Seat Ibiza ~2004r

27 Paź 2009, 13:16

witam,
czy może mi ktoś poradzić który silnik 1.4tdi czy 1.9sdi byłby lepszy do Ibizy rocznikowo ok 2004?

w spalaniu wychodzą podobnie ale ciekawi mnie jak jest z awaryjnością, dynamiką i innymi sprawami użytkowymi

chodzi mi o to żeby był oszczędny także 1.9tdi wypada już gorzej pod tym względem i odpada
Ostatnio edytowany przez sirpawel, 27 Paź 2009, 18:20, edytowano w sumie 1 raz
sirpawel
Nowicjusz

Miejscowość: Oleśnica/Wrocław

27 Paź 2009, 13:44

sirpawel napisał(a):witam,
chodzi mi o to żeby był oszczędny także 1.9tdi wypada już gorzej pod tym względem i odpada

Skąd takie bzdury wziąłeś?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

27 Paź 2009, 14:38

sirpawel napisał(a):witam,
czy może mi ktoś poradzić który silnik 1.4tdi czy 1.9sdi byłby lepszy do Ibizy rocznikowo ok 2004?

w spalaniu wychodzą podobnie ale ciekawi mnie jak jest z awaryjnością, dynamiką i innymi sprawami użytkowymi

Zależy co kto rozumie pod pojęciem oszczędny... Dla mnie 1.9 TDI jest bardzo oszczędny i przy tym ma świetną dynamikę, a i z awaryjnością nie jest najgorzej.
1.9 SDI jest strasznie mułowaty, zero dynamiki a wcale wiele mniej nie spali. To już nieco lepiej pod tym względem będzie jeśli wybierzesz 1.4 TDI, ale tu z kolei tylko 3 cylindry więc kultura pracy nawet jak na diesla strasznie głośna.

Patrząc na garstkę danych poniżej ja bym się w ogóle nie zastanawiał.

Spalanie [l] // Przyśpieszenie 0-100 [s]
1.4 TDI 4,6 // 13.9
1.9 SDI 4,7 // 17
1.9 TDI 4,9 // 10.8
Creus
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: CT
Auto: Leon 1M
Silnik: 1.9 TDI 110 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

27 Paź 2009, 15:15

opisany przez Ciebie stosunek przyspieszenia do spalania jest dosć przekonywujący, ja patrzyłem na opinie na autocentrum i tam podali spalanie i z tego wynikało że 1.9tdi w mieście wypada już dużo gorzej , stąd pisałem że mniej ekonomiczny

spalanie miasto / trasa (dane jakie znalazłem)
1.4tdi 5,8 / 4,3
1.9sdi 5,5/4,2
1.9tdi (101KM) 6,8/4,2

tym się sugerowałem a że większośc będą dojazdy do pracy bo mieszkam 35km od Wrocławia, czyli trochę trasy a raczej dłużej po mieście,
czyli uwazacie że dane przezemnie przytoczone są zawyżone dla 1.9tdi?
sirpawel
Nowicjusz

27 Paź 2009, 15:30

Raczej zaniżone są te dla 1,4 i SDI.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

27 Paź 2009, 15:37

sirpawel napisał(a):opisany przez Ciebie stosunek przyspieszenia do spalania jest dosć przekonywujący, ja patrzyłem na opinie na autocentrum i tam podali spalanie i z tego wynikało że 1.9tdi w mieście wypada już dużo gorzej , stąd pisałem że mniej ekonomiczny

spalanie miasto / trasa (dane jakie znalazłem)
1.4tdi 5,8 / 4,3
1.9sdi 5,5/4,2
1.9tdi (101KM) 6,8/4,2

tym się sugerowałem a że większośc będą dojazdy do pracy bo mieszkam 35km od Wrocławia, czyli trochę trasy a raczej dłużej po mieście,
czyli uwazacie że dane przezemnie przytoczone są zawyżone dla 1.9tdi?

Wyniki które ja podałem są w cyklu mieszanym, także w mieście będą na pewno większe.
Autocentrum to dobra strona. Kiedy kupowałem auto bardzo wiele ciekawych opinii tam znalazłem, ale co do tego spalania to się nie zgodzę. 6,8l w mieście to z pewnością za dużo. Chyba że ten silnik (101 KM) tak ma. Mój ostatnio jak jeździłem po mieście spalił ok. 5.7l przy normalnej jeździe, także różnica jest spora.
Creus
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry - historia innowacji
    Toyota Camry, średniej wielkości sedan z napędem na przednie koła, należy – obok Corolli i Priusa – do najlepiej rozpoznawalnych modeli japońskiej firmy na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych jest od wielu ...
    Lexus RX 450h - duży luksusowy SUV
    RX 450h to duży luksusowy SUV o długości 4,89 m z napędem hybrydowym o mocy 313 KM, który przyspiesza do setki w 7,7 s. Zużycie paliwa wg WLTP wynosi od 7,6 l/100 KM. Testerzy Consumer Reports uzyskali średni wynik ...

27 Paź 2009, 16:23

no to chyba jednak zostanę przy poszukiwaniach Ibizy z silnikiem 1.4tdi ale oczywiście jak się znajdzie coś w dobrej cenie 1.9tdi to nie odmówię, ale sdi odrzucę

to Leon 1.9tdi ma inny silnik niż Ibiza 1.9tdi? dziwna sprawa, ale ja się tam nie znam na polityce firm samochodowych

a może większe spalanie 1.9tdi wynika też z tego że da się nim jeździć bardziej dynamicznie niż 1.4 i dlatego średnio więcej pali, musze jeszcze się przyjrzeć co ludzie piszą na Autocentrum
sirpawel
Nowicjusz

27 Paź 2009, 16:31

sirpawel napisał(a):
to Leon 1.9tdi ma inny silnik niż Ibiza 1.9tdi? dziwna sprawa, ale ja się tam nie znam na polityce firm samochodowych

Jest wiele odmian tego silnika i każda ma nieco inne spalanie. Logicznym jest że wersja 90-konna, czy 110-konna będzie paliła mniej niż ten sam diesel z 150 konikami pod maską :) Z wersją 101-konną nigdy do czynienia nie miałem dlatego nie wiem ile pali w mieście, ale tak czy siak 6,8l to zdecydowanie za dużo.

Ja bym Ci polecił 1.9 TDI, bo spalanie nie będzie wiele większe a wrażenie z jazdy zdecydowanie lepsze :) No i jakby nie patrzeć 4 cylindry chodzą jednak lepiej niż 3 :)
Sam swego czasu szukałem Ibizkę z tym silnikiem, ale niestety nie ma ich zbyt wiele :(
Creus
Nowicjusz
Awatar użytkownika