Seat Ibiza III 2006 rok. 1.4 MPI 75 KM (Pytanie o awaryjność).

30 Lip 2023, 03:33

Witam,
Poszukuję samochodu na około pół roku, max rok, na dojazdy do pracy.
Trafiłem na bardzo fajną ofertę Seata Ibizy z silnikiem 1.4 75 KM z przebiegiem 160k. Po zdjęciach widać, że jest to oryginalny przebieg, w środku autko wygląda jakby miało około 80k przebiegu, natomiast pomyślałem, że zajrzę sobie na jakąś stronę i poczytam o awaryjności tego silnika. Przeczytałem i już sam nie wiem co robić, niby autko nie ma dużego przebiegu, aczkolwiek przeczytałem o tym, iż podobno ten silnik ma parę wad: zamarzanie odmy w zimie, wypalanie się pierścieni tłokowych, uszkodzenia kasatorów luzu zaworowego. Niby w 2006 roku silnik został poprawiony, wyeliminowane zostały wcześniejsze usterki i osiągał 85 KM, a od 2002 roku silniki (75 KM) mają wyeliminowaną usterkę zamarzania odmy - czy to prawda?. Moje pytanie brzmi czy rzeczywiście kompletnie nie warto interesować się autem z takim silnikiem czy od 2006 roku też może poprawili coś w tym silniku czy tylko w tym 85 konnym. Słyszałem też o tym, że nie raz jest problem z rozrządem na łańcuszku... Olać temat czy na taki max rok brać, jeżeli będzie w dobrym stanie silnik i będzie w miarę kulturę pracy utrzymywał? Brać i nie zaprzątać sobie głowy takimi rzeczami? Prosiłbym o opinie jeżeli ktoś miałby na temat tego silnika jakąkolwiek wiedzę.
Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam.
Saalami
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 06 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

30 Lip 2023, 08:23

Jest to zwykła technologia VW sprzed ery fsi więc nie masz się czego lękać. Jest bo jest nie będzie ani oszczędnie ani super bezawaryjnie ale do przodu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Lip 2023, 10:08

Bierz i się nie przejmuj. Moja była miała Cordobę z tym silnikiem,kupiła od swojego brata,przejeżdziła nim z 5lat i nigdy nie miała problemów a zbytnio o niego nie dbała,rok temu sprzedała w ręce dziewczyny mojego kolegi z pracy i oni też nie narzekają.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Najważniejsze informacje dotyczące wymiany turbosprężarki
    Czy naprawa turbosprężarek zawsze jest opłacalna? Tańsze rozwiązania nie zawsze przynoszą zadowalający efekt, a koszty naprawy często zamiast się zmniejszać, rosną. W silnikach Diesla większość turbosprężarek ma obecnie konstrukcję ...