Seat Ibiza 4 Dziwny dźwięk

24 Maj 2020, 10:19

Witam, mam problem który pojawił się dzisiaj ;/ Przekręcając na zapłon bądź odpalając samochód słychać dziwny dźwięk tak jakby ,,przestawiania się czegoś?,, po prawej stronie samochodu. Słychać dość głośno i w kabinie oraz przy prawym wylocie powietrza. Wsłuchałem się głośniej i z tego miejsca wypływa ten dźwięk( zdjęcie zamieszczam niżej z pod maski ). Dodam ze myślałem ze to alternator lecz z niego nie wybrzmiewa nic ;/
Z góry dziękuje za pomoc
Rafishii
Nowicjusz

• 25 Maj 2020, 08:15

Sprawdź czy to czasem nie dźwięk silniczka klapy która zamyka lub otwiera obieg powietrza wewnątrz samochodu.
    Włącz zapłon i zamknij obieg z panelu środkowego oraz przysłuchaj się czy to ten sam dźwięk.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Maj 2020, 09:57

Możliwe ze masz racje bo jednak po dłuższym wsłuchaniu się w sprawę znalazłem winowajcę lecz nie umiem określić co to jest. Podsyłam film co się rusza podczas zapłonu, odpaleniu silnika cały czas

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rafishii
    Nowicjusz

25 Maj 2020, 10:20

Dodaje zdjęcie jeszcze z dalszej perspektywy
    Rafishii
    Nowicjusz

03 Cze 2020, 11:03

Widać ze to dźwignia od silniczka klapy o której wspomniałem. Spróbuj go wyciągnać i sprawdź czy nic go nie blokuje. Nie wiem dokładnie jak tam jest to rozwiązane ale czasem jest taka ścieżka po które się porusz i jak się ona wytrze to pojawia się problem z pozycjonowaniem klapy przez to potrafi wariować. Inna przyczyna to np. ciężko chodząca klapa, uszkodzony sam silniczek itd.

Pierwsze co trzeba wszystko tam wyczyścić, sprawdzić czy ręcznie chodzi lekko. Złożyć i zobaczyć czy problem będzie dalej występował.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gołoledź i ślizgawica – trudne warunki jazdy
      Gołoledź powstaje, gdy deszcz lub mżawka opada na podłoże o temperaturze niższej od zera. Spadające kropelki rozpływają się i zamarzają w postaci gładkiej, równej, przezroczystej warstwy lodu pokrywającej podłoże. ...
      Powrót w korku
      Na powrót z wakacji lepiej wybierać czas, gdy natężenie ruchu jest jak najmniejsze. Niekiedy się to nie udaje i wtedy czeka nas stanie w korku. W takiej sytuacji kierowca powinien zachować spokój, stosować się ...