Seat Ibiza 1.4 2009 Benzyna + LPG sporadycznie nie odpala

31 Maj 2016, 09:50

Witam,

Posiadam seat Ibiza 2009 rok, przebieg 100 000 km, instalacje LPG założyłem 2 lata temu przy przebiegu 50 000. Jest to instalacja Stag - 4 oraz były wtryski HANA. Od jakiegoś dłuższego czasu mam problemy z odpaleniem samochodu. Nie jest to powiązane z okresem jak długo samochód stoi, czasami po kilku godzinach czasami po nocy a czasami raz na miesiąc - auto ma problemy z odpaleniem

Był kompleksowo sprawdzany przez elektryka, akumulator dobry, auto ładuje, pobory prądu na wyłączony silniku w normie - elektronika ok.

Następnym pomysłem było sprawdzenie instalacji gazu, co nie było też bez podstawne ponieważ zaczął się w kabinie sporadycznie unosić zapach gazu, szczególnie na wolnych obrotach, więc "specjaliści" zarządzili wymiane wtryskiwaczy i zamontowano mi Barakudy, zapach faktycznie już się nie unosi ale problemy z odpalaniem mam nadal. Po podłączeniu do komputera żadnych błedów nie znajdują, parametry pracy są dobre.

Kończą mi się pomysły, proszę o pomoc i sugestie.
marv150
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 02 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Seat Ibiza IV Hatchback
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

31 Maj 2016, 13:18

marv150 napisał(a):Nie jest to powiązane z okresem jak długo samochód stoi, czasami po kilku godzinach czasami po nocy a czasami raz na miesiąc - auto ma problemy z odpaleniem
Jak ten problem wygląda? Samochód kręci i nie odpala, czy kręci znacznie dłużej niż zwykle, ale zawsze odpala?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

01 Cze 2016, 08:32

Kręci ale nie odpala, za 3-5 razem odpali, dodam że wymieniałem niedawno także świece oraz rozrząd.
marv150
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 02 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Seat Ibiza IV Hatchback
Silnik: 1.4
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy hybrydowy SUV na świecie
    22 marca 2005 roku debiutowała Toyota Harrier Hybrid, poza Japonią znana jako Lexus RX 400h – pierwszy na świecie seryjnie produkowany SUV z napędem hybrydowym. W ciągu zaledwie kilku dni amerykańscy dealerzy zebrali ...
    Samodzielna wymiana oleju silnikowego
    Dla osób lubiących samodzielnie naprawiać samochody, wymiana oleju silnikowego nie jest żadnym problemem. Jednak coraz więcej osób wybiera profesjonalne warsztaty takie jak Euromaster. Nic dziwnego, standardy ...