Seat Ibiza IV 1.6 TDI kopcenie, szarpanie

05 Lip 2023, 18:12

Cześć!
Mam pewien problem z Ibizą 1.6TDI 90KM, oznaczenie silnika CAYC z tego co pamiętam.
Samochód mam wrażenie że nie pracuje równo, dodatkowo ciężko się nim rusza. Nie ma możliwości ruszenia na samym sprzęgle , trzeba dodać dość sporo gazu bo inaczej samochód zgaśnie. Przy takim ruszaniu z wydechu leci biało/niebieskawy dym. Dodatkowo jeśli na 2 biegu jedziemy ze stałą prędkością i nagle chcemy przyśpieszyć czuć szarpanie i lekkie przytykanie następnie samochód rozpędza się prawidłowo. problem zanika lub jest dużo mniej odczuwalny przy większych prędkościach. Błędów w VCDS Brak,

Przeglądałem wiele tematów na podobny temat lecz głównie były tam kwestie EGR, które w tym przypadku raczej bym wykluczył.

Problem pojawił się dopiero po usunięciu poprzednich usterek w samochodzie a mianowicie:
Nowy EGR z firmy Pierburg ( przeprowadzono adaptację po wymianie)
Turbina po regeneracji,
Wymieniona chłodnica.
Nolo
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek prędkości
      Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia prędkości jest kilometr na godzinę "km/h" lub mila na godzinę "mph". Obiekt poruszający się z prędkością 1 km/h w ciągu 1 godziny przebędzie drogę 1 kilometra - tak ...