Seat Leon ASV 1.9 TDI 110KM - kilka problemów

10 Lip 2009, 10:29

Witam,

mój nowy samochodzik póki co naraża mnie na dodatkowe koszta ;-P Ale do sedna...

1) Wczoraj zauważyłem że nie mam światła STOP, po wymianie żarówki zaczęła mrugać kontrolka od świec żarowych ;-/ Podobno awaria jakiegoś czujnika pod pedałem hamulca ? A może coś innego ? Macie jakieś pomysły, co może być przyczyną tej usterki i jak ją usunąc ? Dodatkowo samochód zaczyna ( też nie zawsze ) delikatnie drżeć na wolnych obrotach ( po ruszeniu jest już OK ) ...

2) Wymieniałem olej i ... było go zdecydowanie za dużo wlane. Praktycznie poziom więcej... Po wymianie przejechałem najpierw ok. 800km i na bagnecie poziom spadł o jedną kropeczkę ( jest ich łącznie 10 bodajże )... Dziś rano, po całej nocy sprawdzałem ponownie poziom oleju i znów jest niższy - również jedna kropeczka w dół. Łącznie przejechałem ok. 1300km i poziom spadł o dwie kropki... Ten typ tak ma ? Czy olej gdzieś ucieka ? Po zdjęciu obudowy silnika nie zauważyłem nic niepokojącego, nigdzie nie widać wycieków... Gdzie szukać i czy szukać ?... ( Zalany olej to AGIP 5W40 )...

3) Z rana, za każdym razem z prawej strony, z okolic alternatora słychać delikatne "kszy kszy kszy" - taki dźwięk, jakby pasek albo coś... Po paru minutach ( 2-3 ) dźwięk przestaje być słyszalny.

Samochód odpala normalnie, nie ma żadnego problemu z ruszaniem itp...

To mój pierwszy w życiu diesel, do tej pory same benzyniaki... Może jestem przewrażliwiony, a może nie...

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
domel86
Nowicjusz

• 10 Lip 2009, 12:37

Moge pomoc tylko w kwesti alternatora. Czy alternator jest narazony na bezpośrednie działanie wody lub zanieczyszczen???
    malarki
    Początkujący

Miejscowość: kraków

10 Lip 2009, 12:46

To ze pobiera tyle oleju to moze byc normalne silnik poprostu go spala, to jest diesel takze takie normy moga byc dopuszczalne przez producenta. Kontrlka od swiec zarowych skad wiesz ze to wina czujnika pedalu hamulca, oczywiscie jest to niewykluczone, ja bym proponowal podlaczyc pod komputer i zobaczyc czy ma jakiesk bledy. Jezeli chodzi o ten alternator moze to byc spowodowane zuzyta rolka napinacza.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

10 Lip 2009, 12:47

malarki napisał(a):Moge pomoc tylko w kwesti alternatora. Czy alternator jest narazony na bezpośrednie działanie wody lub zanieczyszczen???

Wydaje mi się, że tak - cały silnik jest osłonięty od dołu tą obudową... Samochó jednak był stuknięty z prawej strony, gdzie ten alternator ( chyba ) jest... i w tym właśnie miejscu obudowa jest niekompletna - wyrwana dziura...
    domel86
    Nowicjusz

13 Lip 2009, 12:17

zależność między kontrolką świec żarowych a światłem stopu to mnie rozwaliła, oczywiście nie ma takiej zależności
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

13 Lip 2009, 12:22

bodziokardasz napisał(a):zależność między kontrolką świec żarowych a światłem stopu to mnie rozwaliła, oczywiście nie ma takiej zależności

Problem rozwiązany. VAG pokazał błąd świateł STOP'u... Dodatkowo zauważyłem zupelnie przypadkiem, że przy wyłączonych światłach i naciśniętym pedale hamulca świeci lewa, przednia lampa ;-/ ... Okazało się, że założona była żarówka jednostykowa zamiast dwustykowej w lampie z tyłu. Po zmianie na odpowiednią kontrolka zgasła, komputer nie pokazuje błędu a i lampa z przodu przestała dziwacznie świecić...

odnośnie kontrolki samej - święcaca się światłem ciągłym sygnalizuje problem ze świecami, natomiast migająca sugeruje najczęściej awarię czujnika świateł stopu ( pod pedałem hamulca ) lub żarówek.
    domel86
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Black Label GT
      Lexus LC Black Label GT nie jest co prawda dziełem producenta, ale i tak zasługuje na wyróżnienie. Na SEMA 2017 z okazji 20. rocznicy swojego istnienia samochód w takiej wersji zaprezentował japoński tuner Artisan ...
      Najczęściej wybierane samochody przez Polaków
      Rozmaite narodowości wyróżniają się różniącymi się od siebie zwyczajami, tradycjami, ale także nurtami, w które wierzą. Jedni podają sobie rękę na przywitanie, natomiast inni uważają ten sposób ...

13 Lip 2009, 12:25

tzn że ta żarówka robiła zwarcie i puszczała prąd na masę od świateł, jak znalazłeś takie coś w aucie to zobacz czy w innych miejscach też nie masz namieszane
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

24 Lis 2012, 05:51

A właśnie że ma, mam takiego samego Leona i własnie świeciła mi kontrolka od świec. Co się okazało. CZUJNIK STOPU POD PEDAŁEM.
    >>Leonek<<
    leon920920
    Nowicjusz

Miejscowość: Gorlice/Męcina Wielka
    Prawo jazdy: 27 11 2010
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Seat Leon I
    Silnik: 1.9TDi 110KM
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2004