Seat Leon - Cieknący płyn

19 Sie 2015, 14:22

Witam
Dziś wyjechałem z garażu i zauważyłem niestety, że jakiś płyn cieknie z mojego auta, stawiam, że to płyn hamulcowy, ale czy aby na pewno? Wyciek jest niedaleko prawego przedniego koła, oraz lewego tylnego, nieco dziwne, że w dwóch miejscach w tym samym czasie... Płyn ma kolor czarny, taki sam jak od oleju, ale raczej to nie jest olej bo bardziej jest to na miejscu tam gdzie koła a nie na środku, tym bardziej, że z tyłu też to jest. Co to może być i macie jakieś rady? Czy jest możliwe, że podczas ostatnich wysokich temperatur coś się wylało? Auto postawiłem na parkingu pod marketem i nic nie ciekło a w garażu są ewidentne plamki.
Z góry dziękuję za odpowiedz.
magik22
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

19 Sie 2015, 17:31

Wjedź na kanał i popatrz dokładnie. Równie dobrze może to być olej z amortyzatorów, które mogły się rozsypać.
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

20 Sie 2015, 07:13

A czy jeśli cieknie płyn z amortyzatorów to znaczy, że są już tylko do wymiany? Pytam bo to zapewne straszny koszt.
magik22
Początkujący

20 Sie 2015, 08:34

Przede wszystkim musisz znaleźć dokładne źródło tego wycieku. Ja w tym momencie wróżę z fusów, bo nie mam tego przed oczami.
Ja miałem przyjemność to przerabiać u siebie przed wakacjami - rozleciał się tylny amortyzator kompletnie i właśnie były ślady na kostce.
jerzye46
Początkujący

20 Sie 2015, 10:38

A czy auto zachowywało się normalnie czy np. bujało nim?
magik22
Początkujący

20 Sie 2015, 10:44

Bujało jak ch...a. Oczywiście w moim przypadku on się rozleciał nagle i całkowicie. Najbardziej było czuć bujanie na boki, kiedy w drodze były takie pozapadane studzienki kanalizacyjne na około 3-5 cm. Oczywiście amortyzator może też zacząć przeciekać, ale jeszcze przez jakiś czas działać. Sprawdź obydwa i oczywiście sprawdź te hamulce. Najlepiej zdjąć obydwa koła i będziesz miał dostęp i do amortyzatora i do zacisków/kawałków przewodów.
jerzye46
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Bezpieczna jazda po zmroku
    Jesienią dni stają się coraz krótsze, dlatego kierowcy częściej prowadzą auto już po zmroku. Jazda w takich warunkach jest o wiele trudniejsza niż przy świetle dziennym, zwłaszcza w miejscach nieoświetlonych latarniami ...

20 Sie 2015, 13:04

Tak też zrobię. Najdziwniejsze jest to, że od dwóch dni nic nie kapie spod auta. Dzięki za rady jak znów coś kapnie to tak zrobię, ale mam nadzieję, że jednak już nic nie będzie cieknąć.

Ps. Proszę jeszcze o pomoc. Wślizgnąłem się lekko pod podwozie, aby zobaczyć miejsce wycieku i znalazłem. Zrobiłem zdjęcie, więc umieszczam je tutaj:
http://vpx.pl/i/2015/08/20/DSC02212f2f66.jpg
Co to może być? Czerwoną strzałką zaznaczyłem miejsce wycieku bo te dolne na śrubie są chyba efektem kapania z góry, przynajmniej tak mi się wydaje bo tam gdzie czerwona strzałka była kropla czarna. Co do tego, że jest to z leweggo tylnego i prawego przedniego koła, to może być tak, że jest to właśnie z tego miejsca na zdjęciu, tylko jak stałem tyłem auta w garażu i przodem, stąd wycieki w różnych miejscach.
magik22
Początkujący