Seat Leon 2 – chwilowy problem z zapłonem

16 Mar 2024, 19:34

Witam, silnik 1.6 bse, problem polega na tym że przy przejechaniu 1km i więcej, przy zgaszeniu samochodu i odczekaniu ok 7 min samochód zapali po czym natychmiast gaśnie. Czasami tez zapali zejdzie mocno z obrotami i nagle załapie, natomiast po 10min zapali i od razu gaśnie trzeba go kręcic 3-4 razy żeby zapalił a po odczekaniu godziny lub dłużej pali za pierwszym razem bez problemu.
Gaśnie jakby mu brakło paliwa, tak się zachowuje.

Z rzeczy jakie zrobiłem to sprawdziłem błędy niestety brak, wymieniłem czujnik temperatury, sprawdziłem komputerem czujnik g28 nie było jakichś dziwnych skoków na wykresie przy uruchomieniu, wymieniłem też czujnik g40 nie mogę go znaleźć w VCDS wiec nie wiem jak się sprawuje.
Po wymianie tych czujników bez zmian, chcę jeszcze wymienić cewkę i przewody zapłonowe ale może ktoś coś doradzi co to może być, nie chciałbym wszystkiego wymieniać.
Świece były wymieniane na początku tego roku wraz z rozrządem.
Dwd2000
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

16 Mar 2024, 19:41

Była jeszcze czyszczona przepustnica i sprawdzane ciśnienie paliwa było dobre gdy nie palił ok 4 bary.
Dwd2000
Nowicjusz

24 Mar 2024, 18:05

Wadliwa była świeca pękł ceramiczny izolator po wymianie świecy pali za każdym razem.
Dwd2000
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jeden model samochodu i dwie wersje zawieszenia
    Pewne, na pierwszy rzut oka identyczne modele samochodów prezentują różnice w konstrukcji zawieszenia, co wpływa nie tylko na ich osiągi drogowe, lecz także na koszty obsługi technicznej. Firma SKF skupia uwagę ...