Seat Leon 2 2008 - nie działają czujniki cofania itd.

27 Sty 2021, 18:30

Witam,
pacjent Seat Leon 2 rok 2008, Hatchback, silnik 1,4 tsi 92 kW, manualna skrzynia.
Pewnego razu przy próbie odpalenia auta wydobył się jednorazowo śmierdzący dym (spalenizna) od tego czasu przestały działać tylne czujniki parkowania, światło wsteczne oraz dźwięk przy zmianie biegu na wsteczny. Wymieniłem przepalony bezpiecznik, ale nowy też się od razu spalił. Rozumiem, że bez pomocy elektromechanika nie obejdzie się? Dziękuje i pozdrawiam.
xentx
Obserwowany

28 Sty 2021, 11:17

A skąd wydobył się ten smród spalenizny próbowałeś go zlokalizować? Może to być centralka od tych czujników. Czy one są dokładane czy oryginalnie montowane w w twoim aucie?

xentx napisał(a):Wymieniłem przepalony bezpiecznik, ale nowy też się od razu spalił.
To oznacza że zrobiło się jakieś zwarcie w obwodzie i jeżeli bezpiecznik jest tylko od obwodu czujników to nie powinno być trudno zlokalizować problem. Jeżeli jednak nie znasz podstaw elektryki to lepiej udać się do elektryka.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Sty 2021, 15:15

Smród wydobywał się lewej strony pod maską z pozycji fotela kierowcy, czy są oryginalne tego nie wiem. Nie znam podstaw elektryki, więc już zapisałem wizytę u elektromechanika.
xentx
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...