Seat Leon 1.8T 180km 2001czy warto kupić ?

12 Lis 2015, 01:28

erqu123 napisał(a):No ale jak myślisz brać ? Czy szukać czegoś innego ? :D

Jedź i obejrzyj to auto bo debatowanie ogólnikami co ile kosztuje w ch raczej nie ma sensu tym bardziej że dużo nie potrzeba żeby cena auta spadła o 50%.
Leony w tej wersji w kategorii "nur export" zaczynają się od 1,5k chf i jak masz szczęście to powodem może być mała stłuczka a jak nie masz szczęścia to przebieg 400tyś.km. i zajechane wszystko od a do z...
No i weź pod uwagę że w ch mega kiepsko są serwisowane auta w szczególności gdy już trafiają do któregoś klienta z rzędu...

Lovato34 napisał(a):Auto źle nie wygląda, ale z drugiej strony za ile go ten gość kupił w Szwajcarii? za 8 tys zł? 2 tys euro?

Opowiem Ci kilka sposobów żebyś wiedział na przyszłość:

1) jedzie handlarz zestawem przyczepa+laweta czyli 2+1 handlarz dolicza sobie do kosztów zakupu i opłat granicznych około 3,5k. więc przy odsprzedaży 3ech aut ma ponad 10k. Jemu się opłaca bo ma super opłacony transport a jak Ty byś go zamówił to musiałbyś zapłacić 2k za każde auto i dopiero wtedy doliczyć swój zysk.

2) zestaw 2+1 jedzie do jednego miejsca bierze 2auta za 10k chf a trzecie dostaje za 30% wartości.

3) rejestracja na aukcjach gdzie często hurtownicy licytują wszystko do 500chf i po 2000r. np ricardo.

4) zatrudnieni ludzie z PL wystawiają znajomym z PL auta zanim trafią do ogłoszeń

5) zestaw lora 8em samochodów czyli po zakupie nastu aut dopełnienie 1szt. może być za darmo.

6) samodzielna wycieczka Kowalskiego po idealnie zadbany sprzęcik, po odwiedzeniu kilku składów stan przed zawałowy :lol: i kupienie czegoś na sztukę i później próba odsprzedania w pl. tak żeby nie dołożyć za dużo kasy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Lis 2015, 01:51

No to panowie co myślicie o tym saabie wygląda zajebiście co u niego z silnikiem 1.8T wiecie coś ? :D [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co bardziej opłaca mi się kupić tego leona czy tego Saaba ?
erqu123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 06 2014
Rok produkcji: 2002

12 Lis 2015, 06:49

"No i weź pod uwagę że w ch mega kiepsko są serwisowane auta w szczególności gdy już trafiają do któregoś klienta z rzedu..."
Szybki-, kazde auto tutaj przechodzi szczegolowy przeglad. Jezeli kupisz je z aktualnym niee dluzszym niz rok, bez obaw mozesz byc pewny tego auta.. jezeli kupujesz od turasa kture je ma "na placu" i oczywiscie bez mfk, to problem. Zyje tutaj, kupilem tu dwa samochody. Wiec wiem , przynajmniej tak mi sie wydaje. Chyba ze sie myle ;)
edie
Początkujący

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 12 04 2012
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e36
Silnik: 1.8
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

12 Lis 2015, 14:56

edie napisał(a):"No i weź pod uwagę że w ch mega kiepsko są serwisowane auta w szczególności gdy już trafiają do któregoś klienta z rzedu..."
Szybki-, kazde auto tutaj przechodzi szczegolowy przeglad. Jezeli kupisz je z aktualnym niee dluzszym niz rok, bez obaw mozesz byc pewny tego auta.. jezeli kupujesz od turasa kture je ma "na placu" i oczywiscie bez mfk, to problem. Zyje tutaj, kupilem tu dwa samochody. Wiec wiem , przynajmniej tak mi sie wydaje. Chyba ze sie myle ;)

To jest właśnie tworzenie mitów i kitów... :D

3/4 aut do pl zostaje zakupionych od handlarzy różnej narodowości. Przeciętny Szwajcar Polaka ma za brudasa i złodzieja więc średnią ma przyjemność obcowania z nim. Do tego jak kupisz od prywatnej osoby auto to na 100% dostaniesz pełną fakturę/umowę co zaowocuje bardzo dużymi opłatami. Więc taki leonik jak się zmieści w 25k to będzie dobrze.

Co do przeglądów to następna mitologia bo przeglądy są robione skrupulatnie ale względem homologacji auta oraz jego stanu technicznego. Tak więc wymiana oleju co 20tyś.km. (taki ich zwyczaj) albo jazda bez oleju nie przekreśla auta podczas przeglądu. Następną sprawą jest blacharka tak więc rdzy nie może być ale jezeli spadnie Ci gruda lodu na dach i potem wyrównasz go kilogramem szpachli i polakierujesz bez podkładu to też nie zrobi wielkiego problemu.

No i na sam koniec auta z kończącym się przeglądem są najtańsze i zazwyczaj po przejściu ścieżki zdrowia z wymianą oliwki, super poprawkami lakierniczymi są kupą złomu...

No i żeby nie było jutro jadę do znajomego który sprowadza auta z ch i to mocno hurtowo więc jak wejdę do niego na podwórko to świeżo przywiezione samochody wyglądają jak znaleziska archeologiczne i co ciekawe są to świeże roczniki...
Nawet często posiadają opony których nazw nigdy nie słyszałem a przypominają te na jakich wyjeżdżał fiat 125 w 1975r. :piwo:
szybki
Moderator - Tuning

12 Lis 2015, 17:25

szybki napisał(a):To jest właśnie tworzenie mitów i kitów...

