Seat Ibiza, ! warto? Prosze o rady

10 Mar 2009, 17:14

Witam

Po głębokim zastanowieniu zastanawiam się na kupnem samochodu marki seat ibiza III,
a mianowicie..
Seat Ibiza 1,9 TDI 130PS
Rok produkcji: 2002, 158 000 km, Skrzynia biegów: manualna, Moc: 130 KM (96 kW), Pojemność skokowa: 1900 cm3, olej napędowy, czarny-metallic, Liczba drzwi: 4/5,
ABS, el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, alufelgi, ASR, centralny zamek, autoalarm, poduszka powietrzna, wspomaganie kierownicy, immobiliser, komputer, welurowa tapicerka, światła przeciwmgielne, pod. przednia szyba
19 tyś pln

chciąłbym się dowiedzieć czy warto jest kupywać samochód w dieslu, ponieważ nigdy jeszcze nie miałem samochodu na olej..
może jednak zastanowic się nad słabszym silnikiem?
pozdrawiam

*konkordzik*
*konkordzik*
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska

10 Mar 2009, 19:20

Diesel jak diesel, głośny ale za to oszczędny. No i na pewno nie tak mocny jak benzyna. Jeśli zależy Ci na mocy to nie bierz diesla bo się zawiedziesz. ;) ale jeśli oszczędnie jeździsz to myślę, że się opłaca.
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

10 Mar 2009, 19:33

Znajomy miał taką Ibizę( a właśiwie dwie) tylko z silnikiem 1.4 (chyba).
Pierwszą kupił nową z salonu i psuła sie dość często, ale kupił taką samą nastepną, też nową i był bardzo zadowolony :)
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

10 Mar 2009, 23:14

Trudno powiedzieć. Wszystko zależy w jakim stanie jest ten samochód, a przede wszystkim silnik. Jeżeli mogę doradzić, to radzę skorzystać z popularnej usługi w ASO - sprawdzenie przed zakupem. Przede wszystkim pod kątem serwisowania i przebiegu. Sprawdzą też silnik i zawieszenie, podepną do komputera. Jeżeli sprzedający nie będzie miał nic na sumieniu, to zgodzi się od razu, ale jeżeli zacznie marudzić, że mu zaraz wszystkie usterki wyciągną, to sobie odpuść auto, bo albo kręcony, albo coś w nim siedzi niedobrego. Jeżeli chodzi o sam silnik, to warto zwrócić na niego szczególną uwagę, bo jeżeli będzie rozklekotany, to kłopoty z odpalaniem w zimie jak się masz. Piszesz, że zamierzasz zapłacić za niego 19 tyś., a usługa o której piszę nie powinna kosztować więcej niż 300 złotych.
Aha, jak już będziesz w salonie, to wejdź do sklepu i zerknij na nową Ibizę - bajka, a podobno niedługo ma wyjść wersja Cupra z mocniejszym silnikiem, DSG, czy TSI i inne bajery...
LukP
Nowicjusz
Awatar użytkownika

11 Mar 2009, 08:43

Auto z tym silnikiem to torpeda..!
Zaskoczy cię pozytywnie...pod warunkiem że jest niezajechane.
Niestety Ibizy z tym silnikiem nabywali tacy klienci,którzy niekoniecznie jezdzili powoli... i łagodnie obchodzili się z autkiem.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Mar 2009, 10:29

Diesel jak diesel, głośny ale za to oszczędny. No i na pewno nie tak mocny jak benzyna. Jeśli zależy Ci na mocy to nie bierz diesla bo się zawiedziesz ale jeśli oszczędnie jeździsz to myślę, że się opłaca.

Akurat jeśli chodzi o te ibizy to z silników benzynowych mocniejszy był tylko 1,8 20V FR z mocą 150KM, no chyba że weźmiemy pod uwagę rzadko spotykany model cupra też 1,8 o mocy ok 180KM, natomiast diesel cupra ok 160KM. Poza tym to taka ibiza z dieslem 130KM to już mała rakieta i sporo samochodów da rade objechać na światłach, także na pewno nie czuje się tam niedoboru mocy.
pirlo333
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nadwozie koncepcyjnej Kia Sportspace
    W przeciwieństwie do klasycznych pojazdów typu kombi, station wagon czy nawet shooting brake – Kia Sportspace wyróżnia się zdecydowanie odmienną i wyszukaną architekturą w stosunku do tradycji. Wydłużoną ...

