Seat ibiza 6l cupra/fr wersja silnikowa

16 Maj 2021, 15:36

Witam serdecznie wszystkich zgromadzonych, chciałbym poznać waszą opinie na temat wersjii silnikowych dostępnych w ibizkach 6l.
W zeszłym miesiącu w swoją ostatnią droge pojechał mój poczciwy mercedes clk w208, przez 8 lat przeżyliśmy wiele miłych chwil no ale dziadek juz dojrzał do emerytury :P

z racji obecnej sytuacji pandemicznej i przez nią uszczuplony budżet na nowy samochód jestem w stanie przeznaczyć 20k
zdecydowałem sie juz na ibize 6l cos około 2006 r.
zdecydowanie najbardziej interesuje mnie wersja cupra tj.180km lecz dostępność tej jednostki graniczy z cudem.
Co sądzicie o motorze 1.8t 150km, te są w naprawde fajnych pieniadzach, około 12k gdzie reszte włożyłbym w doprowadzenie samochodu do stanu igła i mały soft
czy moze wgl od innej strony dziabnąć temat i wybrać 1.9 tdi 130/160 km ( te mozna znalezc ponizej 10k) i kilka groszy zainwestować w podniesienie mocy do okolicy 200KM

Może wgl błednie rozgladam sie za wersja 180KM, warto czekac, szukać i dołożyc do tej mocniejszej wersji benzyny czy lepiej pójsc w słabsza i przy niej podziałać.

Będe wdzięczny za komentarze kierowców z doswiadczeniem z tymi jednostaki. Pozdrawiam i życze miłej koncówki weekendu :D
RBa
Nowicjusz

16 Maj 2021, 21:12

Kupując Ibize będziesz się cofał, miałeś auto wyższej klasy w wersji sportowej Mercedes CLK a teraz małe auto miejskie i to też już wiekowe.
Ja bym szukał 1,9 tdi/130, FR 1,8T jest mniej i ogólna popularność jednostek powoduje że wg mnie łatwiej będzie znaleźć diesla, nawet pomimo przebiegów ogromnych.

Z 1,9 tdi/130 zrobisz +/- 180 koni
minus to klekot ale jak znam życie będzie to silnik który po latach da radę, z 1,8T może być różnie.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Maj 2021, 14:24

Tak jak wyżej,1.8T będzie ciężko kupić,prędzej znajdziesz 1.9TDI.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

1/4 mili Bemowo - Wielki finał Gecko Cup / relacja
    1/4 mili - Wielki finał Impreza połączyła w całość wszystkie atrakcje poprzednich rund. Było to zatem ostateczne rozstrzygnięcie pojedynku polskich maszyn z zagraniczną konkurencją. W szranki z polskimi mistrzami jednej czwartej ...
    Przez internet porównasz wszystkie oferty OC
    Internet jest narzędziem powszechnie wykorzystywanym w praktycznie każdej gałęzi gospodarki. Nie inaczej jest oczywiście w przypadku ubezpieczeń komunikacyjnych, jak np. obowiązkowe dla kierowców ubezpieczenie od odpowiedzialności ...