa, bo będzie mu go zazdrościł sąsiad cebulak - to jest kwintesencja tego, a nie samych samochodów.

To akurat prawda szpanerów nie brakuje a to jest głupie :x
dzida napisał(a):Może źle to ująłem - chodziło właśnie o zachwalanie takie jak pokazała Magda nie widząc własnych głupot/durnot odnośnie motoryzacji, że Mondeo mk4 to nie jest solidne auto i że się nie podoba z wyglądu

Fakt faktem Magda mówi głupoty odnośnie solidności choć kwestię wyglądu pozostawię bez komentarza gdyż to już jest czyjś gust a o nim się nie dyskutuje.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Lut 2015, 20:22

Krzychu napisał(a):kwestię wyglądu pozostawię bez komentarza

i tak powinno być, bo niektórzy jak widać traktują swój gust jako fachowy argument nie dodając nic kompletnie z rzeczywistych argumentów eksploatacyjnych... :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika