Seat Ibiza 2 fl klima raz działa raz nie

11 Sie 2018, 15:00

Witam. Mam problem z klimatyzacją w seat Ibiza 2 fl 1.4, a więc od początku. Kupiłem Seata ok. miesiąc temu i na jeździe próbnej klimatyzacja nie działa. Po kilku dniach podczas jazdy zauważyłem że w aucie zrobiło się dużo chłodniej (klimatyzacja zaczęła działać). Lecz nie dawno znowu przestała działać, na ekranie wyskakuje znaczek klimy ale kompresor i wentylator na chłodnicy nie włączają się. Ktoś ma pomysł co może się dziać?
Dziamawel
Nowicjusz

11 Sie 2018, 15:36

Możliwe że jest za mało czynnika w układzie klimatyzacji, jeżeli czujnik wyczuwa za niskie ciśnienie w układzie to klima się nie włączy ale jak jest tak na limicie że w zależności od temperaury może jeszcze czasami zadziałać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Sie 2018, 07:38

tak jak pisze kolega wyżej - powodem może być zbyt mała ilość czynnika chłodzącego w układzie, a co za tym idzie zbyt niskie ciśnienie i sprężarka się nie załączy. Pojechać na warsztat z klimą i sprawdzą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Sie 2018, 07:45

Dziękuję za odpowiedzi, na pewno w najbliższym czasie wybiorę się do kogoś kto mi to ogarnie :)
Dziamawel
Nowicjusz

13 Sie 2018, 15:54

Witam. Byłem dzisiaj na sprawdzeniu ciśnienia w klimatyzacji i ma 7 bar czyli chyba jest dobrze, a klima nadal nie działa. Macie jeszcze jakieś pomysły co może się dziać?
Dziamawel
Nowicjusz

13 Sie 2018, 16:06

Dziamawel napisał(a):Macie jeszcze jakieś pomysły co może się dziać?
Kao napisał(a):Możliwe że jest za mało czynnika w układzie klimatyzacji

MotoAlbercik napisał(a):tak jak pisze kolega wyżej - powodem może być zbyt mała ilość czynnika chłodzącego w układzie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rewolucyjne światła ksenonowe (1991)
    Chociaż do dziś produkowane są samochody z halogenowymi żarówkami, to rewolucji w jakości, zasięgu i jasności samochodowego oświetlenia dokonały tzw. palniki ksenonowe, zastosowane po raz pierwszy w 1991 roku w BMW ...

13 Sie 2018, 17:36

Problem rozwiązany, przepalił się bezpiecznik :)
Dziamawel
Nowicjusz

13 Sie 2018, 18:19

A więc w takim razie nas okłamałeś troszkę bo jeżeli przepali się bezpiecznik to nie ma takiej możliwości że klima raz działa raz nie. No ale mniejsza o to ważne że problem odnalazłeś
Kao
Moderator
Awatar użytkownika