Seat Ibiza - pęcherzyki na lakierze

17 Cze 2018, 19:24

Witam,

Ibiza 6L z 2005r., między nadkolem a drzwiami na dolnej części błotnika pojawiają się drobne i widoczne tylko z bliska dość płaskie pęcherzyki, ale w odstępach od siebie, nie w jednym miejscu.

Coś robić czy przeczekać zimę i zobaczyć czy się rozwinie? Poza tym auto w stanie bardzo dobrym jak na moje, wolne od korozji, lekki nalot między progiem a rogiem przednich drzwi, podwozie bez większych oznak rdzy.
snopkowsky
Nowicjusz

Auto: Seat Ibiza 6L

17 Cze 2018, 21:06

Pęcherzyki nie muszą zawsze objawiać się rdzą. Czynnikiem tego może być także niewłaściwe lakierowanie lub przygotowanie do lakierowania.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Cze 2018, 21:10

Rzekomo malowany był tylko przedni zdezrak (przez poprzedniego właściciela), także nie wiem. Jakaś metoda na sprawdzenie? Pęcherze po obu stronach w tych samych miejscach, z jednej strony więcej, z drugiej mniej. Może przejście było tam robione i niewypał lakiernika?
snopkowsky
Nowicjusz

17 Cze 2018, 21:37

Chciałem zrobić zdjęcie, ale nie da się ich uchwycić. Nie przejmować się i czekać na rozwój wydarzeń? Nie widać ich i wizualnie mnie nie rażą.

Auto świeżo poddane polerowanie lakieru "One Step" przez specjalistyczny zakład, dlatego w ogólne te defekty są widoczne przy bliższym spojrzeniu, tak to pewnie bym nie zwrócił uwagi.
snopkowsky
Nowicjusz

17 Cze 2018, 22:41

nie potrafię Ci odpowiedzieć na te pytania gdy tego nie widzę. Może być tak że warstwy pod lakierem bezbarwnym nie są doschnięte i teraz probują się przebić aby odparować. Czujesz te pęcherzyki pod palcem?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Cze 2018, 22:43

Czuć pod palcem, są dość płaskie, leciutko miękkie, ale nie da się ich docisnąć aż do pęknięcia. Po jednej stronie mają regularne, okrągłe kształty, po drugiej nie aż tak bardzo.

Auto będzie garażowane, ale aktualnie stoi w pełnym słońcu prawie cały dzień (termometr auta wskazuje koło 31 czasem). Lakier czarna perła.
snopkowsky
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła LED (2014)
    Dwa lata po wprowadzeniu systemu AHS w reflektorach ksenonowych, firma Lexus zastosowała zmodyfikowane rozwiązanie dla reflektorów opartych na diodach LED. W 2014 roku zaprezentowano system, w którym zamiast ...
    Maksymalna sprawność i osiągi w hybrydowym BMW 3
    Całkowicie elektryczny tryb jazdy dostępny do prędkości 75 km/h. Tryb jazdy wybiegiem z wyłączonym silnikiem spalinowym może być aktywowany do prędkości 160 km/h. Funkcja start-stop w wersji hybrydowej, przy klimatyzacji ...

18 Cze 2018, 06:31

https://ibb.co/fnbmaJ

Tak to wygląda z gorszej strony, uchwycone najlepiej jak mogłem.
snopkowsky
Nowicjusz

18 Cze 2018, 06:53

Rdza. Ratuj dopóki jeszcze mocno nie zaatakowała
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Sie 2018, 17:11

Zgodnie z radą oddałem do lakiernika, wszystko zrobił - teoretycznie pięknie.

Nie przyglądałem się z lupą miejscom po robocie, ale było zero pęcherzyków i innych śladów. Po miesiącu jednak z ciekawości zaglądnąłem w to miejsce i widzę 2 malutkie bąble regularnych kształtów - jeden okrągły, jeden podłużny. Twarde w dotyku, nie takie jak poprzednie.

Absolutnie tego nie widać i znalazłem je tylko po dotyku. Czy to ponownie wchodzi rdza, czy to jakieś nieszkodliwe pozostałości po robocie lakiernika? Z pogadanki wychodzi, że gość zna się na robocie i mówił, że zabezpieczył również miejsca, których nie było widać.

Na drugim błotniku w tym miejscu widać tylko małe wgłębienia (w miejscach poprzednich bąbli) o ostrych krawędziach, pewno szpachla trochę wchłonęła, ale tego też nie widać gołym okiem.
snopkowsky
Nowicjusz

02 Sie 2018, 20:04

Jedz do niego powiedz co zauważyłeś, jeżeli to puchnie rdza znowu i będzie wychodzić za jakiś czas to będziesz miał podstawy do reklamacji
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Sie 2018, 20:06

Czyli rozumiem, że jak to zobaczy to powinien wiedzieć co jest grane? I czy miesiąc po robocie jest w ogóle opcja na rdzę przy takiej pogodzie?

Auto po naprawie bylo oddane na myjnię z nałożeniem wosku teflonowego, stoi na dworzu, ale prawie caly czas jest ładna, upalna pogoda).
snopkowsky
Nowicjusz

02 Sie 2018, 20:11

snopkowsky napisał(a):czy miesiąc po robocie jest w ogóle opcja na rdzę przy takiej pogodzie?
no pewnie że jest opcja, jak już rdza jest to chrupie czy jest zimno czy ciepło, może nie została usunięta do końca, został mały pęcherzyk i teraz puchnie, czasami też po piaskowaniu dzieją się cuda, niby wypiaskujesz wszystko ładnie pięknie, kładziesz podkładu, lakiery itd i po jakimś czasie puchnie, dlaczego? a bo po piaskowaniu wyszła miniaturowa dziurka jak igła której na pierwszy rzut oka nie zobaczysz, niby nic a powietrza podchodzi od spodu i puchnie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Sie 2018, 20:13

A jest jakaś opcja, że to nie rdza tylko coś innego?
snopkowsky
Nowicjusz

02 Sie 2018, 21:01

jest opcja, w lakiernictwie różne cyrki się dzieją, pęcherzyk może również powstać gdy podkład nie jest doschnięty i za wcześnie położony lakier, podkład probuje odparować a nie ma gdzie i tworzy pęcherz który będzie się powiększał aż pęknie. Czasami to trwa szybko czasami bardzo długo.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Sie 2018, 20:52

Lakiernik stwierdził, że niestety zrobiło się sito i na wiosnę najlepiej wymienić błotniki na nowe.
snopkowsky
Nowicjusz