3/4 aut do pl zostaje zakupionych od handlarzy różnej narodowości. Przeciętny Szwajcar Polaka ma za brudasa i złodzieja więc średnią ma przyjemność obcowania z nim. Do tego jak kupisz od prywatnej osoby auto to na 100% dostaniesz pełną fakturę/umowę co zaowocuje bardzo dużymi opłatami. Więc taki leonik jak się zmieści w 25k to będzie dobrze.

Co do przeglądów to następna mitologia bo przeglądy są robione skrupulatnie ale względem homologacji auta oraz jego stanu technicznego. Tak więc wymiana oleju co 20tyś.km. (taki ich zwyczaj) albo jazda bez oleju nie przekreśla auta podczas przeglądu. Następną sprawą jest blacharka tak więc rdzy nie może być ale jezeli spadnie Ci gruda lodu na dach i potem wyrównasz go kilogramem szpachli i polakierujesz bez podkładu to też nie zrobi wielkiego problemu.

No i na sam koniec auta z kończącym się przeglądem są najtańsze i zazwyczaj po przejściu ścieżki zdrowia z wymianą oliwki, super poprawkami lakierniczymi są kupą złomu...

No i żeby nie było jutro jadę do znajomego który sprowadza auta z ch i to mocno hurtowo więc jak wejdę do niego na podwórko to świeżo przywiezione samochody wyglądają jak znaleziska archeologiczne i co ciekawe są to świeże roczniki...
Nawet często posiadają opony których nazw nigdy nie słyszałem a przypominają te na jakich wyjeżdżał fiat 125 w 1975r.

A co o tym myślisz? Ładny ale wydaje mi się za bardzo tani i może miał jakieś przygody :(
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
erqu123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 06 2014
Rok produkcji: 2002

12 Lis 2015, 17:42

[link do marktplaats.nl wygasł]
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

12 Lis 2015, 18:20

Dostalo mi sie, nie wiem czemu.Mam inne zdanie na temat aut z ch. Najwidoczniej sie myle.. Skoro opowiadam mity i kity to prosze wybaczyc, wiecej sie nie wypowiem na forum.
edie
Początkujący

12 Lis 2015, 23:07

edie napisał(a):Dostalo mi sie, nie wiem czemu.Mam inne zdanie na temat aut z ch. Najwidoczniej sie myle.. Skoro opowiadam mity i kity to prosze wybaczyc, wiecej sie nie wypowiem na forum.

edie przepraszam Cię jeżeli uraziłem Twe uczucia :piwo: ale nie potrzebnie powielasz mity które nam zapodają Mirki handlarze albo tvn turbo.
I pół biedy jak ktoś sam wszystko sprawdzi albo pojedzie do ch i wybierze sobie auto ale są ludzie którzy po przeczytaniu postów o tej idealności aut z ch jadą i bez sprawdzenia kupują.

Oczywiście nie można wykluczyć że trafisz normalne auto tylko trzeba wiedzieć dlaczego jest taniej... chociaż tak naprawdę masz trzy główne powody stan techniczny/wypadkowość i duży przebieg reszta zagwostek dotyczy konkretnych marek.
szybki
Moderator - Tuning

13 Lis 2015, 08:16

Szybki, ta ironia nie byla potrzebna. Mozna toczyc ta debate do przyszlego lata, ale nie ma po co. Ja tu zyje, mieszkam, pracuje ( juz sporo czasu) i wydaje mi sie ze wiem jak to sie ma tutaj. Kupilem tu dwa auta. Znajomi kupuja tu Auta. Rodzina. I jak robili to z glowa, to do tej pory nie slyszalem zeby ktos narzekal.
Nie mniej jednak, podtrzymuje swoje stanowisko, i wiecej sie nie wypowiem. Pozdrawiam
edie
Początkujący

13 Lis 2015, 12:23

jeszcze kilka lat wstecz łatwiej było kupić auto np. w Niemczech od prywatnego właściciela, Polacy za granicą maja złą opinię, poza tym oni mają trochę inne podejście do przeglądów niż u nas, w dodatku nie ma nigdy pewności że jak kupisz auto od pierwszego właściciela to nie będzie ono po jakichś większych przygodach
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

13 Lis 2015, 22:22

edie mylisz pojecia ponieważ co innego samemu szukać, samemu załatwiać a co innego pojechać do handlarza w pl i kupić auto które musiało zrobić 1500km. żeby znaleźć się w PL i to w celach zarobkowych.

Tak więc dzisiejszego dnia pomagałem rozładować transport z CH były 3auta:

Auto nr1 2006r) benzyna, fajny wygląd, ważny przegląd no i zatarty silnik bo brak w nim oleju. Ostatni wpis serwisowy 40tyś.km. wcześniej co potwierdzałby temat olejowy czyli susza na bagnecie.

Auto nr2 2008/9r) przebieg 70tyś.km. w środku chlew ale brak zniszczeń, łyse opony, brak klocków hamulcowych i.... stukanie w silniku ale nie wyglądające na panewkę bardziej coś pod rozrząd...

Auto nr3 2003r) skrupulatnie serwisowane do końca, ważny przegląd ale polepione szpachlą i to tak na sztukę czyli jak zawsze 1cm szpachli położonej miejscowo i zamalowanej... a do tego ciekawostka widać uszkodzenie krawężnikowe koła prawdopodobnie coś jest z wahaczem więc jak ten skrupulatny Szwajcar jeździł tym samochodem???

No i pewnie spokojnie modele o których mówię można by kupić w dobrym stanie czyli przed agonią silnika ale trzeba ceny liczyć x2 ...
szybki
Moderator - Tuning