Seat Ibiza 95r- ubytek płynu chłodniczego

18 Gru 2008, 20:51

Wiatm! mam problem z moim samochodem, od dwóch tygodni ubywa mi po trochę płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym, przy tym pojawiła się biała maź na korku od wlewu oleju i filtrze powietrza. CO to może być? Z góry dziękuję
daniello1024
Nowicjusz

• 18 Gru 2008, 22:09

Jedno z drugim nie koniecznie musi miec powiazanie, podejrzewam, ze uzytkujesz auto na krotkich trasach, a ubytek płynu u mnie w Cordobie był spowodowany sparciałymi wężami w miejscu zaciskanym przez te sprytne zaciski
    piotr84
    Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz - okolice

18 Gru 2008, 22:58

autem jeżdzę na krótkich dystansach, czy to uszczelka pod głowicą ? co mogę zrobic w tej sytuacji?
    daniello1024
    Nowicjusz

19 Gru 2008, 00:14

Generalnie opcja uszczelki może sie przewinąć. Koszt uszczelki to naprawde śmieszne pieniądze, w porónaniu... z wymianą... Bez opini specjalisty sie nie obedzie. Mojemu kumplowi ciekł płyn przy obudowie trmostatu,bo była pęknieta ,też w Ibizie
    piotr84
    Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz - okolice

19 Gru 2008, 09:42

dzieki coś się zrobi
    daniello1024
    Nowicjusz

19 Gru 2008, 14:27

Miałem podobnie w CC 700, ubywało płynu chłodniczego, a przy odkręcaniu wlewu zbiornika wyrównawczego było słychać syczenie (takie jak przy odkręcaniu napoju gazowanego). Po jakimś czasie samochód zaczął mocno dymić, sprawa wtedy była już jasna. Została wymieniona uszczelka pod głowicą i problem ubytku płynu chłodniczego zniknął, niestety nie dymienia... Okazało się, że podczas kiedy było jeżdżone autem z tą dolegliwością (ubytek płynu), pierścienie poszły... zabieraj się więc szybko do naprawy bo nie życzę takiej naprawy, trochę poszło pieniędzy ;)

Aha... biała maź na wlewie oleju też występowała ;) Więc raczej to ten sam problem.
    Kamik
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Będą Lexusy plug-in - to już potwierdzone
      Dziennikarze brytyjskiego magazynu motoryzacyjnego Fleetworld uzyskali oficjalne potwierdzenie, że Lexus wprowadzi na rynek samochody hybrydowe plug-in, umożliwiające ładowanie akumulatorów z sieci. Firma prowadzi ...
      Największy rozpraszacz kierowcy? Jazda na zderzaku
      Co najbardziej rozprasza kierowców podczas jazdy? Brytyjscy kierowcy twierdzą, że jest to widoczny we wstecznym lusterku samochód, który jedzie zbyt blisko nich. Jazda na zderzaku to problem również ...