Seat Ibiza 1.4 2009 Benzyna + LPG sporadycznie nie odpala

31 Maj 2016, 09:50

Witam,

Posiadam seat Ibiza 2009 rok, przebieg 100 000 km, instalacje LPG założyłem 2 lata temu przy przebiegu 50 000. Jest to instalacja Stag - 4 oraz były wtryski HANA. Od jakiegoś dłuższego czasu mam problemy z odpaleniem samochodu. Nie jest to powiązane z okresem jak długo samochód stoi, czasami po kilku godzinach czasami po nocy a czasami raz na miesiąc - auto ma problemy z odpaleniem

Był kompleksowo sprawdzany przez elektryka, akumulator dobry, auto ładuje, pobory prądu na wyłączony silniku w normie - elektronika ok.

Następnym pomysłem było sprawdzenie instalacji gazu, co nie było też bez podstawne ponieważ zaczął się w kabinie sporadycznie unosić zapach gazu, szczególnie na wolnych obrotach, więc "specjaliści" zarządzili wymiane wtryskiwaczy i zamontowano mi Barakudy, zapach faktycznie już się nie unosi ale problemy z odpalaniem mam nadal. Po podłączeniu do komputera żadnych błedów nie znajdują, parametry pracy są dobre.

Kończą mi się pomysły, proszę o pomoc i sugestie.
marv150
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 02 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Seat Ibiza IV Hatchback
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

31 Maj 2016, 13:18

marv150 napisał(a):Nie jest to powiązane z okresem jak długo samochód stoi, czasami po kilku godzinach czasami po nocy a czasami raz na miesiąc - auto ma problemy z odpaleniem
Jak ten problem wygląda? Samochód kręci i nie odpala, czy kręci znacznie dłużej niż zwykle, ale zawsze odpala?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

01 Cze 2016, 08:32

Kręci ale nie odpala, za 3-5 razem odpali, dodam że wymieniałem niedawno także świece oraz rozrząd.
marv150
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 02 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Seat Ibiza IV Hatchback
Silnik: 1.4
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota GT 86 (od 2012) – dziedziczka Hachi-Roku
    Z legendy modelu AE86 garściami czerpie współczesna, produkowana od 2012 roku Toyota GT86. Podobnie jak słynna Hachi-Roku, ma tylny napęd, świetnie się prowadzi i jest szybka, pomimo że pod maską zamontowano umiarkowanie ...