Seat Ibiza 2002 Złamany mechanizm składający fotel

21 Cze 2017, 21:46

Cześć wszystkim. Zacznę od tego ze jestem bardzo słaby w temacie samochodów więc wybaczcie jeśli będę mało konkretny. Mam trzy drzwiową Ibize z 2002 roku. Dzisiaj próbowałem złożyć przedni fotel od strony pasażera kiedy tylna kanapa była złożona i blokowała przedni fotel ( była dociśnięta do niego ). Niestety pociągnąłem za mocno i coś złamało się wewnątrz siedzenia. Rączka nie działa, chodzi luźno góra dół, fotel się nie składa, jest całkowicie zablokowany. Uchwyt, rączkę fotela można bez problemu kupić za 20 zł na allegro ale czy to wystarczy, czy można gdzieś kupić element składający fotel znajdujący się wewnątrz ? Jak to jest zrobione, jak się za to zabrać ,jak dostać się do tych elementów które moga być uszkodzone ? W necie nie znalazłem nic na ten temat. Czy mechanicy są otwarci na takie naprawy, wiem , że raczej nie lubią takiego rzeźbienia :/ Składania fotela jest dla mnie bardzo ważne , często przewożę wiele rzeczy w tym samochodzie, awaria teraz dużo utrudnia. Z góry dziękuję za porady.
dembovy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 03 1987
Auto: Seat Ibiza
Silnik: 1,4 benzyna 75 KM
Paliwo: Benzyna

21 Cze 2017, 22:01

Zdejmowałeś ten boczny osłaniający plastik siedzisko fotela? Spróbuj tam zajrzeć jak zdejmiesz. Tam są chyba takie zapadki i prawdopodobnie na tym drążku zostały wyłamane.

Musisz dobrać się do mechanizmu, możesz wrzucić jakieś zdjęcia jak coś będzie widać postaramy się wtedy pomóc. Wiem że w zależności od fotela taka naprawa może być nie opłacalna i czasem lepiej kupić używany cały fotel.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Lexus LC500h hybrid – 4,9 sek., 359 KM
    Model LC powstał jako urzeczywistnienie idei, wyrażonej w zaprezentowanym w 2012 roku na Salonie Samochodowym w Detroit samochodzie koncepcyjnym LF-LC (Lexus Future Luxury Coupe). Firma nie planowała jego komercyjnej kontynuacji, ...