Seat Leon 2.0 Tdi BKD brak mocy

04 Lut 2013, 08:47

Witam stało mi się to dwa razy w trakcie jazdy nagle samochód stracił moc na komputerze wyskoczył bład stan przeładowania nadmiernego ładowania silnika 16618.podkreśle ze nie kopci olej sprawdzam nic nie ubywa. Z góry dziekuje za pomoc i za wyrozumiałosc ja dopiero raczkuje na forach i chcialbym sie dowiedziec co to może być??
Peplin9
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2005
Auto: Seat Leon
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

17 Lut 2013, 12:34

Szkoda,iż nie piszesz jaka to moc jest,jednak typowe problemy s.2.0 TDi to kłopoty z turbosprężarką,nieównomierne oddawanie mocy ,lub jej chwilowy zanik.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Mar 2013, 16:16

Witam.
Mam problem z Altea 2.0tdi bkd. Otóż z dnia na dzień zauważyłem spadek mocy i to dość odczuwalny. Szczególnie czuć go przy wyższych prędkościach. Silnik nie dymi, nie przeladowuje się, turbo chodzi trochę głośno ale tak było od samego początku. Turbo sprawdzone i nie ma luzow, węże i przewody też. Na wlocie i wylocie od ic trochę szlamu kolejowego w rurach. Filtr powietrza wymieniany 4000km temu i nie wygląda na brudny. Dodam że rano jak silnik jest zimny to podczas odpalania zakopci na kolor niebieskawy i czuć jakby nieprzepalonym dieslem. W dodatku odnoszę wrażenie że od momentu oslabniecia zaczął ciszej chodzic. Płynu chłodniczego nie ubywa. Proszę o jakieś sugestie. Dodam że pali około litra ON więcej w mieście niż zwykle. A przebieg mam 113000km udokumentowany książka serwisowa.
Pozdrawiam.
LukaszSR50
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 09 2009
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Seat Altea
Silnik: 2.0TDI BKD 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

17 Mar 2013, 17:47

Zacznijcie od pompy i fitra paliwa :)
CośTamWiem
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Zipp Vapor >50
Silnik: coś koło 0,3 2KM :)
Paliwo: Benzyna
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na co zwrócić uwagę przy zakupie terenówki
    W terenówkach najważniejsze są rama, zawieszenie, napędy i silnik. Buda ma mniejsze znaczenie. Sprawdź jak samochód odpala na zimno, jaki dymek idzie z rury wydechowej i ile go jest. Po kilku sekundach dymienia ...
    Audi "królem wyścigów długodystansowych"
    Audi zorganizowało spotkanie pięciu zespołów mających na swoim koncie zwycięstwa w wyścigach na długich dystansach. Po raz pierwszy, podczas sesji fotograficznej spotkały się zespoły, które w sezonie 2012, od ...