Seat leon -gasnąca kontrolka ciśn. oleju przed uruchomieniem

24 Paź 2010, 10:11

Witam

Mam taki problem: gdy zaspakajałem swoją ciekawość pod maską (nie wiem czy czegoś nie popsułem) i potem chciałem odpalić silnik to jeszcze przed zapaleniem zgasła mi kontrolna"ciśnienia oleju"

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

a z tego co wiem to powinna ona zgasnąć dopiero po uruchomieniu silnika. czego to może być przyczyną? czy mogłem coś nieumyślnie przestawić gdy sprawdzałem olej, filtr przeciwpyłkowy itp ? czy można jeździć gdy ona tak zgasła czy lepiej nie?

proszę o pomoc
pozdrawiam
darek87dz
Nowicjusz

Miejscowość: zabrze

25 Paź 2010, 16:12

Moim zdaniem jest wszystko wporządku.Kontrolka sie zapala,po kilku sekundach gaśnie.Dopiero migająca kontrolka wskazuje na problem.Wczesniej kontrolka gasła dopiero po uruchomieniu silnika lub niezracałeś na to uwagi?
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

25 Paź 2010, 22:34

na 99 % jestem pewien ze u mnie po wlaczeniu zaplonu przed odpaleniem silnika zostaje tylko kontrolka aku i EPC - ale to jeszcze sprawdze jak nie zapomne ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

26 Paź 2010, 14:46

tak, wcześniej kontrolka gasła dopiero po uruchomieniu silnika. nawet jeżeli samochód stał na samym zapłonie nawet i 10 minut to świeciły się dwie kontrolki: ładowania i oleju. aku bo alternator ładuje dopiero po uruchomieniu silnika i oleju to dopiero po zapaleniu silnika jest sprawdzane ciśnienie oleju.
darek87dz
Nowicjusz

Miejscowość: zabrze
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nowy układ kontroli trakcji z BMW i3s
    BMW i3 wyznacza na świecie standardy radości z jazdy w samochodzie elektrycznych. To zasługa nie tylko zwiększonej mocy silnika w nowym BMW i3s, ale też innowacyjnego układu kontroli trakcji specjalnie dostosowanego do dynamicznej ...