Seat Ibiza 1.9TDI AFN - Myśli przy zmianie biegu i dodaniu gazu

24 Gru 2015, 15:20

Witam,

od pewnego czasu zauważyłem że moja Ibiza jest jakby mocniejsza gdy motor jest zimny. Jak osiągnie temperaturę roboczą 90'C już nie wydaje się być tak mocna jak powinna na 145KM.

Podczas zmiany biegu przy 3500obr/min potrafi się zastanowić i dopiero po pewnym czasie jedzie - występuje zamyślenie auta czy dodałem gazu czy nie.

Przeprowadziłem na ta chwilę logi statyczne. Dynamicznych nie miałem jak wykonać ze względu na to że byłem sam a nie chciałem skupiać się na laptopie podczas drogi.

Wydaje mi się że coś jest nie tak albo z gruszką od turbiny albo z zaworem n75.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale sprawdziłem grupe 011 statycznie i wyszło mi coś takiego: log_244448.html

Czy wychodzi z tego że gruszka od turba działą nie prawidłowo?
Czy podczas On nie powinna mieć okolic 1050-1100mbar a w pozycji off jakieś 80mbar mniej?

Sprawdzilem również EGR w grupie 003: log_244449.html

MAF actual w EGR off jest na poziomie 430-440mg/r czy to oznaczało by że jest on zaślepiony lub wyłączony programowo?

Jeszcze statyczny kąt wtrysku - wydaje mi się że tutaj jest ok: log_244451.html
emswisnia
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 12 2003
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Ibiza 6K
Silnik: 1.9TDI AFN 145KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

30 Gru 2015, 22:45

spróbuj odpiąć czujnik temp ;) i wtedy sprawdź czy sie polepszyło na nagrzanym
liku025
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 03 2010
Przebieg/rok: 46tys. km
Auto: Honda Civic
Silnik: D14a3
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Miejski model w nowej odsłonie - Skoda Citigo
    Na wiosnę 2017 roku najmniejszy model Škody zyskuje zmodernizowany przód nadwozia oraz zmiany we wnętrzu. Nową twarz modelu buduje przeprojektowana maska, grill oraz zderzak z wbudowanymi światłami przeciwmgłowe, ...