SEAT Ibiza 1.4 rocznik 1998 - trudno uruchomić

21 Sty 2009, 23:57

Witam!!

Panowie mam problem z moją ibizką :( Pomóżcie!! please... auto jak stoi nie odpalane 1-3 dni przy duzej wilgotności powietrza nie chce "chodzic" tak jak powinno, mianowicie gdy go odpalam z rury się bardzoooo mocno dymi, tak jakby nie palił na 1 gar... nie wchodzi na swoje obroty. Dopiero po parunastu minutach wraca wszystko do normalnosci. Sprawdzałem juz świece i wg mnie wszystko jest z nimi ok. Moze do kable zapłonowe??

Prosze Was o pomoc ;) Dzięki z góry!!
koloino
Nowicjusz

• 22 Sty 2009, 00:42

na jaki kolor auto dymi? być może jest to wina uszczelki pod głowicą
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

22 Sty 2009, 11:46

To chyba raczej będzie coś z przewodami coś ma przebicie bo jak postoi pare dni to nawilgotnieją i zacznie przerywać, strzelać, nie chodzi na wszystkie gary i wtedy nie ma takiego spalania jakie powinien mieć dlatego kopci.A gdy się rozgrzeje i podsuszy wtedy jest OK
    piotr76
    Nowicjusz

22 Sty 2009, 12:41

piotr76 napisał(a):To chyba raczej będzie coś z przewodami coś ma przebicie bo jak postoi pare dni to nawilgotnieją i zacznie przerywać, strzelać, nie chodzi na wszystkie gary i wtedy nie ma takiego spalania jakie powinien mieć dlatego kopci.A gdy się rozgrzeje i podsuszy wtedy jest OK

dokładnie tak jak kolega napisał, dosłownie tak się dzieje :( czyli wymiana przedowdów zapłonowych powinna pomóc ;) oby :D
    koloino
    Nowicjusz

22 Sty 2009, 14:40

Jak będzie ciemno,to uruchom sailnik i obserwuj układzapłonowy.Jeżeli to wina kabli,to będą po nich skakały niebieskawe błyskawice.Oznacza to,że jest na nich przebicie i są do wymiany.Przebicie moze też być na cewce zapłonowej.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

22 Sty 2009, 14:41

bodziokardasz napisał(a):na jaki kolor auto dymi? być może jest to wina uszczelki pod głowicą

biały dym
    koloino
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RC F Track Edition - cztery końcówki wydechu
      Coupé Lexusa to sportowe auto zbudowane według tradycyjnej receptury - ma potężny, 5-litrowy silnik V8 z przodu, 2-drzwiowe nadwozie i napęd wyłącznie na tylną oś. Lexus RC F prezentuje również klasyczne podejście ...

22 Sty 2009, 14:43

Skoro dymi na biało,to może to być wina uszczelki pod głowicą i płyn chłodzący przedostaje się do komory spalania i po dłuższym postoju jest problem z uruchomieniem silnika,ponieważ woda miesza się z paliwem.Ale w tym przypadku musiałoby ubywać płynu chłodzącego ze zbiorniczka wyrównawczego.Zwróć na to uwagę.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

22 Sty 2009, 16:32

MotoAlbercik napisał(a):Skoro dymi na biało,to może to być wina uszczelki pod głowicą i płyn chłodzący przedostaje się do komory spalania i po dłuższym postoju jest problem z uruchomieniem silnika,ponieważ woda miesza się z paliwem.Ale w tym przypadku musiałoby ubywać płynu chłodzącego ze zbiorniczka wyrównawczego.Zwróć na to uwagę.

Ok dzięki WIELKIE panowie za pomoc ;) Wymienie w weekend kable zapłonowe i zobaczymy, oby pomogło ;) Napisze jak tylko wymienie ;) Bede miał tez na uwadze zbiornik wyrównawczy ppłynu chłodzacego, ale mam nadzieje ze nie bedzie to wina tej uszczelki pod glowica. Jeszcze raz dziekuje ;)

ps. komplet kabli zaplonowych 140zł :D
    koloino
    Nowicjusz

22 Sty 2009, 17:36

Na twoim miejscu najpierw sprawdziłbym,czy nie ubywa płynu ze zbiorniczka oraz czy po układzie zapłonowym nie latają błyskawice.To darmowa diagnoza.I dopiero wtedy będziesz mógł zadecydować,co robić.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

22 Sty 2009, 18:19

MotoAlbercik napisał(a):Na twoim miejscu najpierw sprawdziłbym,czy nie ubywa płynu ze zbiorniczka oraz czy po układzie zapłonowym nie latają błyskawice.To darmowa diagnoza.I dopiero wtedy będziesz mógł zadecydować,co robić.

właśnie byłem sprawdzic i zadnych blyskawic nie ma ;) teraz bede obserwował zbiorniczek ;) moze to jednak wina przewodów :/ jak sa wilgotne to samochód nie pali na wszystkie gary i dopiero jak sie wysusza to jest OK ??
    koloino
    Nowicjusz

22 Sty 2009, 20:06

kolego według mnie masz do wymiany przewody zapłonowe
    autolucas
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Płock

22 Sty 2009, 20:23

autolucas napisał(a):kolego według mnie masz do wymiany przewody zapłonowe

ok ;) jutro śmigam bo przewody :D jak wymienie dam znac jak pracuje po wymianie ;)

Dziękuje jeszcze raz wszystkim :)
    koloino
    Nowicjusz

02 Lut 2009, 20:21

Minął tydzień od wymiany kabli (w zeszłą niedzielę) i na razie wszystko okey. Auto sprawuje się tak jak należy, wydaje mi się że i spalanie jest lepsze, także raczej była to wina kabli zapłonowych :) Wymieniłem cały komplet 4 od świec + kabel od cewki zapłonowej ;)

Jeszcze raz chciałbym wszystkim podziękować za porady!!! Dzięki!!!
    koloino
    Nowicjusz