Seat Ibiza 6j st 2012 rok 1.2 tsi problem z kontrolka silnik

26 Lut 2021, 17:25

Witam jakiś miesiąc temu kupiłem Seat Ibiza 6 j st kombi 2012rok automat 1.2 tsi z komisu trzy dni przed zakupem odbyłem jazdę testową wszystko było ok działało bez zarzutu. W dniu zakupu był problem tego typu auto jakby nie miało mocy swiecily się kontrolki silnika i o ile dobrze pamiętam epd ledwo dojechałem do domu 3 razy gasl mi na trasie myślałam że to problem z akumulatorem więc wymieniłem na nowy ale po wymianie jeżeli mi odpalił to dosłownie na 2 sekundy oddałem do mechanika został wymieniony zestaw przewodów zapłonowych cewka zapłonowe. Po naprawie było ok przez jakiś czas nie zapalają się żółta kontrolka silnika teraz znowu się zapala po przejechaniu znacznej odległości i świeci się nadal nie pomogła wymiana oleju i wszystkich filtrów na nowe, jak i usunięcie przez mechanika błędu z komputera po przejechaniu 50 km kontrolka nadal się świeci, dodam jeszcze że silnik działa bez zarzutu i układ wydechowy tez co może być przyczyną tej awarii? Ja przypuszczam że albo silnik do wymiany ale przy kontroli nic nie stwierdzono albo problem z katalizatorem sonda ale mogę się mylić.
Grzegorz1988
Obserwowany

28 Lut 2021, 13:01

Pierwsza rzecz, jaką powinieneś zrobić jak w drodze powrotnej z komisu do domu zaświeciła się kontrolka, to wrócić i oddać auto. W żadnym przypadku nie miałeś jechać do domu, wymieniać aku, cewki itd.
Teraz w pierwszej kolejności, należy odczytać kod błędu. I dopiero potem można myśleć co z tym robić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wszystkie SUV-y Lexusa: nie tylko hybrydy
    Lexus to jedyna marka w segmencie premium oferująca aż pięć modeli SUV-ów, dostosowanych do potrzeb każdego użytkownika - w tym aż cztery z oszczędnym napędem hybrydowym. Najnowszym i najmniejszym w tej gamie jest ...
    Eurocargo ML180E25: pojemny i ładowny
    Od ubiegłorocznego faceliftingu Iveco Eurocargo nabrało przyjaznego, uśmiechniętego wyglądu. Czy ten uśmiech odzwierciedla również wewnętrzne zalety tego samochodu, mogliśmy sprawdzić, jeżdżąc 18-tonowym modelem Eurocargo ...