Seat Ibiza - czy warto założyć instalację gazową

10 Paź 2007, 23:50

cena litra benzyny - 4,35
cena litra gazu - 2,15
autko pali 8 litrów benzyny na 100 km i 9 litrów gazu na 100 km + 2 litry benzyny na ssaniu do czasu przełączenia się układy zasilania na gaz.
Tak więc na 100 km,autko spala benzyny 8 razy 4,35 = 34,8 zł.
Na gazie spala - 9 razy 2,15 + 2 razy 4,35 = 19,35 + 8,70 = 28,05.
Teraz obliczamy różnicę : 34,80 - 28,05 = 6,75
Nadal nie czytasz dokładnie moich postów - z pewnością do obliczeń zużycia gazu na 100 km,nie doliczyłeś benzyny,którą silnik spala na ssaniu aż do osiągnięcia temp. 30 stopni.Dopiero wtedy układ zasilania przełącza się na gaz.W czasie tych 100 km,przyjąłem,że zimny silnik jest uruchamiany kilka razy.Więc zaokrągliłem spalanie benzyny do tych 2 litrów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lis 2007, 19:10

Nie instaluj gazu silnik 1.4 do mocarzy nie należy ale jest oszczędny.Jeżeli do tego posiadzasz klime i wspomaganie kierownicy to już całkiem nie bedziesz czuła dynamiki samochodu.
tomss20
tomss20
Początkujący

Miejscowość: kraków

30 Lis 2007, 19:15

:D tomss20: Koleżanka w pierwszym poście pisze o obniżeniu kosztów, nie o zacięciu sportowym... :wink:
fordon

30 Lis 2007, 21:17

Nie wiem czemu dynamike od razu kojarzysz ze sportem , chodzi też o bezpieczeństwo jazdy.
tomss20
tomss20
Początkujący

Miejscowość: kraków

30 Lis 2007, 22:34

8) tomss20: Przeczytaj UWAŻNIE pierwszego posta Autorki wątku; pisze w nim o jeździe głównie po mieście, w korkach - zatem gdzie wykorzysta walory silnika? Kojarzę dynamikę ze "sportem", bo 9/10-tych użytkowników piszących na forum tak właśnie postrzega jeżdżenie samochodem - po garach i do przodu z piskiem opon najlepiej
fordon

09 Sie 2009, 10:30

Witam, widzę że wszyscy zapomnieli dodać zwiększonych kosztów eksploatacji jakimi są: częstsza wymiana świec, kabli, filtry, przegląd droższy o 60 zł (nie wiem za co)itp. Może ktoś to dodać i ponownie obliczyć. Moje zdanie jest takie że nie opłaca się instalować gazu (tym bardziej do starego łupa przy rocznym przebiegu 15 tyś jakie ja np. robię) tylko kupić auto już z instalacją gazową, ale to tylko moje zdanie. Jak bym robił 40 tyś rocznie to co innego, więc należy wziąć pod uwagę ile km rocznie się robi i ile będę trzymał swój samochód chyba że chcecie następnemu właścicielowi zrobić prezent np. mi.
3bws27
Nowicjusz

Miejscowość: Żory
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Samochód jako rodzaj transportu - ciekawa historia
    Samochód jest jednym z najważniejszych wynalazków w historii ludzkości, który miał ogromny wpływ na sposób w jaki podróżujemy, pracujemy i komunikujemy się z innymi ludźmi. Historia samochodu ...