Seat ibiza 2 fl cupra

05 Sie 2016, 22:17

Masz poniekąd rację z serwisowaniem aut VAG'a, to są auta dla ludu, więc są serwisowane ,,pospolicie'', tak, żeby po prostu przeszło przegląd i rzadko coś ponadto, ale mimo wszystko statystyka jest bezlitosna - VAGów w Polsce jest taka masa, że nawet zakładając, że jedynie 1/4 to egzemplarze dość zadbane, to i tak jest to nadal spora liczba, a w porównaniu do podaży wspomnianego Lexusa w ilości 1 sztuka na województwo wręcz ogromna. Oczywiście ktoś może jeździć po innych województwach i szukać Lexusa, ale prawda jest taka, że jeśli nie ma na to czasu i pieniędzy, co się tyczy prawie wszystkich kupujących, to lepiej szukać zadbanego VAGa czy też innego ,,populusa'' w stylu focusa, astry itp. :)

dzida wiedz, że jesteś wyjątkową osobą, bo naprawdę jest mało posiadaczy Lexusów w tym pułapie cenowym - widziałeś, ile jest ofert tego samochodu, toż to prawie unikat :D Ale oczywiście nikt Ci nie broni jeździć i czerpać przyjemności jazdy, chodzi tylko o to, żeby ktoś, kto sobie pomyśli: ,,a też sobie kupię takiego lexa, wygląda na fajne auto'' miał świadomość, jak mało tych aut jest w tym przedziale cenowym, przez co na poszukiwania straci sporo czasu i pieniędzy, że jednak nie każdy Lexus jest zadbany, a jak trafi na niezadbanego, to wpakuje o wiele więcej kasy, niż by kupił niezadbanego golfa/focusa czy innego ,,populusa'', więc jeśli nie jest pasjonatem motoryzacji i nie potrafi odróżnić samochodu po przygodach, to lepiej naprawdę kupić jakiegoś populusa, bo nawet jak nie trafi na dobry egzemplarz, to naprawy raczej go nie zjedzą :)
Petento
Początkujący

Auto: .

05 Sie 2016, 22:54

Panowie jako założyciel tematu muszę w końcu się wypowiedzieć. Temat dotyczył ibizy cupry. Ktoś mi tu zarzucał, że jak to możliwe, ze jeżdżąc a4 teraz naglę chce się przerzucić na ibize. Ale co to kogo obchodzi. Chyba niektórzy nie potrafią zrozumieć, ze teraz jeżdżę dużo mniej niż wczesniej, nie potrzebuję obecnie kombi i chcę coś mniejszego i tańszego. A kasę ze sprzedaży audi mam zamiar przeznaczyć na tańszy samochód i super rower, bo teraz jeżdżę dużo więcej rowerem niż samochodem. Mam taką pasję i nie chcę każdej zaoszczędzonej kasy ladowac w serwis audi. Przykładem jest zawieszenie. Po co mam wydawać 1500 zeta na zawias jak za te pieniądze będę miał pół roweru. Tak wiem, że zaraz ktoś mi powie, że po cholerę kupowałem a4 jak mnie nie stać na utrzymanie. Stać mnie, ale po co mam inwestować w fajną furę jak prawie nią nie jeżdżę. Niech ktoś inny się nią cieszy. Dlatego pytam raz jeszcze o tańszy samochód, w miarę tani w eksploatacji. Bez żadnych wielowahaczow i innych głupot.
dawbia24
Początkujący

Miejscowość: Szkarada

05 Sie 2016, 23:24

Na początku napisałeś, że chcesz ibize 2 fl cupra z silnikiem 1.8t, a to nie jest zwykły samochód, trudno to w ogóle kupić a co dopiero w dobrym stanie, stąd poniekąd wywiązana dyskusja tyczyła się celowości kupowania samochodu bardzo mało popularnego, ale posiadającego jakiegoś mocne zalety, tj. wygodnego, z mocnym silnikiem itp., do których to samochodów zalicza się lexus, jak i poniekąd też ta ibiza, bo jest to wersja limitowana z mocnym silnikiem, który w tak lekkim samochodzie czyni go wręcz sportowym. Próbując zakończyć tą dyskusję poparłem swoją wypowiedź można powiedzieć konkretnymi danymi, z których jasno wynika, że na poszukiwanie tychże ,,wyjątkowych i nietuzinkowych'' samochodów nie ma większego sensu, bo traci się czas i pieniądze ze względu na ich małą dostępność, a jeśli już kupimy i przypadkiem auto będzie w złym stanie, to doprowadzenie go do jakotakiego stanu pochłonie więcej pieniędzy niż w przypadku populusa.

Jeśli jednak teraz zmieniasz zdanie i chcesz taniego w eksploatacji i niedużego, to szukaj ,,populusa''. Jakie to są dokładnie? No za 15 tysięcy złotych możesz spokojnie kupić focusa mk2 z 2007 roku z dość dobrym wyposażeniem albo rok starszą astrę h 1.6/1.8, również dobrze wyposażoną. Samochody 9-10 letnie, z realnym przebiegiem na poziomie 150 tysięcy, bo tyle jeżdżą przeciętnie takie benzyniaki, nie wybite, proste w budowie. Jeśli jeździsz rocznie powyżej 15 tysięcy kilometrów możesz pomyśleć nad zamontowaniem LPG za 2500zł i tyle w temacie. :)
Petento
Początkujący

Auto: .

06 Sie 2016, 07:37

Tak temat dotyczył ibizy. Chciałem ją kupić, ale mi odradziliście i chwała wam za to. Ale nie uważam, ze taka ibiza będzie droższa w utrzymaniu niż audi. W końcu to te same silniki, a jednak części eksploatacyjne takie jak zawieszenie, klocki i tarcze będą w seacie tańsze niż w audi.
dawbia24
Początkujący

06 Sie 2016, 10:28

Toyota Yaris TS?
dawbia24 napisał(a): kasę ze sprzedaży audi mam zamiar przeznaczyć na tańszy samochód i super rower,
popieram :ok:
Choć mam nadzieję, że pisząc "super rower" nie masz na myśli sprząta za 2k bo one wcale super nie są :mrgreen:
Omijaj Gianta, bo przepłacasz za markę :ok: w sumie to takie rowerowy odpowiednik Audi :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Wrz 2016, 19:27

Postanowiłem odświeżyć temat z jednego prostego powodu. Otóż trafiłem na ulicy na focusa mk1 st170. I muszę przyznać, że te auto mnie urzekło. Jest bardzo dynamiczne i jednak wygodniejsze i bardziej komfortowe niż ibiza cupra. I cena zachęca do kupna. Co myślicie o tym aucie?
dawbia24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

24 Wrz 2016, 18:01

Więcej info?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Wrz 2016, 19:14

Wszystko było już pisane. Po prostu temat dotyczył auta małego i szybkiego jakim jest ibiza cupra. Jednak większość odradzała ten samochód i w sumie już o tym zapomniałem i rozważałem kupno całkiem innego samochodu. Ale przypadkiem trafiłem na st170 i przyznam, że mnie zainteresował. Na razie nie na tyle, żeby zastanawiać się na poważnie nad kupnem go, ale zasięgnięcia informacji na temat tego samochodu
dawbia24
Początkujący