SEAT IBIZA II FL 1.4 MPI problem.

28 Kwi 2014, 18:03

Witam! Posiadam Seata Ibize II FL 1.4 MPI 60koni silnik AUD. Udało mi się kupić okazyjnie za dobrą kasę. Na początku nie chodził na wszystkie cylindry więc wymieniłem świece i przewody zaczął palić na wszystkie cylindry lecz nie podobały mi się falujące obroty delikatnie ale falowały. Pojechałem do kolegi mechanika sprawdził cisnienie okazało się że mam niskie ciśnienie na 2 i 3 cylindrze. Kazał mi odłożyć kasę zdjąć głowicę bo na pewno zawory poszły. Tak też zrobiłem miałem kasę dałem mu do naprawy, po zdjęciu głowicy naszym oczom ukazały się 3 pęknięte zawory całe szczęście że nie wpadły do środka. Głowica zrobiona ( byłą planowana całe gniazda zaworowe nowe) wraz z rozrządem. Auto lepiej jedzie na trasie spalanie spadło i przede wszystkim wróciła kompresja lecz mi nadal nie podoba się delikatne falowanie obrotów. Auto ma 187 tys przebiegu. Dodam tylko że mam wycięty katalizator ktoś przede mną go wyciął i auto posiada 2 sondy. Na drugiej mam emulator zamontowany. Dodaje filmy z pracy silnika.
Można wyeliminować :
-świece oraz przewody
- ciśnienie na cylindrach

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Matuś
Nowicjusz

Auto: SEAT IBIZA 2FL
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

28 Kwi 2014, 19:31

Podejrzewam, że to wina braku katalizatora oraz drugiej sondy. Kolejna sprawa to taka, że emulacja drugiej sondy wcale nie jest taka prosta jakby się to wydawało. Jeżeli ktoś założył emulator tej drugiej sondy, a się nie znał na tym, to doprowadził do uszkodzenia silnika - nie można założyć pierwszego lepszego emulatora.
Nie chcę się rozpisywać o działaniu drugiej sondy ( w necie jest tego pełno ) i powiem tylko, że naprawdę bardzo ciężko jest ją zemulować.
Ewentualnie spróbować założyć emulator pierwszej sondy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Kwi 2014, 19:43

Emulator jest tam założony taki za 5 zł który zmniejsza dopływ spalin do sondy dzieki czemu nie ma check engine .
Matuś
Nowicjusz

29 Kwi 2014, 12:46

Matuś napisał(a):Emulator jest tam założony taki za 5 zł który zmniejsza dopływ spalin do sondy dzieki czemu nie ma check engine .

A więc najprawdopodobniej jest to wina właśnie wyciętego katalizatora oraz tego emulatora. Jak pisąłem wcześniej nie chcę tutaj na nowo rozpisywać się o drugiej sondzie lambda ( za katem ), bo w necie jest naprawdę dużo informacji na ten temat - poczytaj od czego jest ta druga sonda i czy można ją zastąpić emulatorem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Maj 2014, 21:09

Zamieszczam filmik z pracy silnika.

Matuś
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jeszcze bardziej zwrotne: zawieszenie - Audi RS 6 Avant
    Zarówno przednia, jak i tylna oś nowego Audi RS 6 Avant to konstrukcje pięciowahaczowe, osobno pochłaniające siły wzdłużne i poprzeczne. Połączenia i ramy pomocnicze wykonane są głównie z aluminium. Rozstaw ...
    Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
    Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...