Seat Leon 15-18k, czy coś innego?

21 Paź 2012, 15:51

Witam. Od kilku tygodni gorączkowo poszukuje jakiegoś fajnego auta w wyżej wymienionym przedziale cenowym. Faworytem jest jak na razie Seat Leon TDI 110km, interesuje mnie tez wersja sport 130-150km ale za tą trzeba dać ponad 20k.. Teraz do sedna. Zastanawiam się czy warto jest wydać tyle na Leona? Wiele osób pisze,że jego cena jest wysoka ze względu na dużą popularność.

Druga kwestia, co Wy drodzy forumowicze moglibyście mi polecić w takiej kwocie,z jakimś dynamicznym silnikiem i fajnym wyglądem. Niekoniecznie musi być to hatchback,może jakiś sedan? Ewentualnie mogę odłożyć zakup i dozbierać ze 2-3 tys.

Moje wytyczne:
Hatchback:
Audi a3,Golf IV - odpadają, wizualnie mi sie nie podobają
Ford Focus MK2 - pytanie tylko czy jest szansa na jakiś w miarę mocny silnik w tej kwocie?
Honda Civic VII - generalnie fajna ale tylko w wersji 3d..

Sedan:
e46 - chyba nie w tej kwocie?
mondeo mk3 - podoba mi się,opinie w miarę pozytywne
seat toledo - :P

Z góry dzięki za zainteresowanie :)
kuba1234
Nowicjusz

Auto: Obecnie nie mam
Paliwo: Benzyna

27 Paź 2012, 12:22

Halo?? Odpowie ktoś??
kuba1234
Nowicjusz

27 Paź 2012, 13:10

Focus Mk2 możesz kupić, ale będą to najsłabsze wersje silnikowe z kiepskim wyposażeniem, bo od 15 tys. zł zaczyna się cena rynkowa najtańszych Focusów 2.
E46 owszem, w tej cenie, ale trzeba uważać, żeby się nie nadziać, poza tym to świetne auto z napędem na tylną ośkę.
Mondeo Mk3 w tej cenie bezproblemowo dostaniesz z dobrym wyposażeniem.
Toledo 2 jest również dobre, sztywne zawieszenie sprzyja sportowej jeździe.

Teraz proponowałbym na autocentrum.pl poczytać opinię właścicieli tych aut z różnymi wersjami silnika, w ten sposób wybierzesz najlepsze auto dla siebie z jak najbardziej udanym silnikiem.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

05 Lis 2012, 19:22

Zapoznałem się z bardzo dużą ilością opinii,komentarzy itp. i wybór padł na BMW e46 e46 320i/Ci wersja 150/170 konna. Interesuje mnie również 325i/Ci, ale raczej 20 tys nie starczy na taki silnik.. W diesla nie będę się pchał,bo moje roczne przebiegi są za małe,a w razie awarii koszta mogą być duuuże..

Proszę o jakiś komentarz odnośnie tych silników,może na forum są jacyś posiadacze tych wersji? Wydaje mi się, że to dobry wybór..

Pozdrawiam,Kuba.
kuba1234
Nowicjusz

12 Gru 2012, 12:04

Witam ponownie. Auta jeszcze nie kupiłem, choć rozglądałem się już trochę. Niestety nic godnego uwagi nie znalazłem.

Ponad to wpadł mi w oko Citroen C4, zarówno wersja coupe jak i hatch mi się podobają. Niestety nie znam nikogo kto ma taki samochód, także postanowiłem Was zapytać o opinię. Niby po internecie krążą pozytywne recenzje, co mnie naprawdę zaskoczyło(przecież to francuz :P). Silnik jaki mnie interesuje to oczywiście benzyna od 1.6 110ps w górę. Ogólnie samochód robi bardzo dobre wrażenie.. Technologicznie zdecydowanie wyprzedza Leony i Golfy i mieści się w moim budżecie.. Co robić?
kuba1234
Nowicjusz

12 Gru 2012, 12:28

To Peugeot 307 po FL pod spodem.
Technologicznie nie jest bardzo do przodu.
Ma proste zawieszenie belka(już ta trwała) + McPherson, silnik 1.6 czy to 2.0 nie ma jakiś wad technologicznych to również proste i trwałe silniki.
Elektryka już poprawiona względem multiplexu no i tradycyjna zaleta francuzów z PSA czyli świetne zabezpieczenie antykorozyjne.
BTW: co jest dziwnego w pozytywnych opiniach nt. francuskiego samochodu?
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

LED-owa rewolucja
    Jeszcze niedawno za szczyt nowoczesności uchodziły reflektory biksenonowe, jednak ich kariera już dobiega końca – dziś nowe modele aut coraz częściej wyposażane są w reflektory LED. Mało kto wie, że pierwszym samochodem ...

12 Gru 2012, 12:50

Zgadza się,technologicznie nie jest jakoś bardzo do przodu, ale na pewno jest to samochód świeższy niż wyżej wspomniane modele. A jak będzie z późniejszą odsprzedażą? Interesują mnie jeszcze koszta utrzymania, z tego co wyczytałem nie są jakoś mocno wygórowane?

Co powiesz o tych egzemplarzach:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Niestety w moim województwie same diesle.. Trzeba szukać gdzieś dalej..
kuba1234
Nowicjusz

14 Gru 2012, 20:42

dorzuci jeszcze ktoś swoje trzy grosze?
kuba1234
Nowicjusz

15 Gru 2012, 11:08

Na towim miejscu wzialbym wypasionego audi a3 w tej cennie znajdziesz w benzynie na full
glorusek
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

15 Gru 2012, 22:05

Nie no dać 18 tys za a3 w chwili obecnej to mija się z celem.. Samochód konstrukcyjnie starawy,wyeksploatowany i zwyczajnie mi sie nie podoba. Skupie się na c4,ewentualnie może jakiś focus II, albo astra h ?
kuba1234
Nowicjusz