Seat Ibiza FL vs. Audi A3 vs. VW Golf IV (1.9 TDI)

27 Sie 2009, 14:27

Witam wszystkich uzytkownikow forum.
Mam zamiar kupić swoj pierwszy samochod. Posiadam juz ponad rok prawo jazdy.
Auta w ktorych bym wybieral to te podane w temacie tego postu. Chcialbym by byl to silnik TDI bo slyszalem o nim wiele pochlebnych opini. Szukajac chcialbm znalezc silnik 110 konny. Jest podobno dynamiczny i dosc zwinny jak na silnik diesla. Budzet jaki posiadam to okolo 15 000 zl. i raczej go nie przekrocze.
Prosilbym uzytkownikow tych pojazdow o opinie jak te auta sie sprawuja jak drogie sa czesci, utrzymanie itp. Chcialbym sie rowniez dowiedziec czy te silniki nie pala wiecej niz 6 litrow ropy. Ktory najlepiej wybrac itp.

PS. Chcialbym sie rowniez dowiedziec czy Audi A3 ma tak samo jak Audi A4 to aluminiowe zawieszenie ktore jest podobno strasznie drogie w utrzymanie.

Pozdrawiam.
Junior99
Nowicjusz

Miejscowość: łódzkie

27 Sie 2009, 21:55

Jeśli o jakość to seat odpada spalani na równym poziomie raczej nie powinno dużo przekraczać 6l. :grin:
pozdro ^^
Miszak
Nowicjusz

Miejscowość: WWY

05 Wrz 2009, 10:21

Kurcze, nie bardzo mi ktos pomogl. Moze ktos wiecej napisac o poszczegolnych autach? Czym sie charakteryzuja lub roznia itp. ?
Junior99
Nowicjusz

Miejscowość: łódzkie

05 Wrz 2009, 10:47

chcesz porównać 3 bardzo podobne auta :wink: w zasadzie z jednej stajni :mrgreen:
o podobnych parametrach :wink: zbudowane na jednej płycie podłogowej i z tymi samymi silnikami, kup to które ci sie najbardziej podoba, zakładając że stan techniczny będzie podobny to różnica między A3 a Golfem będzie niezauważalna a Ibiza jest troszke gorzej spasowana. warto zwrócić uwagę czy masz silnik z pompą i wtryskami czy pompowtryskiwaczami, w pompa i wtrskiwacze są trwalsze i tańsze w naprawie ;) a w 1 pompowtryskiwaczach zdarzały się pęknięcia sprężyny umieszczonej w jego górnej części, zawieszenie jest to samo
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

05 Wrz 2009, 11:11

co ciekawsze jeździłem wszystkimi trzema autami i szczerze to najlepiej jeździło mi się A3 no i wg. mnie ma najlepszy wygląd... aaa dodam że audi ma inny wydech przez co fajnie jak na diesla buczy :D Wszystkie te samochody którymi jeździłem miały silniki TDI i 110KM :P
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

05 Wrz 2009, 12:22

pocieszny napisał(a):chcesz porównać 3 bardzo podobne auta :wink: w zasadzie z jednej stajni :mrgreen:
o podobnych parametrach :wink: zbudowane na jednej płycie podłogowej

Jak Ibiza jest na tej samej płycie podłogowej co Golf to ja jestem Małysz... Ibiza to auto o klasę niżej niż Golf a Golf jest pół klasy niżej od Audi. Przy budżecie 15 tyś zł szukałbym wyłącznie Ibizy bo Golf i Audi za te pieniądze będą miały po pół bańki przebiegu i zaliczonych parę pzystanków.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Testy systemu zdalnego sterowania samochodem - Audi
    Praktyczne testy systemu zdalnego sterowania samochodem, przeprowadzone przez Audi przed trzema tygodniami na targach Consumer Electronics Show (CES) w Las Vegas, spotkały się z dużym zainteresowaniem. Teraz producent po ...

05 Wrz 2009, 14:06

Junior99 napisał(a):
PS. Chcialbym sie rowniez dowiedziec czy Audi A3 ma tak samo jak Audi A4 to aluminiowe zawieszenie ktore jest podobno strasznie drogie w utrzymanie.

Pozdrawiam.

Nie ma. Ale zawieszenie wcale nie jest takie drogie jak to opisują. Ja do Alfy (bardzo podobna konstrukcja) kupiłem komplet wahaczy za 700zł. Myślę że raz na parę lat można przeprowadzić taki remont.
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001