Seat Leon - 1.9 TDI ASV 110KM

07 Lip 2009, 07:50

Witam,

półtora tygodnia temu wymieniałem filtry i oleje - kilka dni po zakupie samochodu. Podczas wymiany okazało się, że oleju było duzo więcej niż powinno być - półtora poziomu. Na bagnecie, gdzie są te ząbki które wskazują poziom oleju po wymianie przez tydzień utrzymywał się on przy drugim od góry ( poziom OK ). Wczoraj, jak samochód przestał cały dzień w garażu sprawdziłem poziom ponownie - już był ząbek niżej ( trzeci od góry ). Od wymiany przejechałem ok. 700km. To normalne ? Czy bierze olej ?
domel86
Nowicjusz

• 07 Lip 2009, 09:21

Może stał krzywo? Obserwuj co parę dni poziom to się przekonasz. Możesz też zaglądać pod samochód - może jest wyciek?
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

07 Lip 2009, 09:35

Kubuch napisał(a):Może stał krzywo? Obserwuj co parę dni poziom to się przekonasz. Możesz też zaglądać pod samochód - może jest wyciek?

Samochód stoi całe noce w garażu, wycieku raczej nie ma - jest sucho, od spodu założona jest osłona silnika - wygląda na czystą. Odkręciłem też pokrywę silnika, tą z wierzchu - również nie widać nigdzie wycieku, sucho. ... Niby czytałem, że diesle mogą spalić nawet 0.7l/10.000km ( w ksiązce serwisowej napisane jest że nawet 0.75l/100km ) ... Jest to jednak mój pierwszy diesel i zastanawiam się, czy tak może być... i skoro ten olej nie wycieka, to czy w turbinie nie ginie jakoś...
    domel86
    Nowicjusz

07 Lip 2009, 10:40

Może raz sprawdzałeś na ciepłym a innym razem na zimnym silniku? Generalnie żaden zdrowy silnik nie powinien brać oleju ale z drugiej strony są normy podawane przez producentów...
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013