SEAT Leon 1.8 20v 125km 01r HATCHBACK (link) opinie?!

22 Lut 2013, 18:11

Witam!!

Pozbyłem się ostatnio auta i noszę się po mału z zamiarem kupna następnego. Przeglądam od jakiegoś czasu różne marki i modele w granicach cenowych 10 - 15 tyś, głównie interesują mnie kombi oraz hatchback.. z aut za którymi się rozglądałem to:

Mazda 323f 1.6 PB hatchback 2002/2003
Ford Focus 1.6 - 1.8 PB hatchback 2002/2004

no i jak w temacie SEAT LEON PB + LPG, którego dziś wypatrzyłem na aukcjach, któego cena jest nieco powyżej 15tyś, ale jeżeli opinie będą plusowe to czemu nie..?

[link do oferty na Allegro wygasł]

Szukam auta w miarę oszczędnego jężdże 90% miasto pozostałe 10% cykl mieszany, raz może ze dwa razy w roku jakiś dalszy wypad, latem trochę nad jeziora gdzieś w okolice miasta, a tak głównie miasto, dlatego benzyna bo diesel na tak krótkie odcinki jest nieopłącalny a ewentualne serwisowanie czy awarie są zdecydowanie bardziej kosztowne, fajnie jak trafi się dodatkowo egzemplarz z zgazem. Miałęm już sportowe auto w benzynie, któe spalało mi w granicach 9-15l PB i starczy mi, teraz szukam czegoś z głową i znacznie oszczędniejszego. Czytałem już nie co o tych modelach seata nie ma jakoś bardzo dużo negatywnych opini, z resztą nie ma się czego spodziewać po kilkunasto letnim aucie, że będzie w 100% bezawaryjne albo, że będzie się psuło coś raz na 2 lata albo jakieś drobne usterki, trzeba mieć trochę szczęścia jeszcze i tyle..

Tak więć czy ktoś miał styczność z takim Leonem jeżdził bądź też znajomi mają i jakie są opinie na temat tego auta? Czy gra jest warta świeczki czy szukać czego innego ?

Pozdrawiam

Daniel
Ostatnio edytowany przez Netal, 22 Lut 2013, 19:21, edytowano w sumie 1 raz
Netal
Obserwowany

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

22 Lut 2013, 19:14

Honda Civic 1.4 a lepiej 1.6 w hatchbacku będzie ok. Dość przestronna i mało awaryjna jak to japoniec :)
Leon moze 1.6 MPI bo 1.8 sporo pali.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Lut 2013, 19:57

Ten model z mojego linku jest akurat z LPG więc raczej zbyt wiele nie spali, jak pociągnie do 10l lpg to i tak świetny i opłącalny wynik. Co do hondy przedstawionej przez Ciebie ciekawa propozycja wizualnie sylwetka dość ciekawa, mało jest jednak ciekawych egzemplarzy w ogłoszeniach, a przynajmniej oglądając je przez www, a nie w realu no i fajniej wyposażony i bardziej zadbany model tego autka kosztuje nawet w granicach 16-19tyś.. mowa tu o młodszych rocznikach 03-04.. minusem dla mnie jest też brak "stacjonarnego podłokietnika" pozwole tak to sobie ująć w słowa, widziałem modele które mają do fotela kierowcy dołączony rozkładany podłokietnik ale nie wygląda to fajnie, a i pewnie jest mało wygodne bo taki podłokietnik nie jest za szeroki no i wajcha zmiany biegów umiejscowiona u góry co nie do końca chyba by mi odpowiadało. Zależałoby mi na takich młodszych autach rocznikowo w tych granicach cenowych, ten leon poprostu wpadł mi w oko buszując po necie stąd moje zapytanie o niego..
Netal
Obserwowany

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

22 Lut 2013, 20:18

Ten Civic jest ciekawy tylko w wersji 5 drzwiowej. Lewarek biegów jest w super miejscu. Silniki v-tec nie palą dużo i jakoś jadą. Minus to cena która niestety na te nowsze egzemplarze jest dla Ciebie poza zasięgiem.
Ja bym nie kupował auta z założoną instalką LPG chyba ze z pewnego źródła. Niestety 4-5lat i trzeba taka instalacje reanimować, a znając zycie zazwyczaj jest na niższych jakościowo częsciach bo każdy liczy sie z kosztami...
Jak do miasta to 1.4 albo 1.6 max jak piszesz. LPG może tu byc srednio opłacalne.
Podłokietnik można sobie samemu zamontować bez problemu.
I najważniejsze kup auto, które sie Tobie podoba :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Pierwsze elektronicznie sterowane zawieszenie
    TEMS – pierwsze elektronicznie sterowane zawieszenie – Toyota Soarer – luty 1983. Obecnie trudno wyobrazić sobie samochód o wysokich osiągach bez elektronicznego systemu sterowania parametrami zawieszenia. ...