Seat Ibiza, ! warto? Prosze o rady

12 Mar 2009, 21:34

Ecomotive, podobno bardzo mało pali, bo niecałe 4 litry, podobno też mniej "kopci"... i może być ciekawą propozycją na chude lata kryzysu, ale osobiście wolałbym mocną Cupre, żeby było czym przycisnąć w razie czego :) i tak jakoś jestem przyzwyczajony do mocnych i zrywnych silników. Zresztą, gdzieś słyszałem, że jazda samochodem jest jak seks, a któż by nie chciał w łóżku zgrabnej i żywiołowej hiszpanki?
LukP
Nowicjusz
Awatar użytkownika

13 Mar 2009, 00:58

szczerze to jakby miał wybierac między ecomotiv a cuprą, to wybrałbym Cupre :D raz się żyje i myślę że takie auto chyba nigdy by mi się nei znudziło, świetny diesign , niesamowite osiągi. A skrzynia DSG wszystko słada do kupy i podkreśla precyzję tego hiszpańskiego auta
komoroszi
Nowicjusz

13 Mar 2009, 20:01

luk Cupra?
Ekomotiv?
pierwszy raz o czymś takim słyszę..
w ogóle nie mam pojęcia co to może być..
wydaje mi się że 1.9 TD to dobry wybór jeżeli chodzi o wyposażenie, wygląd jak i silnik.
Jednak chętnie z wielką przyjemnością dowiem się jeszcze czegoś o tym samochodzie:)
pozdrawiam

*konkordzik*
*konkordzik*
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska

14 Mar 2009, 00:30

Nie chcę tu linkować, ani się rozpisywać, czy w inny sposób zaśmiecać forum. Zgugluj sobie... :)
W telegraficznym skrócie - Ecomotive to wersja (jak sama nazwa wskazuje), eco - bardzo niskie spalanie i i emisja CO2, przy zachowaniu niezłych osiągów. Natomiast Cupra... Cupra to już sport przez duże S. Dość powiedzieć, że Cupra jest wyposażona w najmocniejszy silnik wysokoprężny w tym segmencie. Oczywiście pali więcej od wersji Eco, ale ktoś kto kupuje wersję sport szuka innych wrażeń. Do setki Cupra rozbuja się w nieco ponad 7 sek...
LukP
Nowicjusz
Awatar użytkownika

15 Mar 2009, 22:17

Wgniatając konkretnie w fotel przy tym...
stasiowski121

16 Mar 2009, 18:53

stasiowski121 napisał(a):Wgniatając konkretnie w fotel przy tym...

he, he, to są dane fabryczne i tylko od samego kierowcy zależy czy uda mu się do tego wyniku zbliżyć. Fakt jest taki, że Cupra daje takie możliwości. Swoją drogą, nie wiem, czy na Nasze drogi trochę nie na wyrost... Poza tym, masa łepków nie rozróżnia terminów "dynamiczna", a "szybka" jazda - myślą, że jedno i drugie znaczy to samo...
LukP
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

16 Mar 2009, 22:51

no taka jest prawda, dynamiczna a szybka to dwa różne terminy.
stasiowski121

17 Mar 2009, 00:01

to ja przy okazji mam pytanie - czy Ibiza z 2005 roku 1,2 12V benzyna z przebiegiem niecałe 30 tys. km warta jest ceny 18 800 pln ?? mam okazję taką kupić ale poneważ niezbyt znam się na samochodach chciałbym zapytać was o zdanie ;)
yakuna
Nowicjusz

Miejscowość: szn

17 Mar 2009, 07:04

Zależy jaki stan. Ale cena jakaś taka podejrzanie niska patrząc po allegro...
Sprawdź ją dokładnie czy ona nie ma z 230 tyś albo czy nie klepana.
pomijając to 1.2 porównując do 1.9 TDI nawet tego 110 km. to jest zwyczajnie słaby silnik.
stasiowski121

17 Mar 2009, 08:48

No i to chyba jest 3-cylindrówka..? Niekoniecznie jest to silnik do dużych przebiegów...jest chyba bardziej "wyżyłowany". :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Mar 2009, 19:53

to jest dokładnie to autko:
[link do oferty na Allegro wygasł]

patrząc na stan wnętrza to trudno raczej przypuszczać, żeby miała ponad 200 tys. km
yakuna
Nowicjusz

Miejscowość: szn

17 Mar 2009, 20:19

no wiadomo, każdy wybierze coś dla siebie, jedni wybiorą wersję 1.9 TDi zapewniającą fajne osiąg dzięki 105 konną, a przy tym umairkowane spalanie, a inni Ci mniej ekonomiczny wybiorą 180 konną Cuprę. Więc dla każdego coś dobrego
komoroszi
Nowicjusz

17 Mar 2009, 20:29

mnie się głownie rozchodzi jak już wcześniej pisałem, czy motor 1.9 TDI jest godny polecenia..
bez awaryjny..
( wiadomo że zadne auto nie jest bez awaryjne, ale wiadomo o co mi chodzi)
pozdrawiam

*konkordzik*
*konkordzik*
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska

17 Mar 2009, 22:40

yakuna napisał(a):to jest dokładnie to autko:
[link do oferty na Allegro wygasł]

patrząc na stan wnętrza to trudno raczej przypuszczać, żeby miała ponad 200 tys. km

Stan wnętrza można ładnie odpicować na sprzedaż... taka prawda. Moja rada jest taka - jeżeli jesteś zdecydowany no to auto (o silniku na samym końcu), to umów się z facetem na wizytę w autoryzowanym aso - koniecznie autoryzowanym i koniecznie niech Ci wszystko dadzą na papierze! Przybliżony koszt, to około 200-300 zł. Jeżeli gość będzie miał jakiekolwiek "ale", to sobie odpuść, bo pewnie "coś" siedzi w środku. Poza tym, zapewne stara śpiewka handlarzy, że auto serwisowane i wszystkie wpisy, itd. Niedawno był materiał, chyba w tvn24 na ten temat - takie książki serwisowe chodzą po 150 złotych na portalach aukcyjnych. A jeżeli chodzi o stan licznika, to jak na auto 4 letnie, ma zdecydowanie za mało przejechane... Po prostu nie ma takich okazji! A zakręcenie przebiegu kosztuje grosze... i ostatnia moja rada, nie wiem, czy nie najważniejsza. Nigdy nie kupuj samochodu sam!
O sam silnik, czy o jego moc, przy pojemności 1.2 - jeżeli jest to faktyczny przebieg, to nie masz się co martwić. Zobacz jakie osiągi ma nowy SEAT Cupra, o którym tu wspominamy...
LukP
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Mar 2009, 22:26

jak dla mnie nie ma lepsze opcji niż 1.9 tdi, mój kumpel ma od 2 lat tą ostatnią Ibizę, w wersji 1.9 tdi tylko że ona ma 101 koni, bo inna technologia silnika, ale jest bardzo zadowolony. Auto potrafi fruwać, a przy tym przy jeździe mieszanej bez mulenia silnika spala mu średnio 5 - 6 litrów paliwa. Auto wygodne i ładne, a u niego jeszcze na xenonie, też bym z tym wybrał bo bardzo poprawia widoczność w nocy.
komoroszi
Nowicjusz