Seat Ibiza - czy warto założyć instalację gazową

08 Paź 2007, 05:45

Witam. Wczoraj mąż kupił seata ibizę z 2001 roku poj. 1,4 na benzynę.
Będzie to auto, które ma jeździć po mieście więc w korkach, dziennie robimy ok 60 km. Chcielibyśmy jeździć w miarę oszczędnie. Czy jest sens zakładać instalację w tym samochodzie, a jeśli tak to jaką (proszę o podanie przyblizonej ceny).
Pozdrawiam.
soniks
Nowicjusz

08 Paź 2007, 06:31

:D Konieczną wręcz instalacją jest sekwencyjny wtrysk gazu w fazie lotnej; koszt takiej obecnie, to rząd 2500zł. Ponieważ sam, a także kilka osób z mojego otoczenia mamy taką markę - polecam z pełną odpowiedzialnością "Elpigaz", sekwencja Stella. Wejdź na:www.elpigaz.com i pobuszuj po zakładkach.
fordon

08 Paź 2007, 07:25

Dziekuję za odpowiedź :) A jeśli mogę podpytać - jak sprawuje się ten samochód z instalacją gazową, czy widać różnicę w prowadzeniu, ile pali i czy wogóle na dłuższą metę to opłacalna inwestycja.
Jeszcze raz dziękuję i życzę miłego dnia.
soniks
Nowicjusz

08 Paź 2007, 07:51

:D Może od końca: instalacja gazowa zawsze jest opłacalna, pod warunkiem, że montowana w dobrym serwisie. Nie widać różnicy w prowadzeniu, bo rodzaj zasilania silnika nie ma nic do prowadzenia jako takiego. Zużycie LPG ma prawo być wyższe od zużycia benzyny o ok. 20%. Korzystając z instalacji sekwencyjnej - przy dobrze zestrojonej mapie wtrysków gazu względem mapy wtrysków benzyny - nie odczuwa się różnicy, kiedy auto zaczyna pracę na gazie; trzeba wszakże pamiętać, że rozruch silnika ZAWSZE następuje na benzynie i niedługim czasie, zależnym od ustawienia temperatury przełączenia nastąpi samoczynne przełączenie na zasilanie gazem. ZATEM zawsze trzeba mieć zatankowane przynajmniej pół zbiornika benzyny, aby pompa tejże nie miała okazji przcować "na sucho". Podana ilość benzyny daje też gwarancję poruszania się na wypadek, gdyby COŚ stało się z zasilaniem gazem. Instalacja gazowa ma własny bezpiecznik, o położenie którego warto zapytać w serwisie montującym. Na instalację zwykle jest udzielana 2-letnia gwarancja. Na podanej przeze mnie stronce, w zakładkach znajdziesz mapę Polski z miastami, gdzie znajdują się serwisy montujące Elpigaz/Stella. Instalacja gazowa ma WŁASNY sterownik/komputer; nie ma zatem możliwości "rozregulowania" komputera pracy na benzynie. Serwis może zalecić zainstalowanie nowego filtra powietrza, świec - takich samych,jak dotychczas stosowane, kabli WN dobrej marki - wszystko to poparte umiejętnościami "gaziarzy" przysporzy wiele radości pod dystrybutorem. Ufffff....Pozdrawiam! :D
fordon

08 Paź 2007, 08:37

Zgadzam się z przedmówcą - ElpiGAz to dobra instalacja.Nalezy jeszcze przemyśleć koszty.Nie zawsze się to opłaca.Koleżanka pisze,że autko będzie poruszać się po mieście.Zależy więc,ile będzie robiło kilometrów rocznie.
Przykład obliczenia :
- koszt instalacji - 3000
- cena litra gazu - 2,15 zł
- cena litra benzyny - 4,35 zł
- spalanie Pb w cyklu miejskim - 8l/100 km
- spalanie LPG w cyklu miejskim to średno 2 litry PB i 9 litrów LPG(dopóki silnik się nie nagrzeje do około 30 stopni musi pracować na Pb.Zalezy tez ile razy w ciągu tych 100 km,silnik bedzie uruchamiany na zimno.Nalezy równiez pamiętać,że zimny silnik pracuje na ssaniu,a zuzycie paliwa wówczas wynosi średno 15 l/100km.Jest to oczywiście krótkotrwałe na szczęście.)
W jeździe po mieście koszt przejechania 100 km na benzynie to 34,8 zł.
Na LPG to koszt 8,70 zł za Pb i 19,35 zł za LPG,czyli razem 28,05 zł.Czyli zaoszczędzasz 6,75 zł na 100 km.Czyli prostym rachunkiem,koszt instalacji LPG zwróci się po około 4445 km.
Ceny benzyny i gazu są brane na dzień dzisiejszy na stacji BP i Orlen w Tychach.Cenę instalacji LPG nalęzy wziąść jak cenę przykładową,zbliżoną do instalacji sekwencyjnej,ponieważ ceny tych instalacji są różne,w zalezności od modelu typu instalacji(czyli od rodzaju sterowania,od ilości cylindrów,od materiału z którego wykonany jest kolektor itd).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Paź 2007, 09:49

Dziekuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi. Z ostatniej wypowiedzi wynika że koszt montażu gazu zwróciłby się nam za ok . 3 m-ce (4500 km : 60 km/dzień = 75 dni) Z tego wniosek że chyba będzie nam się to opłacało. Dziękuję serdecznie :)
Gdyby jeszcze ktoś jeszcze miał coś do dodania to chętnie wysłucham.
soniks
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego Polacy kochają miejskie hybrydy?
    W samochodach do miasta najbardziej cenimy niskie spalanie i wysoki moment obrotowy pozwalający na szybsze włączanie się do ruchu, dostępny w możliwie najniższym zakresie obrotów. Jeszcze do niedawna warunki te spełniały ...

08 Paź 2007, 11:35

Po opadnięciu początkowej euforii i ponownym przeliczeniu wszystkiego niestety nie jest tak kolorowo. Koszt instalacji zwróci się, ale po około 45 tys. kilometrów a to w naszym przypadku ok 3 lata. Drobna pomyłka ;)
Chyba jednak więc jestem na nie. Pozdrawiam
soniks
Nowicjusz

08 Paź 2007, 15:35

:D Koszt instalacji - obstaję przy swoim, Motoalbercik - to góra 2500zł.
soniks: pomyśl sobie, że tankując, płacisz bez mała połowę mniej za LPG niż za benzynę. Gaz raczej nie przekroczy 2,50/litr; benka natomiast do 5-ciu już się zbliżała. W Starej Unii cena gazu nie przekracza połowy ceny popularnej benzyny; ZATEM: policz jeszcze raz, ale bez tego zacięcia "kiedy to się zwróci"? Myśl pozytywnie - dziś tankuję tanio, jutro tankuję tanio, pojutrze...i jeżdżę bez zahamowań finansowych; mało, stać mnie przcież teraz na wyskok...no, tam, gdzie pojechałabyś...ale ta cena benzyny ...!? Gdyby nie LPG - miałbym pewnie samochodzik...na radyjko???
Motoalbercik: 2litry benki, żeby pogrzać silnik do 30 stopni? Ejże...?
fordon

08 Paź 2007, 16:25

Eeee,szanowna kolezanka cos sobie pomyliła.Pierwsze obliczenia są prawidłowe.Przyjmijąc,że koszt instalacji to 3000 zł,to przy przebiegu 60 km dziennie,koszt instalacji zwróci sie po około - 4445 km : 60 km dziennie to daje 75 dni,czyli 2,5 miesiąca :) .
Tak więc pokonując taki dystans dziennie,LPG jak najbardziej się opłaca.
Fordon - 2 litry benki,zeby podgrzać silnik do 30 stopni to w sam raz.Zauważ,że napisałem te dwa litry na 100 km.A w przeciagu 100 km,zimny silnik może być uruchamiany nawet kilka razy.A czas nagrzewania to zaledwie kilka minut(w zależności od stylu jazdy),który wydłuża się w zimie,kiedy to należy bezwzględnie pilnować,aby silnik podczas przełączenia się na gaz miał te 30 stopni - od tego zależy czy bedziemy mieć kłopoty z tą instalacją w trakcie użytkowania.Nie liczyłem juz tego,że silnik po przełączeniu na gaz,nadal pracuje na ssaniu do osiągnięcia 87 stopni.No policzyłem,że spalanie gazu jest wyższe od spalania benki i 1 litr,przyjmując,że to sekwencja(normalnie to spalanie gazu jest wyzsze o około 2,3 litry.Spalanie gazu także w dużej mierze zależy od stylu jazdy.
Jeżdżąc normalnie,bez szaleństw z biegami i pedałem gazu(czyli obrotami) silnik może spalić około 20% więcej gazu niż benzyny.Ale zachowując sportowy styl jazdy,spalanie to może wzrosnąc nawet do 40%.Dlatego jeżdżąc energicznie,lub stojąc na światłach lub w korku przed samochodem z LPG nieraz czuć zapach gazu,jak samochód przed nami ruszy z piskiem opon lub wystartuje ja rakieta.Jest tak,ponieważ do układu wydechowego przedostaje się niespalony gaz,a niespalony gaz,to strata gazu.Z tym,że strata gazu zawsze jest większa od straty benzyny.Stąd te 40%.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Paź 2007, 05:25

Dalej nie rozumiem twoich obliczeń :?
Według Ciebie oszczędność przejechania 100 km na gazie w stosunku do benzyny to ok 7zł. Mówisz że koszt instalacji zwróci się po 4500 km.

