Seat Ibiza Zamienić silnik do drugiego auta

15 Gru 2014, 15:26

Witam was, jestem nowy na forum więc nie wiem czy dobry temat.
Posiadam ibize 1.4 60km z 97r. Tył w fatalnym stanie i nie warto go naprawiać ale silnik za to w bardzo dobrym stanie.
I teraz mam pytanko ponieważ moja ibiza nie ma wspomagania i chciał bym kupić ibize jakąś po taniemu ale nie koniecznie z dobrym silnikiem i bym sobie silnik wsadził ten mój który jest w dobrym stanie. Tylko, że jak kupie ibize która ma wspomaganie a moja nie ma to jak to będzie wyglądać?
I czy muszę kupić ibize dokładanie taka sama jak moja? żeby silnik wsadzić?
Czy bym mógł kupić np. jakaś 1.6 czy tylko i wyłącznie 1.4??
Od razu mówię ,ze jestem zielony w tych sprawach hehe dlatego proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Peter1
Nowicjusz

Auto: seat ibiza
  • 15 Gru 2014, 19:51

ktoś pomoże?
    Peter1
    Nowicjusz

15 Gru 2014, 20:32

Podejrzewam że będziesz musiał wykazać się własną inicjatywą. Przeprowadzić wywiad w sieci jak i u mechaników. Nie wydaje mi się że uzyskasz tutaj jednoznaczną odpowiedż. Musiałby się trafić forumowicz który taki zabieg wykonywał, a to jest mało prawdopodobne. To forum jest ogólne . Możesz popytać na forach gdzie dyskutuje się konkretnie o tej marce , tym modelu.Pozdrawiam.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

15 Gru 2014, 20:55

Można powiedzieć, że temat też jest ogólny biorąc inne auto z takim samym założeniem co ja. Np. ford jeden bez wspomagania drugi z i zamienić silnik bez wspomagania do auto z wspomaganiem.
    Peter1
    Nowicjusz

15 Gru 2014, 21:13

Peter1 napisał(a):Można powiedzieć, że temat też jest ogólny
    Nie jestem pewien
    Peter1 napisał(a):Posiadam ibize 1.4 60km z 97r.
    Czy w ty motorze było wspomaganie ? Jakie ? Typowo hydrauliczne z pompą ? Jak już czy da się zaistalować pompę ? Podejdą łapy / uchwyty ? Ja nie wiem i nie chce mi się szukać informacji.
    Peter1 napisał(a):Czy bym mógł kupić np. jakaś 1.6
    Podejrzewam że trzeba przekładać całą wiązkę komory silnika i elektronikę. Nie wykluczone że licznik też.
    bonifacy
    Stały forumowicz

15 Gru 2014, 21:17

eh no ok lipa kurde. Jednak więcej będzie z tym roboty niż myślałem...jedyne rozwiązanie kupić identyczny model.
    Dzięki. Pozdrawiam.
    Peter1
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi i-MIEV - sukcesy rynkowe i sportowe
      Drugie z rzędu zwycięstwo Mitsubishi i-MiEV w organizowanym przez FIA pucharze "Alternative Energies Cup – kat. IIIA" to kolejne ważne wydarzenie w karierze tego modelu, która rozpoczęła się w Europie zaledwie ...

15 Gru 2014, 21:29

Mimo wszystkiego wykaż się własną inicjatywą , poszperaj w sieci , być może nie taki diabeł straszny :D
    bonifacy
    Stały forumowicz

16 Gru 2014, 14:20

Tego typu przeróbki moim zdaniem nie mają sensu,stracisz więcej czasu i pieniędzy niż wyniosłoby Cię kupno nowego modelu Ibizy ze wspomaganiem i większym silnikiem,bardziej dynamicznym.
    Techmot
    Nowicjusz

Auto: Seat Leon
    Silnik: 1.6
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback

20 Gru 2014, 15:25

No ok ale chodzi mi też oto, że mam zamiar sprzedać skuter i będę miał 2tys. zł a za tyle dobrego auta nie kupie...dlatego myślałem nad naprawą tej ibizy.
    Peter1
    Nowicjusz

21 Gru 2014, 12:36

A więc masz silnik 1,4 bez wspomagania a chcesz kupić drugą ibize z silnikiem 1,6 ze wspomaganiem i włożyć do niej swój silnik.
    więc tak:
    - zanim ją kupisz musisz sprawdzić czy silnik 1,6 ma takie samo mocowanie poduszek silnika jak 1,4 - jeśli tak to żaden problem wymienisz wszystko.
    I teraz najważniejsza sprawa - musisz zerknąć do czego w silniku 1,6 jest zamontowana pompa wspomagania i jak jest napędzana ( chodzi o pasek klinowy) czy nie będziesz musiał z silnika 1,6 przełożyć koła pasowego do swojego 1,4.

Musisz się też liczyć z tym, że wiązkę przewodów trzeba będzie przełożyć z twojej ibizy do drugiej wraz z komputerem sterującym.

Najlepiej oddać do mechanika - kiedyś się pytałem to taki zabieg 800zł i dajesz mu dwa auta i robi przekładkę.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 2002

19 Sty 2015, 14:51

Szczerz eto koszty porównywalne jak przy zakupie auta za 2 tyś zł- zawsze coś się trafi tylko pytanie w jakim stanie. Minęło juz trochę czasu więc jeżeli próbowałeś zamieniać i wstawiać silnik to daj znać jak to wyszło oraz czy się udało.
    Eperfekt
    Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
    Auto: Seat
    Silnik: Ibiza 1.9
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2003