11 Mar 2009, 17:41

jak bym miał takie fundusze to byt się rozglądał za nowszymi samochodami.. :)
ja szukam samochodu do 20 tyś zł,
Ibiza
Astra II 1,6
Golf IV 1.6, 1.9TD ( ale to ostateczość)

jeżeli chodzi o ibize to oczywiście że przed zakupem będe chciał skorzystać z porządnego serwisu..
Głownie chcę sie dowiedzieć czy przede wszystkim marka samochodu jak i silnik 1.9 TD jest godny polecenia.. :)
pozdrawiam

*konkordzik*
*konkordzik*
Nowicjusz
Awatar użytkownika

11 Mar 2009, 17:48

Z tych co piszesz to Ibiza będzie najlepsza jeśli o Golfie piszesz że to ostateczność.
stasiowski121

11 Mar 2009, 17:51

Golfa dostać w takiej cenie, i dobrym wyposażeniem to ciężko będzie... a z tego co obserwuje to golfy mają "duże" przebiegi..
Bawi mnie to jak widze golfa z 2001 r z przebiegiem 130 tys ! - to już wiadomo co jest grane..
pozdrawiam

*konkordzik*
*konkordzik*
Nowicjusz
Awatar użytkownika

11 Mar 2009, 18:21

Słuchaj ja osobiście znam przypadek mój sąsiad sprzedał 15 letnie auto z przebiegiem 35 tyś. i to był przebieg oryginalny bo pamiętam jak kupił to auto a ono było nowe.
Jeździł w niedziele do kościółka i w poniedziałek rano na rynek i tyle.
nikt z kupców nie wierzył w przebieg a był w rzeczywistości oryginalny...
stasiowski121

11 Mar 2009, 18:47

stasiowski121 napisał(a):Słuchaj ja osobiście znam przypadek mój sąsiad sprzedał 15 letnie auto z przebiegiem 35 tyś. i to był przebieg oryginalny bo pamiętam jak kupił to auto a ono było nowe.
Jeździł w niedziele do kościółka i w poniedziałek rano na rynek i tyle.
nikt z kupców nie wierzył w przebieg a był w rzeczywistości oryginalny...

Ale ile jest takich osób? Każdy poluje na okazję, a tymczasem trafić taką jest bardzo ciężko. Lepiej zakładać, że okazji nie ma, są tylko oszuści.

Ibiza z silnikiem 1.9 TDI 130 KM i tym wyposażeniem to coś na co chętnie bym się przesiadł. Nie wiem dlaczego ktoś pisał, że jeżeli liczysz na moc to się zawiedziesz. Moim zdaniem nie. To jest już bardzo fajne autko. Wiadomo, że jeżeli ktoś jeździł wcześniej benzynkami po 200 KM to się zawiedzie, ale dla przeciętnego zjadacza chleba to bardzo zrywny samochód. Diesel ma trochę inną charakterystykę. Wiadomo, że póki turbina się nie załączy to auto zamula, nie ma takiej elastyczności jak w benzynie. Ale później z turbinką jest super przyjemnie. Chcesz kogoś wyprzedzić, wciskasz gaz i wciska Cię w fotel.
Warto brać, a czy Ibiza lepsza od Astry II? Mniejsza pewnie jest, choć dla kierowcy to nie ma specjalnej różnicy. Ale moim zdaniem lepsza.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Mar 2009, 19:07

ja jak bym chciał samochód typowy do ścigania to pewnie bym zakupił calibre..

ja obecnie śmigam po szosach oplem corsą z silnikiem... 1.0
może to śmieszne, że najprawdopodobnie przesiądę się do ibizy..
ja tam na samochodach mało co się znam ( dlatego pytam na forum) i mam nadzieje, że dużo się dowiem :)
a co do astry to też b.ładne i godne polecenia auto, lecz cene za 03-4 trzymie mocno... :)
pozdrawiam

*konkordzik*
*konkordzik*
Nowicjusz
Awatar użytkownika

11 Mar 2009, 20:25

...no chyba że weźmiemy pod uwagę rzadko spotykany model cupra też 1,8 o mocy ok 180KM...

Gdzieś czytałem, że nowa/kultowa CUPRA trafi niedługo do salonów i nie będzie już rzadko spotykanym modelem :)... Oczywiście mocny silnik (bodaj 180 KM) oparty o technologię TSI, no i DSG. Tylko ceny nie podali, ale zapowiada się na mocny model.
LukP
Nowicjusz
Awatar użytkownika

11 Mar 2009, 22:16

trzeba trafic dobry egzemplarz wtedy bedzie sluzyla.a mysle ze silnik 1.9 w dieslu to swietna jednostka do tego samochodu i nie tylko.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

12 Mar 2009, 16:49

LukP - Cupra to jedno (aczkolwiek skrzynia DSG zbiera niesamowicie dobre recenzje), a upatrzony prez niektórych SEAT Ibiza Ecomotive to drugie :) Ogólnie mam wielki sentyment do tego auta.
bravura
Nowicjusz