Według mnie - ale może się mylę :oops: - przyjmuję wszelką krytykę :lol:
4500 km : 100 km = 45
45 X 7zł = 315 zł

Uzywając kalkulatora na stronie, którą mi poleciliście http://www.elpigaz.com/?p=pl/menu/5/4/index wyliczyłam, że moje roczne oszczędności to ok 2200 zł Przyjęłam że samochód spala 8l/100km
benzyna kosztuje 4,35 a gaz 2,15 - miesięcznie pokonujemy 1200 km (60 x 20 dni {dni robocze w m-cu - zapomniałam dodać :oops: })

Sama nie wiem co zrobić. Chyba pojeżdżę z miesiąc na benzynie i zobaczę ile mnie to będzie kosztowało w rzeczywistości.

Bardzo Wam dziękuję za wypowiedzi. Dzięki Wam jestem już trochę bardziej obeznana w temacie.
Pozdrawiam
soniks
Nowicjusz

09 Paź 2007, 08:33

Aaaaa,jeżeli przyjmujesz,że to tylko 20 dni w miesiącu bedziesz jeździła po 60 km,to inna sprawa.Przyjmij spalanie gazu około 9 litrów,bo benki spala ci około 8l.Czyli - miesięcznie oszczedzasz na gazie w stosunku do benzyny 6,75zł.Przejeżdżając miesięcznie 1200 km,to wychodzi,że na miesiąc zaoszczędzisz 81 zł(6,75 razy 12 (12 razy 100km =1200km).Czyli koszt instalacji (3000 zł) dzielimy na 81 zł na miesiąc,to wychodzi 37 miesięcy,a więc 3 lata. :cry: .
Tak więc musisz rozważyć,długo bedziesz jeździła tym samochodem.Jak planujesz go użytkować np. 5 lat,to ci się w sumie opłaca,bo na rok(po 3 latach) bedziesz oszczedzała 1000 zł.A to już coś :) .Z tym,że oczywiście musisz się przejechać do warsztatu,pokazać silnik i mechanik ci powie ile cię ta instalka będzie kosztować.Może okazać się,że o wiele mniej a może być,że o wiele więcej.Ale tego nie dowiesz się,dopóki nie pojedziesz i nie pokażesz silnika.Spróbować warto,bo nasze obliczenia są cztsto teoretyczne.W praktyce może wyjść inaczej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Paź 2007, 09:21

Dziekuję :)
Dam znać jak zdecyduję się załozyć instalację
soniks
Nowicjusz

09 Paź 2007, 12:59

Matematyka sie kłania 8)

Czy wogole do tego auta trzeba wstawiać gaz sekwencyjny ?
Nie mozna wstawic II generacji ?
Napisz jaki masz silnik ... 1,4 i co dalej .

Co do kolegow od oszczednosci ...
Jak wam się zwroci po ok 4500 to gratulacje :wink:
Chyba ze gazu pali 1 l a benzyny 10 :?

Popatrz :
koszt inst gazu : 2500
ben : 0

-2500 zl

60 km dziennie to przez 20 dni w miesiacu 1200 km
koszt tego odcinka na benz to ok : przy 9l na 100 na miescie : 470 zl
na gazie przy spalaniu 10,5l to ok : 270 zl

minoł rok :wink:

na gaz wydano : 12 x 270 ( nie licze wiekszego spalania w zimie i spalonego paliwa na zimno) = 3240 zl + inst 2500 = 5740 zl

na benz : 5640 zl

przejechano : 12 x 1200 = 14400 km

czyli po przejechaniu ok 15000 mozna powiedziec ,ze instalacja sie zwrocila :wink:

ale nie po 5000 8)

A skad u kolegi te 3 lata ? :roll:
Zreszta moge sie mylic ,ale chyba jest wszystko jasne :lol:
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
turbojajko
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Paź 2007, 22:24

Turbojajko - poczytaj uważnie mój post i dojdziesz skąd te 3 lata.
A co generacji - chyba nie myślisz poważnie,pisząc o II generacji?Chyba,że chcesz,aby kolezanka z mężem mieli cały czas problemy?Ale taki chyba nie jesteś? :?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Paź 2007, 12:42

MotoAlbercik

Czytalem uwaznie twoj post i dalej nie wiem jak to sie stalo ,ze w twoich obliczeniach zaoszczedzi sie ok 6,75 zl .
Czyzby u ciebie gaz kosztowal 3,8 :?: :D

Czekam na wyjasnia i radze przeczytac moj post .

A ludziom zle nie zycze , instalacja ( czyli koszt inst + koszt spalonego gazu = koszt spalonej benzyny ) zwroci sie po ok 15 000 tj w duzym miescie jakis rok :wink:

Powodzenia 8)
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
turbojajko
Początkujący
Awatar użytkownika