Seat, jaki olej silnikowy wybrać

06 Mar 2013, 13:11

Witam. Mam Seata Marbelle 903, jakiś niecały rok temu był remontowany silnik. Uszczelka pod głowicą, zawory, gumy na zaworach, nowe pierścienie. Zalałem go olejem Lotos 15W-40, Przez ten rok nie wziął mi nic oleju (trochę na począdku zanim się pierścienie wtarły) i tu mam pytanie czy po tym remoncie mogę mu wlać olej 10W-40??? czy lepiej zostać już przy 15W. Dodam że przez zimę pod korkiem wlewu oleju robiła mi się takie masło. Może 15W jest za gęsty, Proszę o jakąś konkretną pomoc. Z góry dzięki
emima
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Brodnica
Prawo jazdy: 16 08 2010
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Seat Marbella
Silnik: 903
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Mar 2013, 18:49

Seat zaleca olej 15W40,przy takim oleju pozostań,widocznie uszczelnienia silnika lubią taki olej.Kup sobie Castrol Magnatec 15W40,majonez jest efektem jazd na krótkich trasach.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Mar 2013, 20:41

Trochę dziwnę, że seat zaleca taki olej mineralny, ja w 18 letniej maździe dalaj jeżdzę na pełnym syntetyku 5 W 40. Ogólna jest zasada, że przechodzi się na gorszą klasę oleju kiedy za dużo zaczyna ubywać oleju obecnie stosowanego. I co ważne po mineralnym lepiej nie przechodzić na syntetyk.
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Rok produkcji: 1995

06 Mar 2013, 20:52

Zgadzam się,że to trochę dziwne,ale obaczyłem sobie jaki olej zaleca Seat,potem jaki olej zaleca wiodący producent.Pierwszy raz spotkałem się z tym, by producent oleju nie proponował żadnej innej alternatywy w kierunku pełnego syntetyku,czy pół, ale ,tylko i wyłącznie 15W40.Naturalnie wybrałem wobec tego, jeden z najlepszych minerałów.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Mar 2013, 21:06

Odnośnie oleju, 8 lat już jeżdzę na tym samym oleju fimy Castrol. Silnik chodzi jak żyletka to nie kombinuję. Kiedyś producenci takich marek jak Toyota, Mazda (nie wiem jak inne marki) stosowały olej Castrol a jakiś czas temu przeszły na swoje firmowe oleje, więc się zastanawiam czy Castrol się popsuł czy inni go wyprzedzili a moze chodzi o pieniądze. I co jeszcze ciekawe, Jerzy Dudek reklamuje oleje firmy Castrol tak jakby nie mogli znaleźć większych autorytetów w dziedzinie motoryzacji :D
Sorki, chyba trochę odszedłem od tematu.
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Rok produkcji: 1995

06 Mar 2013, 21:12

Jerzy Dudek może słyszał,że Castrol to dobry olej,usmażył frytki na nim,i teraz go reklamuje.Castrol Magnatec to wyjątkowo dobrze chroniący silnik olej,o EDGE nawet nie wspominam.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zanim napiszesz o problemach z LPG - przeczytaj
    Po pierwsze - zimny silnik uruchamiamy na benzynie i dopiero jak temp. cieczy chłodzącej osiągnie około 30 stopni,to przełączamy na gaz.Silnik można uruchamiać od razu na gazie,pod warunkiem,że temp. cieczy chłodzacej ma ...

07 Mar 2013, 09:35

Dzięki za odpowiedzi, A co sądzicie o oleju Mobil? bo ostatnio kumpel mi go polecał
emima
Nowicjusz
Awatar użytkownika

07 Mar 2013, 09:52

Zaraz poszukamy oleju takiego,który jest tani ,a dobry,nic nie gorszy od Mobilu,który wśród minerałów jakoś specjalnie się nie wyróżnia,za to wśród syntetyków tak!Wybiorę,napiszę,ale musisz poczekać do wieczoru,gulnę tylko na parametry,naturalnie olej musi być znanej firmy,bo nieznanej, mogą sobie pisać na bańce co chcą,a olej nie trzyma żadnych parametrów.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

07 Mar 2013, 12:11

Patrzyłem na oleje 15W40 o najwyższych parametrach,niestety okazało się,że są to syntetyki :D Valvoline zaleca do tego silnika i samochodu MAXLIFE 10W40(15W40 nie ma w ofercie),i taki olej ja bym zalał!Potem napisz nam,czy silnik chodzi ciszej,bo mój na tym oleju prawie zamilkł,różnica odczuwalna.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

07 Mar 2013, 21:23

Też rozważałem decyzję Vavoline ale boję się że coś się stanie z silnikiem, że 10W będzie za rzadki. Wiem że to stary samochód ale niedawno był remontowany i mam do niego sentyment jako że to mój pierwszy samochodzik, chce żeby jeszcze trochę pojeździł. :))
emima
Nowicjusz
Awatar użytkownika

07 Mar 2013, 21:31

Lej go bez opamiętania,za rzadki to byłby 0W30,i to też tylko latem.Poczytaj sobie tutaj o olejach,wtedy zrozumiesz,że taki olej nie jest nic bardziej rzadki od 15W40.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

07 Mar 2013, 21:41

No mam jeszcze do wyboru Catrol Magnatec 15W40, ale czytałem trochę że na Valvoline 10W40 silnik dużo ciszej pracuje, więc chyba raczej Valvoline:)
emima
Nowicjusz
Awatar użytkownika

07 Mar 2013, 21:52

Jeździłem na Magnatecu ,jeżdżę na VALVOLINE,wymieniłem olej jeszcze przed wymianą pompy na BOSCHA,brat od razu dostrzegł,że silnik pracuje dużo ciszej,to jest Fenomenalny olej.On nie maskuje np. odgłosu zużytych kompensatorów luzów zaworowych,tylko świetnie działają na tym oleju,nawet się nie zastanawiaj.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

07 Mar 2013, 22:01

Ale dlaczego Valvoline nie produkuje olejów 15W?
emima
Nowicjusz
Awatar użytkownika

07 Mar 2013, 22:09

Produkuje ,ale nie MAXLIF-ea,a ten, to olej magiczny(opatentowana formuła).
PhantomASA1
Forumowicz VIP